Paprastai ieškomiausių nusikaltėlių sąrašai yra skelbiami viešai, tačiau šįkart pasirinktas naujas kelias.

„Ieškomus asmenis dažniausiai paviešini tada, kai nelabai žinai, kur jis yra. Tada labai tikėtina, kad kažkas pasakys, jog buvo pastebėjęs jį Vokietijoje, Amerikoje ar dar kur, tada siaurini paieškos teritoriją.

Šįkart nusprendėme truputį pakeisti taktiką ir sudaryti sąrašą asmenų, kurie yra labiausiai ieškomi ir kurie, labai tikėtina, yra Jungtinėje Karalystėje. Buvo tikslingai dirbama, orientuojamasi į tų asmenų buvimo vietos nustatymą, sulaikymą ir ekstradiciją į Lietuvą.“, – Delfi pasakojo L. Pernavas.

Teisingumo neišvengė pavojingi nusikaltėliai

Tokia taktika pasiteisino, per pusmetį pavyko sulaikyti jau pusę sąraše esančių lietuvių. Tai pavojingi nusikaltėliai, o kai kurie jų sėkmingai iki tol slapstėsi ne vienerius metus. Pavyzdžiui, vieno iš sulaikytųjų paieška buvo pradėta dar 2014 m.

„Vienas iš sulaikytųjų ieškomas nuo 2019 m. už neteisėtą narkotikų laikymą su tikslu platinti ir nuteistas 13 metų laisvės atėmimu, jis pripažintas recidyvistu. Kitas iš asmenų buvo ieškotas dėl 6 nusikaltimų padarymo – tai ir narkotikų platinimas, ir sveikatos sutrikdymas, ir nužudymas dėl neatsargumo. Dar vienas ieškotas nuo 2015 m., jam skirta pusseptintų metų laisvės atėmimo bausmė, jo atžvilgiu išduoti net du Europos arešto orderiai“, – sučiuptų nusikaltėlių portretus nupasakojo L. Pernavas.

„Tokie asmenys neturėjo išvengti teisingumo, o pati geriausia prevencija – bausmės neišvengiamumas. Tie asmenys turi žinoti, kad jiems reikia dairytis petį, nes jie bus sulaikyti“, – pridūrė pašnekovas.

Linas Pernavas

Ši sėkmė – sudėtingo ir tikslingo darbo rezultatas. Policijos atašė Jungtinėje Karalystėje koordinavo bendradarbiavimą tarp Lietuvos teisėsaugos ir britų pareigūnų.

„Ta taktika, nebandyti padaryti visko, o orientuotis į konkrečią grupę, davė rezultatų“, – pažymėjo L. Pernavas.

Reikėjo kruopščiai ruoštis

Kai kurie ieškoti nusikaltėliai laikėsi ypatingos konspiracijos, nuolat keitė gyvenamąsias vietas ir pavardes. Sulaikyti juos nebuvo paprasta.

„Vienais atvejais buvo sunku susekti, kitais atvejais asmuo bandė išvengti sulaikymo. Ne viskas sekėsi lengvai, bet viskas sėkmingai pavyko, nes tam ruošiesi. Ne tik britų pareigūnams perduodi, kad, pavyzdžiui, Jonas Jonaitis gyvena ten ir ten, o surandi informaciją apie jį, apie jo padarytus nusikaltimus, apie jo praeitį, apie galimybę priešintis, galimybę pabėgti, apie darbdavį, jeigu turime informacijos apie jo darbovietę, ar darbdavys jį gali slėpti, gali meluoti, kokios planuojamo sulaikymo vietoje galimybės pabėgti“, – pasakojo policijos atašė.

Jis pasidžiaugė ir glaudžiu bendradarbiavimu su lietuvių bendruomene Britanijoje – jie taip pat prisidėjo prie plano sėkmės.

„Užsimezgė labai geri santykiai ir esu iš lietuvių bendruomenės narių gavęs labai tikslią informaciją. Britai dėkojo už tokią precizišką žvalgybinę informaciją, sakau, tai ne žvalgybinė, o piliečių informacija. Teliko tik nueiti ir sulaikyti žmogų“, – sakė jis.

L. Pernavas neabejoja, kad emigrantai ir toliau prisidės kovoje su nusikaltėliais.

„Kaip praktika rodo, bendruomenė žino apie tokius asmenis, kurie slapstosi nuo teisėsaugos ir gali apie tai informuoja. O tą daro dar aktyviau, kai mato, kad mes dirbame, ieškome ir sulaikome tuos asmenis“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (215)