„Nužudžiau du savo vaikus, nes negalėjau pakęsti savo vyro pažeminimo, - lėtai ir tyliai teisme kalbėjo A. Jonaitienė. – Norėjau iš gyvenimo pasitraukti kartu su vaikais, bet to nepavyko padaryti. Vaikus nužudžiau, o pati...“

Moteris pirmą kartą viešai atskleidė visą Lietuvą sukrėtusios tragedijos detales, tačiau tikslaus motyvo ji taip ir nepasakė. Gali būti, kad du vaikai jai trukdė kurti šeimyninę laimę – savo naujiems draugams ji nurodydavo, jog su vyru augina tik tris vaikus.

“Veržiau kaklą, kol vaikas suglebo“

Vaikų motina antradienį teisme pasakojo, kad tądien iš mokyklos į namus pirmas grįžo aštuonmetis Tomas. Moteris jį pavalgydino – ant stalo padėjo bulvių, davė atsigerti arbatos. Vaikui einant iš kambario, motina priėjo iš nugaros ir virve jį pasmaugė.

Nužudžiusi vaiką moteris jį nunešė į rūsį ir pasodino ant laiptų. Tada moteris iš karto paskambino dvylikamečiui Mantui. Motina jo paklausė, ar jis iš karto eis į treniruotę, ar dar grįš į namus. Kadangi vaikas pasakė, kad grįš į namus, motina nusprendė ir jo palaukti.

Grįžusį Mantą moteris taip pat pavalgydino ir netrukus ta pačia virve pasmaugusi nunešė lavonėlį į rūsį. Ji neslėpė, kad vaikai jai nesipriešino, nespėjo net ištarti nė vieno žodžio.

Kai motina jau buvo atlikusi juodą darbą, jai į mobilųjį telefoną paskambino vyras.

„Šis skambutis mane prikėlė iš miego, pabudusi tapau kitu žmogumi ir tik tada supratau, ką padariau“, - toliau pasakojo A. Jonaitienė.

Pasmaugtą vaiką pasisodino ant kelių

Moteris teigė ant kelių pasisodinusi Mantą ir bandžiusi jį atgaivinti, tačiau vaikas nerodė jokių gyvybės ženklų. „Mantuko prašiau, kad atsibustų ir ką nors pasakytų“, - sakė motina. Ji labai išsigando, kai netyčia pajudėjo ant kėdės pasodinto Tomo ranka.

Suvokusi, ką padarė, A. Jonaitienė vaikus įsodino į šeimai priklausantį mikroautobusą ir nuvežė prie Kražantės upelio. Čia juos įmetė į vandenį. Tiesa, upelyje bandydama paslėpti kūnus moteris paslydo ir į jį įkrito.

Grįžusi į namus moteris elgėsi lyg nieko nebūtų padariusi ir ėmė apsimetinėti, kad dingo vaikai. Teisėjų paklausta, kodėl iš karto neprisipažino, ką padariusi, moteris atsakė bijojusi atsakomybės.

Vaikų atsikratė iš neapykantos vyrui

Nors ekspertai vaikų kraujyje rado alkoholio, motina neigė, kad vaikus prieš mirtį girdė svaigalais. „Jokio alkoholio jiems nedaviau“, - piktai ir garsiai teisme atrėžė moteris, nors prieš tai jos parodymus buvo vos galima išgirsti.

Pasak Šiaulių apygardos teismo atstovo Vytauto Jončo, A. Jonaitienė teisme pareiškė, kad vaikus nužudyti ryžosi iš neapykantos savo vyrui. Esą 16 bendro gyvenimo metų jai buvęs pragaras – sutuoktinis ją skriaudė, vertė dirbti darbus.

Moteris teigė net rašiusi skundus policijai, tačiau V. Jonaitis esą iš balos išbrisdavo sausas, už viską jai tekdavo atsakyti dvigubai.

Todėl moteris ir nusprendė pagal skelbimus susirasti meilužių. „Vyras mane užgauliodavo, sakydavo: „Prieik prie veidrodžio ir pasižiūrėk, kaip atrodai“, - pasakojo A. Jonaitienė. – Su tais vyrais viskas buvo kitaip, jaučiausi jiems reikalinga“.

