Asmenys kaltinami ir dėl neteisėtos farmacinės veiklos vykdymo: psichotropinių ir kitų vaistinių preparatų įgijimo, laikymo, platinimo, taip pat neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis, sukčiavimo, neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimo, pinigų plovimo, svetimo prekių ar paslaugų ženklo naudojimo.

Didelės apimties ir itin sudėtingą ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai, praneša Generalinė prokuratūra.

Tarp kaltinamųjų yra nusikalstamų veikų sumanytojai ir suburtai organizuotai grupei priklausę vykdytojai. LKPB tyrėjų surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad organizuotos grupės nariai buvo sukūrę nusikalstamos veikos schemą bei veikimo planą, pasiskirstę užduotimis bei tokiu būdu apie 2 metus veikė itin konspiratyviai.

Tyrimui vadovavusio Europos deleguotojo prokuroro Vytauto Kukaičio teigimu, tik dėl sumanaus ir kruopštaus tyrėjų darbo, panaudojus itin slaptus kriminalinės žvalgybos bei ikiteisminio tyrimo veiksmus šios veikos buvo išaiškintos. Tyrimo duomenimis, organizuotos grupės nariai iš Kinijos Liaudies Respublikos įsigydavo įvairias medžiagas, skirtas anaboliniams steroidams, žmogaus augimo hormonams ir vaistams gaminti, taip pat šioms medžiagoms gaminti skirtą įrangą ir priemones, skirtas išpilstyti, sudėti, supakuoti jau pagamintiems produktams. Prekes į Lietuvą jie atsigabendavo naudodamiesi siuntų gabenimo paslaugas teikiančių įmonių paslaugomis, specialiai užmaskuodami šių prekių pavadinimus, vengdami muitinės kontrolės.

Vilniaus mieste ir Vilniaus rajone specialiai tam tikslui įrengtose laboratorijose ir gamybinėse patalpose iš kontrabandos būdu atsigabentų medžiagų, įtariama, organizuotos grupės nariai gamino anabolinius steroidus, žmogaus augimo hormonus ir psichotropinius vaistus. Pasak prokuroro, buvo sukurtas ir medžiagų platinimo tinklas, t .y. informaciją apie parduodamus savo pagamintus anabolinius steroidus, žmogaus augimo hormonus bei kitus vaistus kaltinamieji patalpindavo į internetinius tinklalapius, anabolinius steroidus jų užsakovams siųsdavo per įvairias siuntų tarnybas į įvairias užsienio šalis, sistemiškai suklastodami siuntų tarnybose pildomus dokumentus, t. y. dokumentuose nurodydami melagingą informaciją apie siunčiamus preparatus ir melagingus duomenis apie siuntų siuntėjus (nurodydami kitų asmenų vardus ir pavardes).

Prokuroras V. Kukaitis teigė, kad kaltinamieji, siekdami, jog jų pagamintų produktų pakuotės nesiskirtų nuo originalių prekių, manoma, specialiai tam tikslui maketuodavo arba įsigydavo sumaketuotas su išgalvotais anabolinių steroidų pavadinimais dėžutes. Pakuotės su klastotais anaboliniais steroidais buvo labai panašios į originalių maisto papildų ar anabolinių steroidų ir žmogaus augimo hormonų originalias gamyklines pakuotes užsienyje, t.y. turėjo visus būtinus rekvizitus – pavadinimą, galiojimą laiką, sudėties aprašymą, naudojimo instrukcijas, holograminius lipdukus ir kt. Tyrimo duomenimis, tarp kai kurių kaltinamųjų laikomos įsigytos platinimui produkcijos buvo rasta ir psichotropinių medžiagų, tokių kaip sibutramino, katino (norpseudoefedrino) arba norefedrino. Informaciją apie parduodamus anabolinius steroidus ir žmogaus augimo hormonus (jų nuotraukas, pardavimo kainas) kaltinamieji patalpindavo į internetinius puslapius „dream market“ ir „genpharmalabs.shop“, ir pinigus iš šiuos, įtariama, klastotus anabolinius steroidus ir žmogaus augimo hormonus įsigijusių asmenų gaudavo į savo vardu specialiai atidarytas kriptovaliutines (virtualios valiutos - bitkoinų) sąskaitas.

Tyrimo duomenimis, kaltinamieji buvo įrengę ne tik laboratoriją-gamyklą bei gamybines patalpas Vilniaus mieste ir Vilniaus rajone gaminti anabolinius steroidus ir žmogaus augimo hormonus, vaistinius preparatus, bet ir pasirūpinę šių medžiagų sandėliavimui skirtomis atskiromis patalpomis Vilniaus mieste.

Tyrimo metu, bendradarbiaujant su Vokietijos Federacinės Respublikos ir Latvijos Respublikos teisėsaugos įstaigomis, buvo perimti du baudžiamieji persekiojimai iš Vokietijos Federacinės Respublikos ir Latvijos Respublikos, kuriuose kaltinamieji buvo nustatyti ir dėl analogiškų veikų buvo patraukti tų šalių baudžiamojon atsakomybėn.

Ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad kaltinamieji ne mažiau nei 40 000 eurų, gautų iš anabolinių steroidų, žmogaus augimo hormonų, vaistinių preparatų gamybos ir pardavimo, žinodami, kad pinigai yra gauti nusikalstamu būdu, slėpė jų kilmę, prisidengdami vieno iš organizuotos grupės nario vadovaujamų įmonių vardu ir patys prisistatydami kitų – išgalvotų asmenų vardais bei pavardėmis, toliau naudojo – reinvestuodavo nusikalstamoje schemoje.

Pas kaltinamuosius kratų metu buvo rasta suklastotų asmens pasų (laikomų elektroniniu formatu), svetimų elektroninių mokėjimo priemonių ar jų naudotojų tapatybės patvirtinimo priemonių duomenų, pakankamų finansinėms operacijoms inicijuoti, kuriuos jie naudojo įsigyti internetu įvairioms prekėms.

Kaltinamieji įvairias nusikalstamas veikas darė apie 2 metus, jie veikė ne tik Lietuvos Respublikoje, bet ir tarptautiniu mastu, kol buvo sulaikyti policijos pareigūnų. Šias nusikalstamas veikas atskleisti padėjo kruopštus ir labai intensyvus tyrėjų ir prokurorų komandinis darbas bei tarptautinis bendradarbiavimas su policijos ir prokuratūros užsienio partneriais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją