Dauguma namuose susižeidžiančių asmenų atsiperka lengvomis traumomis, tačiau jų įvairovė tik dar kartą patvirtina, kad lietuviai – darbšti tauta.

„Dažniausios priežastys, dėl kurių yra susižalojama namuose, yra susijusiuos su meistravimu: stogų dengimas, įvairūs medžio, santechnikos, elektros darbai, dažnai pasitaiko ir susižalojimų nukritus nuo kopėčių, kai kurie neradę kopėčių pasilipa ant kėdžių ar kitokių nestabilių daiktų. Moterys dažnai patiria traumas tvarkydamos namus: plaudamos grindis ar net kabindamos skalbinius“, – pasakoja „ERGO Insurance“ žalų administravimo direktorius Baltijos šalyse Audrius Pilčicas.

Pasak draudikų, pasitaiko ir nekasdieniškų traumų, kurias dažnai įsivaizduojame tik siaubo filmų scenarijuose.

„Vienas iš įsimintiniausių įvykių nutiko žmogui miegant – knygų lentyna buvo nepritvirtinta prie sienos ir neišlaikiusi knygų svorio nukrito ant miegančio žmogaus. Tokios nelaimės tik dar kartą įrodo, kad saugotis reikia visuomet. Net ir saugiausioje aplinkoje – savo namuose – galima rimtai susižaloti“, – teigia A. Pilčicas.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės traumatologo teigimu, buitinių traumų padaugėja savaitgaliais bei švenčių dienomis, taip pat prasidėjus šiltiems orams.

„Atšilus orui, žmonės pradeda remontus namuose, lauko darbus, todėl masiškai padaugėja įvairiais prietaisais, sunkiais daiktais susižalojusių pacientų. Atskira traumų kategorija – įvairūs nudegimai. Nusiplikoma karštu vandeniu, aliejumi, degiu skysčiu, kuris skirtas židiniams ar krosnims kūrenti, būna ir nudegimų automobilių aušinimo skysčio garais neatsargiai atsukus talpos dangtelį. Pasitaikė atvejis, kai vaikus smarkiai apdraskė iš gatvės parsineštas katinas“, – pasakojo Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Skubiosios pagalbos skyriaus vyriausiasis ordinatorius ortopedas traumatologas Artūras Zubrickas.

Per 2013 m. „ERGO Insurance“ Lietuvoje išmokėjo beveik 3,4 mln. litų išmokų dėl patirtų buitinių traumų.