Apklausos duomenimis 87 proc. geriančių lietuvių net nebandė atsikratyti pomėgio alkoholiui.

Statistikos departamento direktoriaus teigimu, tyrimas iš dalies patvirtino, kad Lietuva – girtuoklių kraštas. „Gana daug geriama visoje Europoje, mes esame kažkur per vidurį. Tačiau lietuviai kai jau geria, tai geria. Tuo skiriamės nuo kitų europiečių“, - pabrėžė A.Šemeta.

Daugiausia moterų, nurodžiusių, kad per praėjusius 12 mėnesių vartojo alkoholį, buvo 25-34 metų amžiaus grupėje. Medikų nuomone, augantis minėto amžiaus moterų rūkymas ir alkoholio vartojimas – rizikinga tendencija, nes šiuo laikotarpiu dažniausiai planuojama šeima ir gimdomi vaikai.

Vidutinis pirmą kartą gimdžiusios moters amžius 2005 metais buvo 25 metai.

Tyrimo duomenys parodė, kad šalyje nėra blaivybės kultūros – alkoholinius gėrimus vartoja didžioji dauguma vyrų ir daugiau nei du trečdaliai moterų. Didėja visų rūšių alkoholio - ypač alaus – pardavimai, o tuo pačių ir neblaivių gyventojų sukeltų autoįvykių, nusikaltimų, alkoholinių psichozių skaičius.

Tarp jaunų vyrų populiariausias gėrimas – alus, tarp merginų – sidras ir alkoholiniai kokteiliai. Vyresni žmonės dažniau renkasi stiprius gėrimus, lengvieji tarp jų mažiau populiarūs.

Geriantys 15 dienų per mėnesį prisipažino 6 proc. žmonių. „Tai reiškia, kad 100 tūkst. vyrų ir moterų geria nuolat“, - komentavo Statistikos departamento vadovas.

Alkoholį populiariausia vartoti per renginius ir vakarėlius, vakarieniaujant, bare, kavinėje, restorane.

Pasaulio sveikatos organizacija nustatė, kad per dieną saugu vartoti ne daugiau kaip 2 vadinamuosius standartinius alkoholio vienetus. Šį kiekį atitiktų vienas stiklelis (40-50 ml) stipraus alkoholinio gėrimo, taurė (150-200 ml) vyno, bokalas (400-500 ml) ne stipresnio nei 4-5 proc. alaus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją