Dviejų aukštų karkasinis medinis pastatas užsidegė maždaug 20 val. 30 min. Gesinti jo suskubo gausios ugniagesių pajėgos – 16 gaisrininkų atvykę su 5 autocisternomis.

Norėdami patekti į teritoriją ugniagesiai turėjo išpjauti vartus. Atvykus į vietą pastatas jau degė atvira liepsna.

Didžiulis smūgis vaikų buriavimui

Sudegė ne tik jis, tačiau ir viduje buvęs inventorius – 2 kateriai ir 20 valčių bei įvairios jų detalės. Visas viduje buvęs turtas priklausė Vilniaus vaikų buriavimo mokyklai, kurią administruoja Asociacija „Gero vėjo klubas“.

„Pastatas priklauso „Žalgirio“ jachtų klubui, bet elingas vaikų buriavimo mokyklos, ten buvo vaikų persirengimo kambariai, sandėlis. Tas pastatas pilnai sudegė. Pastate buvo didelė dalis vaikų buriavimo mokyklos inventoriaus. Vaikų laiveliai, stiebai, burės, trenerių kateriai, tai didelis praradimas Vilniaus buriavimui“, – sakė „Gero vėjo klubo“ prezidentas Mantas Klimantavičius.

Jis sakė, kad vien viduje buvusio turto vertė gali siekti 50 tūkst. eurų, o jo žiniomis, inventorius nebuvo apdraustas.

Pašnekovo teigimu, vaikų buriavimo bazė kurta ne vienerius metus, todėl viską atkurti reikės ne tik daug investicijų, tačiau ir laiko.

„Kadangi dabar artėja žiema, viskas yra po sezono, vaikai keliasi į baseinus ir į sporto sales. Bet pavasarį labai sunku suprasti, kur jie grįš, ar bus tie laivai, ar sugebėsim per žiemą kažkaip atsistatyti, – Delfi pasakojo M. Klimantavičius. – Aišku, tas pastatas buvo ne pačios geriausios būklės, bet vertėmės su tuo, ką turėjome. Nežinau pastato vertės, bet viskas kainuos, reikės kažkokių kitų sprendimų, ar konteinerinio namelio... labai sunku dabar kažką pastatyti.“

„Buriuotojų tokios savybės yra, kad jie niekada nepasiduoda. Nemaloni situacija, reikės pagalvoti, kaip viską reiks padaryti, bet nepasiduosim, stengsimės, laikykitės“, – pridūrė jis.

Kol kas neaišku, kokios yra gaisro priežastys – tyrėjai tik šiandien aiškinsis, kas nutiko ir pirmines savo išvadas žada pateikti šiandien po pietų. Kol kas visos versijos laikomas vienodai tikėtinomis – tiek tyčinė žmogaus veikla, tiek nelaimingas atsitikimas.

„Ten buvo vienas žmogus jachtų klube, matė, nuo kur prasidėjo, nuo vieno kambarių tame pastate, bet kitame gale, kur buvo buriavimo mokyklos patalpos, – paklaustas apie priežastis pasakojo M. Klimantavičius. – Sunku dabar pasakyti, tikrai nežinau, gali būti elektros trumpas jungimas, gali būti kokia nuorūka, kažkas ėjo, numetė, gali būti padegimas.“

Savininkai kalbėti nenori

Trakų „Žalgirio“ jachtų klubo likimas ne vienerius metus buvo sprendžiamas teismuose. Galiausiai 2020 m. teismas nusprendė, kad jachtų klubo pastatų turi nelikti, nes tai numatyta Trakų nacionalinio parko planavimo schemose. Jachtų klubo savininkai siekė atnaujinti teritoriją Galvės ežero pakrantėje.

Registrų centro duomenimis, didžiausia jachtų klubo akcininkė 2016 m. buvo „BNA grupė“, turėjusi 61,25 proc. akcijų. Lietuvos sporto draugijai „Žalgiris“ priklausė 33,69 proc. akcijų, o buvusiam sostinės merui Artūrui Zuokui – 5,05 proc.

A. Zuokas yra ir „BNA grupės“ pagrindinis akcininkas, jis valdo 71 proc. šios bendrovės. Dar nuo 2019 metų A. Zuokas šiuo turtu laisvai disponuoti negali – jam teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones, kol vyksta jo ir Agnės Zuokienės skyrybų procesas.

„Skambinkit vadovui“, – sakė A. Zuokas, kai Delfi teiravosi jo apie kilusį gaisrą.

Bandant užduoti klausimą apie tai, kokie yra planai jachtų klube, buvęs sostinės meras net nepradėjus žurnalistai kalbėti nukirto: „Ne, nežinau, nieko nežinau. Direktoriui skambinkit, aš labai mažas akcininkas, atsiprašau, nebegaliu.“

Paskambinus jachtų klubo direktoriui Kęstučiui Jurevičiui, jis pareiškė, kad blogai jaučiasi ir padėjo ragelį.

Praeityje tiek viešai, tiek teismuose dėl jachtų klubo ateities su juo savininkais kariavusia Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos vadovas Gintaras Abaravičius šiandien apie jo ateitį žinių neturėjo.

„Gaisras įvyko ir įvyko, mes su tuo tikrai niekaip nesusiję, – sakė G. Abaravičius, o patikslinus, kad norima paklausti apie jachtų klubo ateitį, atsakė. – Nieko mes nežinome.“

„Tokio dalyko planavimo schema nenumato, jokio jachtų klubo toje vietoje nėra numatyta, – aiškino G. Abaravičius ir pridūrė. – Visi įsigiję turtą valstybės saugomoje Trakų istorinio nacionalinio parko teritorijoje, turtą įsigijo su tam tikrai apribojimais ir su tam tikromis galimybės. Ką galima ir ko negalima turto savininkas turi žinoti, jo nuosavybės dokumentuose tai yra įregistruota ir ką jie ten ruošiasi daryti tikrai nelabai žinau.“

Delfi primena, kad jachtų klubas patenka į likviduotinų poilsio įstaigų sąrašą. Direkcijos teigimu, bendrovė buvusios irklavimo bazės teritoriją įsigijo 1995 metais, kai jau buvo įsigaliojusi Trakų istorinio nacionalinio parko planavimo schema, numačiusi panaikinti Vilniaus centrinį jachtų klubą.

Trakų miesto „Žalgirio“ jachtų klubas teismams teigė siekiantis suformuoti 1,2914 ha ploto sklypą, kuriame yra administraciniai, ūkio ir kiemo pastatai, sandėlis, elingas, taip pat sutvarkyti avarinės būklės prieplauką ir pakrantę. Visi statiniai teritorijoje yra menkaverčiai, apleisti. Po ilgų teisinių procesų, 2020 m. šie jachtų klubo reikalavimai buvo atmesti, o pastatų teritorijoje turi nelikti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)