Taigi, kokius jausmus jums simbolizuoja seksas?

Prieš darant sprendimus dėl jūsų seksualio gyvenimo būdo, gali būti naudinga apsvarstyti pagrindinius požiūrius. Kiekvienas iš jų parodo, kokią reikšmę teikiate seksui. Aplinkiniai gali daryti jums įtaką, bet iš tikrųjų tik jūs galite nuspręsti, ką lytinis aktas jums reiškia. Kiekvienas požiūris yra priimtinas; kiekvienas turi savus argumentus ir prieš, t.y. psichologinį pagrindą, kuriuo remiasi palankus ar priešiškas požiūris į lytinį aktą.

Pirmuoju požiūriu, seksas yra malonumas ir daugiau neturi jokios ypatingos reikšmės. Seksualinis aktas yra nuotykis, fizinis pasitenkinimas, praturtinantis dviejų žmonių tarpusavio ryšį. Kai seksas yra vertinamas tik kaip aistros patenkinimas, tuomet nereikia jame ieškoti gilesnės prasmės, t.y. jis nėra atsidavimo ženklas, meilės išraiška ar tolimesnių emocinių ryšių su partneriu požymis.

Tai būdinga “laisvai asmenybei”, kuri mėgsta trumpus santykius ar “vienos nakties nuotykius”. Šia alternatyva taip pat vadovaujasi žmonės, kurie atranda, kad sutampa jų fiziniai, erotiniai poreikiai, pvz., pažintys bare, vienkartiniai homoseksualūs santykiai, laisva santuoka, prostitučių paslaugos, ar ilgalaikis, bet paremtas vien seksu ryšys. Tai abipusis mėgavimasis fiziniu seksu.

: Tai gali būti pilnas nuotykių, jaudinantis, malonus gyvenimo būdas, jei galite būti sąžiningi su kitais ir rasti įdomių seksualinių partnerių. Toks požiūris į seksą aiškiai nubrėžia ribą tarp geismo ir meilės, ir kadangi abu šie jausmai yra priimtini (jei tik partneriai yra sąžiningi), du žmonės neturi skubėti įsimylėti ar apsimesti mylintys, kad turėtų lytinių santykių. Šis požiūris sumažina apgaulės riziką, dėl kurios galima prisirišti prie žmogaus, kuris yra prastas partneris ilgalaikiams santykiams.

Maždaug 70% moterų ir 80% vyrų, sulaukę 19 metų, jau yra seksualiai aktyvūs, o santuoka dažniausiai atidedama vėlesniam laikui, todėl prieš santuoką gali būti 10-15 metų seksualinės patirties laikotarpis. Nuo mokyklos pabaigimo iki santuokos dauguma žmonių gali turėti 2-4 rimtus santykius su keletu trumpų, neįpareigojančių nuotykių. Taigi, ar per tuos keletą metų, jūs norėtumėte susitikti ir papietauti ar nueiti į kiną su 100 įdomių žmonių, ar norėtumėte sutikti tuos pačius 100 žmonių ir su 50 iš jų turėti lytinių santykių? Tai yra tik jūsų pasirinkimas; abu variantai yra geri.

PRIEŠ: Net tarp universiteto studentų, vyrus, santykiaujančius su daugybe moterų “amoraliais” laiko 25-30% vaikinų ir 40-45% merginų. Lygiai taip pat seksualiai aktyvias moteris laiko amoraliomis kiek didesnis procentas vyrų ir moterų (tradicinis dvigubas požiūris).

Geismas be meilės yra smerkiamas mūsų kultūroje. Tik 1% apklaustųjų universiteto studenčių teigia, kad pritartų seksui be švelnumo, taip pat teigia apie 10% vaikinų. Kitas argumentas yra tai, kad teigiantysis, jog seksas yra malonumas, yra linkęs priešingą lytį laikyti tik sekso objektais (“jei jis / ji tau patinka, permiegok su juo”), o ne turinčiais jausmus žmonėmis. Tokiu būdu, socialinis nepritarimas, galimas kaltės jausmas, blogos reputacijos įgijimas ir išnaudojimas yra pagrindiniai šio požiūrio trūkumai. Be abejo, ligos ir nėštumas taip pat yra dideli pavojai, jei nuo to nesisaugoma.

Vieni žmonės turi pagrįstas priežastis ieškoti neįpareigojančių lytinių santykių, tačiau kiti gali turėti nesveikus, nesąmoningus motyvus sekso (be meilės) ieškojimui, pvz., emocinis šaltumas ar artumo baimė, pergalių siekimas savo ego patenkinimui, per didelė savimeilė, prasta savitvarda, nesugebėjimas pasakyti “ne”, noras kontroliuoti kitus, maištas prieš egzistuojantį seksualinį drovumą, ir pan.

Šių motyvų tikimybė išryškina riziką, kad žmogus su liberaliomis seksualinėmis pažiūromis gali būti neištikimas, jei santykiai peraugtų į meilę. Daugybė sekso partnerių iki vedybų gali pagrįstai daryti prielaidą santuokinei neištikimybei. Kita vertus, jei seksas jums yra tik malonumas, koks skirtumas, ar jūsų partnerio motyvai yra savanaudiški ar negarbingi...

