Kelis mėnesius gyveno gatvėje

Trečiadienį socialinio tinklo „Facebook“ grupėje viena mergina pasidalijo vyriškio nuotrauka ir pranešimu, kuriame rašė, jog vyriškį sutiko autobusų stotelėje. Jis į moterį kreipėsi lietuviškai, prašydamas kelių „litų“ duonai. Taip pat papasakojo, kad Anglijoje klaidžioja jau kelis mėnesius, nežino, nei kaip ten atsidūrė, nei kaip grįžti namo.

Bendromis lietuvių bendruomenės Anglijoje pastangomis netrukus buvo išsiaiškinta, kad vyriškis – Bronius Poška – kilęs iš Kėdainių rajono Lančiūnavos kaimo. Tačiau panašu, kad jau ir išvykdamas į Angliją vyriškis ten nebegyveno.

Žinių portalo rinkosaikste.lt žurnalistams pradėjus ieškoti B. Poškos artimųjų, netrukus pavyko rasti jį pažįstančius žmones. Paaiškėjo, kad Lietuvoje senyvo amžiaus vyriškio iki šiol niekas nebuvo pasigedęs. Vieni tikino manę, kad jis glaudžiasi romų tabore, įsikūrusiame Kėdainių „garadoke“, kiti – kad Bronius jau seniai po velėna. O štai Broniaus buvęs bendradarbis, traktorininkas Romualdas Burokas net prisiminė, kad Broniukas jam dar ir du eurus skolingas.

Lančiūnavoje nebegyvena

Lančiūnavos seniūnaitė Aušra Muznikienė, paklausta, ar kažką žino apie minėtą senolį pasakojo, kad Lančiūnavoje jis jau ilgą laiką negyvena. „Galbūt jis čia pas mus registruotas yra, bet ilgus metus jau negyvena. Jo žmona buvo romė, bet ji jau yra mirusi. Daugiau aš nieko nežinau, net nežinau, kieno pasiteirauti reikėtų.

Kartais B. Poška atvažiuodavo „pasikieminėti“ į mūsų kaimą, bet negaliu pasakyti tiksliai pas ką. Tiesa, yra pas mus ir benamių, su jais jis pabendraudavo“, – kalbėjo A. Muznikienė.

Lančiūnavos bendruomenės vadovas Vidmantas Kvedaras taip pat sakė, jog senolis jau seniai bebuvo matytas Lančiūnavoje.

„Jis yra senas gyventojas, jau labai seniai išvykęs iš Lančiūnavos. Buvo vedęs romų tautybės moterį, ji pasimirė. Paskui kažkada Bronius Jonavoje gyveno, buvau jį aplankęs, bet tai labai seniai buvo. Kažkokiam vienkiemyje šalia Jonavos buvo apsistojęs... Paskui jis kaip benamis gyveno, matyt, prisiglausdavo vis pas kokius žmones. Kaip jis toje Anglijoje atsidūrė, net neįsivaizduoju...“ – žinių portalui rinkosaikste.lt sakė bendruomenės pirmininkas.

Vaikų neturėjo

Buvusi B. Poškos kaimynė Irutė Paragienė pasakojo, kad vyriškis su žmona vaikų neturėjo, o apie kitus jo gimines sakė žinanti mažai. „Jie buvo mūsų kaimynai. Vaikų neturėjo. Kiek žinau, jo mama kažkur Radviliškio apylinkėse gyveno, tik nežinau, ar ji tebėra gyva. Jis sakydavo, kad „va, važiuoju pas mamą į Radviliškį“. Seserų, brolių, kiek žinau, neturi... Jo žmonos giminės Vilkijoj gyvena, bet po jos mirties ryšių tikrai nebepalaiko su Broniumi“, – kalbėjo kaimynė.

Gyveno kaip elgeta

Kaimynė taip pat pasakojo, kad Bronius paskutinį kartą Lančiūnavoje buvo matytas praėjusių ar net užpraėjusių metų vasarą: „Gyveno jis lauke. Niekas jo nepriėmė po stogu – nei tie jo sugėrovai, niekas. Žinau tik, kad po traktoriaus priekaba nakvodavo. Paskui, kai atšalo, jis kažkur išėjo pėsčiomis, ir nuo to laiko aš nesu jo mačiusi“.

Gyveno „garadoke“

Paaiškėjo, kad tą kartą palikęs Lančiūnavą Bronius atsidūrė Kėdainiuose. Apsistojo „garadoke“. Čia Broniukas išlenkdavo čierkutę ar alaus bambaliuką. Bronių kartais matydavęs minėto kvartalo gyventojas Kazimieras Linkus sako, kad jis buvo vienišius ir nelabai kalbus. „Matydavau, eidavo jis į parduotuvę čia, Žemaitės kvartale. Juk kaimynystėje gyvenome. Jis būdavo tai čia, tai čia. Visur jo pilna. Pasikalbėdavome, pasisveikindavome. O po kurio laiko jis prapuolė. Nežinia kur. Galvoju, kad kažkur prieš pusmetį jis dingo. Aš jo taip ir nemačiau. Nežinau kur jis prapuolė. Gal atgal į savo gimtąjį Grinkiškį išvažiavo, nežinau“, – pasakojo K. Linkus.

Skolingas du eurus

Broniaus bendradarbis Romualdas Burokas pasakojo, kad kartu su Broniumi dirbo traktorininkais Radviliškio rajono Grinkiškio miestelyje, o paskutines dienas prieš dingimą Bronius laiką leisdavo prie „Iki“ parduotuvės P. Lukšio gatvėje, Kėdainiuose. „Jis kapeikų šaudydavosi tai prie šitos „Iki“, tai prie anos didelės Tilto gatvėje esančios „Iki“ parduotuvės. Duodavo jam žmonės kapeikų. Negailėdavo. Ir aš jam esu du eurus davęs, bet prapuolė prieš kelis mėnesius kažkur, maniau, kad miręs gal Bronius“, – porino R. Burokas.

Parskraidins į Lietuvą

Anglijos lietuvių bendruomenės moterys, priglaudusios B. Pošką, ketina jį parskraidinti į Lietuvą. Per socialinius tinklus viena moteris jau pranešė jį palydėsianti kelionėje į Tėvynę. Tačiau, pasirodo, nelaimėlio čia niekas nelaukia...