Vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip 32 m. Pakruojo rajono gyventoja smurtauja prieš 5 ir 6 m. vaikus internete išplito penktadienio rytą. Paaiškėjo, kad kraupūs vaizdai užfiksuoti rugpjūčio pabaigoje.

Policija prieš smurtavusią motiną pradėjo ikiteisminį tyrimą, tiek vaizdo įraše matomi du vaikai, tiek kamerų neužfiksuotas trečiasis yra iš jos paimti.

Daugiau apie feisbuke išplitusį vaizdo įrašą skaitykite ČIA.

Kaime pradėjo gyventi neseniai

Pakruojo rajone esančio kaimo seniūnaitis sako, kad prieš vaikus smurtavusios moters nepažįsta. Pasak pašnekovo, moteris į kaimą pas savo sugyventinį atsikraustė neseniai. Tiesa, įrašuose matomi vaikai nebuvo sugyventinių meilės vaisius – moteris jų susilaukė nuo kito.

„Vaikai turėjo šiemet pradėti eiti į parengiamąją klasę, bet prieš tai, vasarą, tuos vaikus jau paėmė“, – sakė seniūnaitis.

Sugyventinis buvo pageriantis, gerai pageriantis.
Kaimo seniūnaitis

Jis negalėjo pasakyti, ar šeima gyveno vargingai, tačiau patvirtino, kad aplinka vaikams nebuvo palanki. Pašnekovas mąstė, kad mamai agresija dėl vaikų elgesio galėjo kilti „šiek tiek išgėrus“.

„Šiais laikais vaikai visi aprengti, tėvai jiems nuperka drabužėlių iš dėvėtų rūbų parduotuvių. Sugyventinis buvo pageriantis, gerai pageriantis. Bet nei motina, nei vyras pagalbos iš mūsų neprašė. Išvis, jokios šnekos nebuvo, kad vargingai gyvena“, – kalbėjo seniūnaitis.

Anot pašnekovo, vyras uždarbiauja statybose, kur „uždirba daug pinigų“. Spėjama, kad vaizdo įraše matomas smurto prieš vaikus aktas galėjo nutikti sugyventinių namuose.

Sušaukta spaudos konferencija

Penktadienio popietę Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba sušaukė skubią spaudos konferenciją.

Jos metu tarnybos direktoriaus pavaduotojas Janas Maciejevskis sakė, kad penktadienį feisbuke patalpintas ir žaibiškai išplitęs įrašas buvo patalpintas dar kartą – orginali jo versija nufilmuota ir patalpinta rugpjūčio 24 d.

Tą pačią dieną į vaikų namų duris pasibeldė policija, o vėliau ir vaiko teisės.

Motinai pritaikyta kardomoji priemonė – ji negali artintis prie vaikų ir su jais sutikinėti. Vaikai, pasak J. Maciejevskio, jaučiasi gerai ir yra saugūs.

Motina pripažino, kad naudojo smurtą ir gailėjosi.
Janas Maciejevskis

Šeima, iš kurios buvo paimti vaikai, vaiko teisėms nebuvo žinoma. „Mus informacija pasiekė kaimynų dėka. Dėkojame visuomenei už tai, kad jie praneša ir nėra abejingi“, – spaudos konferencijos metu dėkojo J. Maciejevskis.

„Motina pripažino, kad naudojo smurtą ir gailėjosi. Tačiau priežastis tikriausiai yra paprasta – iš vaikystės. Motina gyveno disfunkcinėje šeimoje, patirdavo smurtą“, – sakė tarnybos atstovas.

J. Maciejevskis tikino, kad smurtavusios motinos sugyventinis kartais gaudavo pajamų, o pati mama gyveno iš pašalpų.

Vaikų tėvas, pasak jo, gyvena atskirai. Vaiko teisės susisiekė su tėvu, tačiau jis paaiškino, kad šiuo metu vaikais negali pasirūpinti. Tarnyba sako, kad tėvas šiuo metu negauna pastovių pajamų, todėl neprisideda prie vaikų išlaikymo.

Pradėjo tyrimą

Reaguodama į paplitusį vaizdo įrašą, Šiaulių policija penktadienio rytą išplatino pranešimą žiniasklaidai. Jame teigiama, kad vaikai paimti iš smurtaujančios moters namų ir šiuo metu gyvena globos namuose.

Motinai pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo.

„Tyrimas buvo pradėtas Rugpjūčio 24 dieną apie šį smurtavimo atvejį sulaukus vieno Pakruojo rajono gyventojo telefoninio pranešimo ir jo pateikto vaizdo įrašo.

Surinkus medžiagą paaiškėjo, kad 32 metų Pakruojo rajono gyventoja prieš savo šešerių metų sūnų ir penkerių metų dukrą smurtauja jau nuo gegužės mėnesio“, – teigiama policijos atstovės Gailutės Smagriūnienės pranešime spaudai.