Pastaba: Pastebimas prieštaravimas tarp universiteto studentų moralės (jokio sekso be meilės, seksas su daugeliu žmonių yra amoralu) ir jų elgesio (glamonės ir seksas santykių užuomazgoje, vedybų atidėliojimas, bet santykiavimas su keliais partneriais iki vedybų). Gana dažnai elgesys skiriasi nuo išdėstytų požiūrių, ypač jei reikalas yra emocinis ir painus.

Dažnai požiūriai kinta su laiku, kad prisiderintų prie elgesio. Galima įtarti, kad požiūris “seksas yra puikus, kai tik jis yra” yra labai paplitęs tarp nenorinčių įsipareigoti vyrų. Bet kadangi tokį požiūrį moterys niekina, vyrai jį linkę slėpti.

Pagrindinės išvados: Tarp universiteto naujokų, 2/3 vyrų ir tik 1/3 moterų sutinka, kad “seksas yra gerai, jei žmonės patinka vienas kitam”. Taigi, tarp universiteto studentės (merginos) ½ turi lytinius santykius tik pradėjusios eiti į pasimatymus, 2/3 mylisi santykiams nusistovėjus ir ¾ - tik susižadėjusios.

Tyrimų rezultatai rodo, kad 1990 m. universiteto studentai (vaikinai) laukė ilgiau prieš pradėdami lytinius santykius ir seksas dažniau buvo santykiams nusistovėjus, nei 1980 m. (prieš AIDS paplitimą). Tarp visų suaugusiųjų, apie 25% galvoja, kad priešvedybinis seksas visada yra blogai.

Antruoju požiūriu, lytinis aktas yra malonumas ir reiškia “tu man patinki” kaip žmogus ir man patinka būti su tavimi, bet lytinis aktas nereiškia, kad aš tau kuo nors įsipareigoju ateityje. Tai atsitiktinis seksas. Atsitiktinis seksas nereiškia, kad jums visiškai nerūpi kitas asmuo, bet jame nėra pažado įsipareigoti ateityje.

Kai pasiūlote seksą, šiuo atveju tai reiškia, kad jums tas asmuo patinka, tai yra asmuo, su kuriuo norėtumėte praleisti laiką ir turėti lytinių santykių. Norint išvengti nesusipratimų ir neįžeisti kito jausmų, reikia būti visiškai atviriems dėl savo ribotų interesų, jausmų ir ateities ketinimų. Be abejo, šis atvirumas gali atstumti daugelį žmonių, kurie nori meilės ir ketina įsipareigoti.

Tai, kad jūsų pasiūlymas dėl sekso gali būti atmestas, yra kaina, kurią moka padorus, sąžiningas žmogus (joks padorus žmogus nemeluos apie savo įsipareigojimus). Be abejo, yra galimybė, kad iš tokių santykių išsivystys ilgalaikė draugystė ar net meilė, bet neturi būti prašoma ar duodama jokių pažadų, ir į tokias galimybes reikia žiūrėti kaip į labai miglotas.

: Dauguma malonių fizinio sekso aspektų galioja ir atsitiktiniam seksui. Kadangi jūs pažįstate seksualinį partnerį ar galite pavadinti jį draugu, mažiau tikimybių, kad į jus žiūrės kaip į amoralų ar pasileidusį asmenį. Kadangi pažįstate partnerį ir yra tikimybių vėlesniems kontaktams, jūs ramiau jausitės ir bus mažesnė prievartos ar išnaudojimo tikimybė.

Seksualinis intymumas leidžia jums geriau pažinti kito žmogaus asmenybę ir požiūrius. Jei ateityje santykių nebeturėsite, “išsiskyrimas” bus mažiau skausmingas, ypač, jei tas asmuo lieka draugu. Maždaug pusė (daugiau vyrų, nei moterų) pritaria atsitiktiniam seksui ir turi lytinių santykių eidami į pasimatymus. Tokios “draugystės” yra labiau jaudinančios ir prasmingesnės, daugiau įsimintinos, nei be sekso.

PRIEŠ: Tas pats, kaip ir dėl fizinio sekso. Kai kurie žmonės laikys jus amoraliu. Atviras įsipareigojimų trūkumas gali sukelti baimę būti atstumtas (nebūtinai kaip meilužiui, bet kaip draugui ar sekso partneriui). Be to, tik nedaugelis žmonių gali būti seksualiai artimi su vienu asmeniu ilgą laiko tarpą ir neužsimanyti tam tikrų įsipareigojimų. Taip pat, jei santykiai yra be jokių įsipareigojimų, iškilus menkiausiai problemai jie gali būti nutraukti, vietoj to, kad problema būtų sprendžiama.

Seksas su draugu padidina riziką, kad draugystė nutrūks ir išsiskyrimas bus gana skausmingas. Jei asmuo nėra tinkamas būti draugu, kodėl turėtumėte leisti laiką tokiems santykiams, o ne pasiieškoti tokio žmogaus, kuris labiau atitiktų jūsų poreikius?

Pastaba. Po sekso su nauju partneriu 14% žmonių svarsto, kad tai galbūt naujų santykių pradžia, o 62% svarsto, ar neužsikrėtė kokia nors liga.

Trečiasis ir ketvirtasis požiūriai į seksą yra susiję su meile bei kitais įpareigojančiais jausmais, todėl apie juos pakalbėsime kitame straipsnyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją