Pasak prokuroro, didelį kiekį ginklų ir sprogmenų įsigijusio airio nusikalstama veika buvo baigta, todėl jam ir turėtų būti pakeistas kaltinimas. Be to, teisminio proceso pabaigoje prokuratūra nusprendė patikslinti kai kurias faktines aplinkybes, tačiau dėl to kaltinimo esmė nesikeičia.

Patikslintą kaltinimą G. Norkūnas Vilniaus apygardos teismui pateikė ketvirtadienį. Tiesa, ar M. Campbellas bus teisiamas pagal sunkesnius kaltinimus, teisėjas Arūnas Kisielius dar nenusprendė.

Baigiant bylos nagrinėjimą prokuroras taip pat paprašė prie bylos medžiagos prijungti papildomų duomenų – informaciją apie Vilniaus teismo išduotus leidimus atlikti operatyvinius veiksmus stebint M. Campbello veiklą Lietuvoje. Prie bylos prokuroras prašė prijungti ir įvairius duomenys, susiję su Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos slaptosios tarnybos MI-5 agentų veiklos teisėtumu Lietuvoje, M. Campbello teistumą.

Tuo tarpu M. Campbellui atstovaujanti advokatė Ingrida Botyrienė teismo prašė įpareigoti prokuratūrą nurodyti, kurių Lietuvos tarnybų įslaptinti pareigūnai veikė kartu su kaltinamu Airijos piliečiu. Byloje yra įslaptinti šeši liudytojai, penki iš jų – Lietuvos pareigūnai.

Pasak I. Botyrienės, remiantis šia informacija bus galima spręsti, ar jiems pagrįstai buvo taikomas anonimiškumas.

Be to, advokatę domina visi duomenys, susiję Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos slaptosios tarnybos MI-5 specialiuoju agentu Robertu Michaelu Jardine. Pasak jos, už pagalbą atskleidžiant tokio pobūdžio nusikaltimus Airijoje yra mokamos labai didelės premijos, todėl esą svarbu sužinoti, kokio dydžio atlyginimą jam mokėjo MI-5, kokias suteikė premijas ir pan.

Pasak I. Botyrienės, prieš įsidarbindamas slaptosiose tarnybose R. M. Jardine buvo minimas stambiose kontrabandos bylose, tad gali būti, kad už bendradarbiavimą su pareigūnais jis galėjo išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Kadangi su Airijos teroristine grupuote susijusių asmenų susitikimai vyko ne tik Airijoje, bet ir Prancūzijoje bei Belgijoje, advokatė prašė iš MI-5 išreikalauti visus duomenis su R. M. Jardine atliekamų veiksmų teisėtumu šiose šalyse. Iki šiol gynybai atsisakoma tokius duomenis pateikti.

Beje, bylą nagrinėjant teisme buvo gautas Lietuvos Valstybės saugumo departamento raštas, kad Airijos teroristai ketina susidoroti su R. M. Jardine, todėl prokuratūra prašė rengti uždarus posėdžius.

M. Campbellą į teismo posėdžius lydi tik keturi ginkluoti Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Kitas teismo posėdis terorizmo byloje numatytas vasario 17-ąją.

DELFI primena, kad M.Campbellas buvo sulaikytas 2008-ųjų sausio 22-ąją, kai įsigijo didelės sprogstamosios galios sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų, didelį kiekį šaunamųjų ginklų – snaiperinį šautuvą, trotilą, granatsvaidžius, detonatorius.

Ginklai ir sprogmenys turėjo būti teikiami Airijos Respublikos teroristinei grupei RIRA.

Prokuratūros duomenimis, nusikalstamos veikos, kuriomis kaltinamas airis, galimai nebuvo atsitiktinės ir iš anksto suplanuotos bei gerai organizuotos.

M. Campbellas buvo stebimas jau vykstant jam į Vilnių, kuriame jis buvo suvestas su netikru prekeiviu. Pogrindyje veikiantis policininkas galimam pirkėjui derybų metu parodė šaunamųjų ginklų komplektą, be to, jį domino sprogmenys.