E. Dančenkovo advokatės Ingridos Botyrienės skundą trečiadienį išnagrinėjo Lietuvos apeliacinis teismas, savo verdiktą dėl griežčiausios kardomosios priemonės pratęsimo žadantis paskelbti jau ketvirtadienį.

Vilniaus apygardos teismas E. Dančenkovo suėmimą trims mėnesiams pratęsė dar balandžio 3-iąją – už grotų su stambia narkotikų platintojų grupuotes siejamas vyras jau yra laikomas 7 mėnesius.

Suėmimą pratęsęs teismas pažymėjo, kad į laisvę paleistas E. Dančenkovas gali slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, be to, daryti naujas nusikalstamas veikas.

E. Dančenkovas jau yra nuteistas 10 metų laisvės atėmimo bausme dėl didelio kiekio psichotropinių medžiagų laikymo, tačiau nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs – jo bylą apeliacine tvarka nagrinėja Lietuvos apeliacinis teismas.

Kol vyras laukė bylos baigties, jis pareigūnams vėl įkliuvo – Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB) ir Vilniaus apygardos prokuratūra jį sulaikė tirdami stambios narkotikų platintojų grupuotės veiklą. Šioje byloje įtarimai yra pareikšti maždaug 40 asmenų, o už grotų yra laikoma apie 15 įtariamųjų.

Be to, E. Dančenkovas kitoje byloje, kuri šiuo metu nagrinėjama Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme, yra kaltinamas viešosios tvarkos pažeidimu, kai užpuolė krepšininką A. Macijauską.

Maža to, E. Dančenkovas anksčiau buvo nubaustas ir už teismo sprendimo nevykdymą – kai jam buvo paskirtas įpareigojimas būti namuose, pareigūnai nustatė, kad šių įsipareigojimų vyras nesilaikė.

Tiesa, jo advokatė I. Botyrienė teigia, kad E. Dančenkovas pavėlavo 15 min. grįžti į namus.

Jos teigimu, pratęsdamas griežčiausios kardomosios priemonės terminą teismas neatsižvelgė į Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) jurisprudenciją, nesivadovavo nekaltumo principu ir net nesvarstė švelnesnės kardomosios priemonės paskyrimo klausimo.

I. Botyrienė pažymėjo, kad teismas esą neįsitikino pareikšto įtarimo pagrįstumu.

„Manymas, kad asmuo gali bėgti ar slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų ar daryti naujas nusikalstamas veikas, turi būti pagrįstas objektyviais duomenimis – neužtenka paties manymo ar pasvarstymo, byloje turi objektyvūs duomenys, o jie teismui nebuvo pateikti“, – sakė teisininkė, pabrėžusi, kad suėmimo terminas ilgesniam kaip 6 mėnesių laikotarpiui gali būti tęsiamas tik išimtiniais atvejais.

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aivaras Alimas įsitikinęs, kad teismas pagrįstai E. Dančenkovui pratęsė suėmimą.

„Jis įtariamas labai sunkaus nusikaltimo padarymu, būdamas laisvėje gali daryti analogiško pobūdžio nusikaltimus, be to, gali pasislėpti – gresianti bausmė savaime yra pagrindas manyti, kad asmuo gali slėptis nuo gresiančios bausmės“, – prokuroro A. Alimo teigimu, E. Dančenkovas atsakomybė gresia net trijose baudžiamosiose bylose.