V.Jonaitis: „Jau geriau mane būtum nužudžiusi

„Jau geriau mane būtum nužudžiusi, jeigu esu toks šlykštus“, - įsižeidęs teismo salėje pareiškė V. Jonaitis. Jis neigė vartojęs smurtą prieš žmoną bei sakė, kad niekad gyvenime nebuvo užsikodavęs nuo alkoholizmo. A. Jonaitienė kalbėjo kitaip – vyras net du kartus kodavosi, vieną kartą be svaigalų esą ištvėrė 5 metus.

Vyriškis neslėpė, kad jį buvo apnikusios mintys, jog sutuoktinė galėjo prisidėti prie vaikų dingimo. „Aš tą vakarą jai pasakiau – ar tik ne tavo čia darbas bus?“ – teisme liudijo V. Jonaitis.

„Kodėl jūs to paklausėte?“ – domėjosi teisėjai. „Todėl, kad kartą ji man pareiškė, jog man taip padarys, kad aš atsiminsiu visą gyvenimą“, - atsakė vyriškis.

Ar tikrai Jonaičių šeimyninis gyvenimas priminė pragarą, teismas nusprendė apklausti A. Jonaitienės motiną. Be to, teismas ketina apklausti vyriškį iš Anykščių, su kuriuo moteris susipažino pagal skelbimą.

Tiesa, vienas moters draugas Nerijus B. antradienį stojo prieš teismą. Nuo žurnalistų jis savo veidą slėpė po kauke, ją nusiėmė tik atsistojęs prieš teismą. Vyriškis neneigė, kad palaikė santykius su nužudytų vaikų motina.

Motina nesutiko atlyginti laidotuvių išlaidas

„Mes iš anksto sutarėme, kad kartu bendro gyvenimo nekursime, o tik draugausime“, - teigė vyras. Jis neslėpė, kad su moterimi SMS žinutėmis susirašinėjo net po vaikų mirties, vienas į kitą kreipėsi mažybiniais žodžiais ir netgi siuntė bučinius.

Tiesa, vyriškis stebėjosi, kad moteris jam buvo užsiminusi tik apie tris vaikus. Todėl kai apie Lietuvą sukrėtusią tragediją Nerijus B. sužinojo būdamas Belgijoje, jis net nepagalvojo, jog jo draugė yra susijusi su šiuo kraupiu nusikaltimu.

Teismas apklausė ir vieną A. Jonaitienės draugę, su kuria ji ieškojo dingusių vaikų. Moteris teisme nusistebėjo, kad priėjus netoli tos vietos, kurioje buvo įmesti vaikų kūneliai, A. Jonaitienė netikėtai iš kišenės išsitraukė savo mobiliuosius telefonus ir atidavė. Netrukus buvo rasti broliukų lavonėliai.

Pasak Šiaulių apygardos teismo atstovo V. Jončo, A. Jonaitienė atsisakė atlyginti 3 tūkst. litų sutuoktiniui už vaikų laidotuves. Moteris teisme pareiškė, kad su sutuoktiniu buvo užgyvenusi bendrą turtą, todėl esą iš šių pinigų ir galėjo būti palaidoti vaikai. Ji taip pat pabrėžė, kad šeimai žmonės aukojo pinigus.

Negalėjo atsakyti į visus klausimus

V. Jonaitis buvusiai sutuoktinei taip pat yra pateikęs 200 tūkst. Lt ieškinį neturtinei žalai atlyginti. „Čia jau teismas tegul sprendžia“, - V. Jončo teigimu, kaltinamoji dėl šios sumos pretenzijų nereiškė.

Beje, teismo atstovo teigimu, vaikų nužudymu kaltinama motina teisme sutiko duoti parodymus tik po to, kai buvo apklausti liudytojai ir jos buvęs vyras. Paklausta, kodėl taip elgiasi, moteris teištarė „Ką aš žinau...“ Ji taip pat negalėjo atsakyti į kai kuriuos teisėjų ir prokuroro klausimus.

Teismas bylos nagrinėjimą ketina tęsti sausio 28-29 dienomis. Manoma, kad būtent tada valstybinį kaltinimą palaikantis Šiaulių apygardos prokuroras vaikų nužudymu kaltinamai motinai pasiūlys bausmę. Jai gresia įkalinimas iki 20 metų arba – iki gyvos galvos.

Broliukai aštuonmetis Tomas ir dvylikametis Mantas buvo nužudyti kovo 20-ąją nuo 14.30 iki 16 val.