Ir stebisi, ir pritaria

Kai kuriuose šalies miestuose pasigirstantys siūlymai atkurti prieš kelerius metus likviduotas blaivyklas Panevėžio savivaldybės vadovams kelia nuostabą. Tuo metu Panevėžio policijos pareigūnai tokias idėjas laiko visiškai priimtinomis.

Praėjusią savaitę Kauno valdžiai paskelbus apie ketinimus vėl atidaryti miesto blaivyklą, PB apie šią kauniečių iniciatyvą klausė Panevėžio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Audronės Grainienės bei Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato viešosios policijos viršininko Aleksandro Jankausko nuomonės.

Blaivykla - ne būtinybė

„Man neaišku, kuo atkurdami blaivyklą kauniečiai remsis. Įstatymai juk numato, kad blaivykla gali būti steigiama tik specialioje įstaigoje, atvežtiems blaivinti asmenims garantuojančioje visapusišką medikų priežiūrą. Gal Kaune blaivyklą steigs ne Savivaldybė, gal ji rasis kokioje nors gydymo įstaigoje?“ - vakar kalbėdamasi su PB svarstė A.Grainienė.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja priminė, kad Panevėžyje blaivykla prieš daugiau kaip dvejus metus ir buvo uždaryta todėl, kad neatitiko įstatymuose keliamų reikalavimų.

„Vilniečio publicisto Gintaro Beresnevičiaus mirtis šią vasarą, mano įsitikinimu, yra pats geriausias pavyzdys, kas atsitinka, kai išgėręs žmogus, užuot patekęs gydytojų globon, yra vežamas į medikų neturinčią išblaivinimo įstaigą. Tikrai nemanau, kad ir Panevėžyje atkurti tokią blaivyklą, kokia buvo anksčiau, yra būtinas dalykas“, - dienraščiui teigė A.Grainienė.

Likvidavus Panevėžyje, Molainių gatvėje, veikusią blaivyklą, dabar viešumoje pasirodžiusius išgėrusius asmenis policija veža arba į namus, arba į Panevėžio ligoninės Priėmimo skyrių, arba į policijos komisariatus. Į medikų rankas atiduodami sužaloti ar kitų sveikatos sutrikimų turintieji, į komisariatus - agresyviai nusiteikę girtieji.

Turi darbo ir be girtuoklių

„Kauno valdžios ketinimams atkurti blaivyklą visiškai pritariu. Mano duomenimis, šias įstaigas vėl atidarė ir mūsų kaimynai estai. Esu įsitikinęs, kad blaivyklos reikia ir Panevėžyje“, - vakar PB tvirtino Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato viešosios policijos viršininkas A.Jankauskas.

Pasak policijos pareigūno, šiuo metu į komisariatus atgabenami neblaivūs žmonės kišami į ankštas ir visiškai tam nepritaikytas laikino sulaikymo kameras. „Mes, policija, nesame medikai ir negalime nustatyti atvežtojo būklės - gal žmogui bloga, gal jam reikia skubios pagalbos“, - teigė A.Jankauskas.

Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato viešosios policijos viršininkas prisiminė, kad, veikiant miesto blaivyklai, net trejus metus Panevėžyje nebuvo mirtinai sušalusių žmonių, o dabar tokių atvejų jau yra.

Paklaustas apie namo vežamus neblaivius asmenis, A.Jankauskas sakė, jog policija visų girtųjų nugabenti pas namiškius nėra pajėgi. „Visiems gatvėje rastiems neblaiviesiems išvežioti policija neturi tiek degalų. Kitas dalykas, po parą mieste budintiems 4-5 pareigūnų ekipažams ir, be girtuoklių vežiojimo, darbo būna iki kaklo“, - paaiškino miesto Viešosios policijos vadovas.