Kamuoja ligos, laukia operacija

„Ar galiu paprašyti 10 sekundžių, nes man tiksliai nustatytu laiku reikia susileisti vaistus?“ – į teisėjus, kai tik jie įžengė į posėdžių salę, kreipėsi R. Vilkauskas. Teisėjų kolegija suteikė 5 minučių pertrauką. Tačiau R. Vilkauskas nenuėjo net iki tualeto. Jis tiesiog teismo salėje išsitraukė švirkštą ir į pilvą susileido vaistų.

Iš anksto buvo numatyta, jog R. Vilkauskas antradienį turi duoti parodymus, tačiau kai teisėjų kolegija grįžo į posėdžių salę, kaltinamojo gynėjas pateikė prašymą ištirti R. Vilkausko sveikatos būklę ir nustatyti, ar jis gali dalyvauti posėdžiuose, o jei bus skirta reali laisvės atėmimo bausmė, ar ją galės atlikti įkalinimo įstaigoje.

„Jam nustatytas 65 proc. nedarbingumo lygis, jis gydėsi ir psichiatrinėse, ir bendrojo tipo ligoninėse. Jis serga lėtiniu hepatitu C, cukralige, hipertenzija, gruodžio pradžioje numatoma skydliaukės operacija“, – dėstė R. Vilkausko gynėjas.

Tačiau pats kaltinamasis teismui pareiškė, jog parodymus duos, nors ir jaučiasi prastai.

Dangstėsi skurdu

R. Vilkauskui inkriminuojami keli nusikaltimai: dalyvavimas ginkluotame susivienijame, narkotikų kontrabanda, neteisėtas disponavimas narkotinėmis medžiagomis itin dideliais kiekiais.
R. Vilkauskas savo kaltės kategoriškai nepripažino.

„Jokiam ginkluotam susivienijimui nepriklausau ir nepriklausiau, kontrabanda užsiimti negalėjau, nes užsienyje esu buvę tik Olandijoje ir Belgijoje. Kalbant apie tai, jog organizavau gabenimą kažkokių chemikalų, iš kurių gaminami narkotikai, parodykite man nors vieną žmogų, kuriam būčiau davęs kažkokio skysčio. Visi kaltinimai yra šmeižtas ir piktų žmonių apkalbos“, – kaltinimus atrėmė R. Vilkauskas.

Jis prisiminė dieną, kai jį sulaikė pareigūnai, kaltinamojo žodžiais tariant, iš Policijos departamento. „Atsiprašau, kad nusikeiksiu, bet jie taip ir pasakė: „Na... tu mums reikalingas, esi visas sulūžęs, be vaistų gyventi negali“. Jie reikalavo, kad apkalbėčiau S. Velečką, kitus žmones. Pasakė, kad jei duosiu ant jų parodymus, būsiu laisvas ir galėsiu važiuoti gydytis. Jie dar pridūrė, kad parodymus iš manęs išmuštų, gaučiau į kepenis, bet bijo užmušti, nes esu ligonis. Man išties liko nedaug gyventi, irsta kepenys. Kai nesutikau apkalbėti žmonių, tapau kaltinamuoju, prisiuvo man visokių dalykų“, – aiškino R. Vilkauskas.

Jis mėtė neva logišką argumentą. „Jei būčiau nusikaltėlis ir vartyčiau tokius pinigus, apie kokius kalbama byloje, tai turėčiau nors vieno kambario butą, automobilį. Dabar su šeima gyvename pas mano mamą vieno kambario bute, kuris už finansinius įsipareigojimus yra įkeistas“, – dėstė R. Vilkauskas.

S. Velečka atsiųsdavo maisto

Jis neneigė, jog S. Velečką pažįsta jau labai seniai. „Kažkada kartu vykome į Olandiją pradėti statybų verslą, tačiau trūko specialistų Todėl Saulius grįžo į Lietuvą, ieškojo specialistų ir juos siųsdavo į Olandiją. Vėliau atsirado ir verslo partneris, kuris buvo patenkintas naujais darbuotojais. Didelių pinigų neuždirbdavome, tačiau gyventi galėjome. Vėliau pamečiau telefoną, kuriame buvo Sauliaus numeris, ir su juo kokius 4-5 metus nebendravau“, – pasakojo R. Vilkauskas.
S. Velečką jis vėl atsitiktinai surado, kai Olandijoje nuėjo į barą, kuriame renkasi lietuviai, rusai, lenkai. „Išgirdau, jog kažkas kalba lietuviškai ir pradėjome bendrauti. Paaiškėjo, kad ten buvo Šūdmaišis (svarbiausiu Agurkinių gaujos bylos liudytoju vadinamas Aurelijus Perminas – DELFI) ir jo draugas. Pradėjome bendrauti, paaiškėjo, kad jie irgi pažįsta S. Velečką, paprašiau, kad duotų jo telefono numerį. Dar jie paprašė, kad padėčiau išsinuomoti namą, nusipirkti automobilį, tačiau mano rasti variantai jų netenkino. Šūdmaišiui prasitariau, kad man sunkiai su pinigais, tai jis pasiūlė prižiūrėti jo prostitutes, rinkti iš jų eurus, kartu gyventi, bet atsisakiau“, – kalbėjo kaltinamasis.

Vėl radęs ryšį su S. Velečka, R.Vilkaukas, anot jo paties, kartais susiskambindavo, pasveikindavo vienas kitą su gimtadieniu, šventėmis. „Saulius prieš šventes man visada atsiųsdavo maisto, samanės. Aš į Lietuvą jo šeimai siųsdavai vaikiškų drabužėlių, martinio, nes jį labai mėgo Sauliaus žmona, o jis Olandijoje kainavo gerokai pigiau nei Lietuvoje. Iš Sauliaus ne kartą esu skolinęsis pinigų, tačiau visada grąžindavau. Kai grįžau į Lietuvą, beveik visą laiką praleidau ligoninėse. Saulius mane porą kartų yra aplankęs“, – dėstė R. Vilkauskas.

Jis nepanoro atsakyti į prokuroro klausimus. „Galiu bendrauti tik su ponu teisėju. Prokurorai, žmonės iš Policijos departamento – visi iš to paties molio drėbti, žvėrys. Kaip galima jais tikėti, su jais bendrauti, kai tiesiai šviesiai pasakoma, jog duočiau parodymus ant Sauliaus, tada man nebus pareikšti jokie kaltinimai, o taip ir buvo, prisiekiu“, – dievagojosi R. Vilkauskas ir persižegnojo, taip užtvirtindamas savo žodžius.

Jis tikino, kad kaltinamajame akte parašytos pasakos, kurias pasekė žmonės, norėdami išvengti baudžiamosios atsakomybės, todėl sutikę apkalbėti kitus asmenis.

Apklaus paskutinį kaltinamąjį

R. Vilkauskas buvo priešpaskutinis kaltinamasis, kurio parodymų teismas išklausė. Kitame posėdyje numatoma apklausi paskutinį kaltinamąjį – Kęstutį Liukaitį. Visi kiti parodymus jau yra davę. Kai kurie jų savo kaltę pripažįsta iš dalies, kiti neigia pareikštus kaltinimus.

Šioje byloje, kurią sudaro 140 tomų, kaltinimai pareikšti dvylikai asmenų. Kaltinimai pateikti dėl nužudymo, kontrabandos, neteisėto disponavimo dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, jų platinimu ir kitais nusikaltimais.

Kaltinamuoju pripažintas S. Velečka, pravarde Agurkas, kuris įvardijamas nusikalstamos grupuotės, veikusios nuo 2005 metų iki 2014-ųjų, kai pareigūnai ją galutinai sutriuškino, lyderiu. Kartu su juo konvojumi į teismą pristatomi Audrius Petkauskas, Darius Petkauskas, Nobertas Tučkus, Tadas Petrošius.

Suimtas yra ir Dmitrijus Romanovičius, tačiau jis laikomas atskirai nuo kitų kaltinamųjų.

Kęstutis Liukaitis, Gintautas Cegelskis, Tadas Vieraitis, Saulius Vyšniauskas, Redas Vilkauskas į teismo posėdžius atvyksta iš namų.
Laisvėje teismo nuosprendžio laukė ir Linas Perminas, tačiau jis neteisėtai išvyko iš Lietuvos, Švedijoje padarė nusikaltimą ir už jį iki kitų metų birželio tos šalies kalėjime atlieka bausmę.

Klaipėdos apygardos teismas vadinamąją agurkinių gaujos bylą pradėjo nagrinėti 2014 metų lapkritį. Būsimi posėdžiai suplanuoti iki kitų metų vasaros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)