Pranešama, kad Klaipėdos apygardos prokuratūros Tauragės apylinkės prokurorė, dirbanti Šilutėje, ikiteisminį tyrimą dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę baigė, surašiusi pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu.

Už minėtą nusikalstamą veiką prokurorė teismo prašo kaltininkui skirti 13 tūkst. litų baudą.

45 m. neteistas Šilutės r. gyventojas R. B. baudžiamojom atsakomybėn patrauktas už tai, kad praėjusių metų rugsėjo 26 d. vakare viešoje vietoje Švėkšnos miestelyje skatino neapykantą žydų tautybės asmenų atžvilgiu: jis prie vieno iš namų lauko durų, kuriame žinojo seniau buvus žydų maldos namus – sinagogą prikalė dvi šviežiai skerstos kiaulės ausis.

Apklaustas įtariamuoju, R. B. kaltu prisipažino visiškai, tačiau savo poelgio priežasties nurodyti negalėjo, nes nusikaltimo padarymo metu buvo apsvaigęs nuo alkoholio. Įtariamasis dėl padarytos nusikalstamos veikos labai gailisi ir sutiko, kad procesas būtų užbaigtas teismo baudžiamuoju įsakymu.

„Šia nusikalstama veika siekta pažeminti kitos tautybės žmones, todėl ji sulaukė deramo teisėsaugos dėmesio. Pareigūnai turi būti ir yra pasiruošę išaiškinti tokio pobūdžio veikas, nepriklausomai nuo jų padarymo būdo ir formos. Kita vertus, nukentėjusiųjų asmenų ar grupių aktyvumas, informuojant teisėsaugą apie įžeidžiančius komentarus, patyčias, rodo, kad į nusikaltimus asmenų lygiateisiškumui mūsų visuomenėje reaguojama labai jautriai“,– sako Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Giedrius Danėlius.

Informatikos ir ryšių departamento duomenimis, 2012 m. buvo pradėti 266 ikiteisminiai tyrimai dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę, 71 iš jų perduotas teismui.