Konsultuoja psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė
.


Moteris dažnai atsisako mylėtis nėštumo pabaigoje. Vyras tikisi, kad gimus kūdikiui viskas pasikeis, bet žmona ne visada ir po gimdymo nori vyriško švelnumo. Kodėl?

Dažnai taip būna, kad vyras kantriai laukia, kol gims vaikutis ir mano, jog jo ir žmonos seksualinis gyvenimas bus toks, kaip buvo anksčiau. Tačiau neretai moteris pagimdo ir dar labiau atitolsta nuo savo vyro. Tai suprantama, nes visas jos mintis ir laiką užima mažylis. Kadangi mama instinktyviai globoja bejėgį kūdikiuką, paprastai jai reikia sąmoningai pasistengti, kad nenustumtų savo vyro į šalį. Antraip jis gali pasijusti nereikalingas.

Vadinasi, per ilgai nereikia atsisakyti lytinių santykių?

Taip. Vienos taip ir padaro ir kartais atranda visiškai naują intymumo skonį – greičiau susijaudina, jaučia stipresnį orgazmą. Kitos bijo. Kai sugyja žaizdos po gimdymo, moteris psichologiškai jau pasiruošusi suartėti, bet neretai bijo skausmo, ypač jei sunkiai gimdė. Paprasčiausiai kūnas, kuris turi atmintį, dar pamena gimdymo skausmą ir pirmas suartėjimas po gimdymo gali būti skausmingas, nors visos žaizdos seniai užgijusios.

Bet moterys išties dažnai skundžiasi, kad pirmi suartėjimai su vyru po gimdymo yra gana skausmingi.

Ko gero, tai priklauso nuo vyro, nuo to, ar geba būti švelnus. Jeigu moteris dar nėra psichologiškai pasirengusi tiesioginiai suartėti, galimos ir kitos sekso formos. Svarbu, kad ir vyras suprastų, jog jo mylimoji patyrė gimdymo traumą, todėl jai nelengva vėl pradėti lytinį gyvenimą. Naujai iškeptai mamytei reikia ypač daug švelnumo, ypač jei gimdė sunkiai. Jeigu vyras nėra pakankamai švelnus, moteris apskritai gali atšalti ir jo negeisti. Labai svarbu sutuoktiniams yra kalbėtis. Nereikia tikėtis, kad seksas bus geresnis po gimdymo, kad kada nors savaime pradėsite vėl mylėtis. Jeigu moteris jaučia baimę, skausmą ar kitokius jausmus, turėtų visa tai pasakyti savo vyrui ir išklausyti jo nuomonę bei norus. Kalbėtis yra be galo svarbu, nes tada sutuoktiniai atranda bendrą sąlytį, geriau vienas kitą supranta.

Jeigu vyras laukė kūdikio, jo santykiai su žmona neturėtų atšalti vien dėl to, kad namuose jis atsirado?

Kaip klostosi šeimoje santykiai gimus mažyliui, priklauso nuo to, kaip iki šiol sutuoktiniai sutarė. Paprastai gyvenimas klostosi sėkmingiau, jei, pavyzdžiui, vieną naktį prie kūdikio budi tėtis, o kitą – mama. Tokie vyrai daug greičiau prisitaiko prie naujų pokyčių, nors fiziškai ir labai pavargsta. Juk gera būtų šiaip sau paspaudinėti televizoriaus pultą. Bet... pareiga šaukia atsikelti ir čiūčiuoti mažylį. Jeigu vyras įpranta rūpintis savo atžalėle, santykiai su juo ir žmona būna šiltesni.

Vyrams seksas yra labai svarbus, todėl, galima manyti, kad jie, neturėdami jo namuose, pasuks „į kairę“?

Moterys dažnai to bijo ir šios baimės nėra visiškai nepagrįstos. Vyro seksualinis poreikis, kitaip nei moters, nesumažėja nei kai gimsta kūdikis, nei kai namuose tvyro įtampa. Vyras, bandydamas kaip nors prisitaikyti prie žmonos nenoro mylėtis ir nesugebėdamas to padaryti, gali pradėti ieškoti kitos. Pavyzdžiui, jei tuo metu, kai žmonos lytinis potraukis yra sumažėjęs, darbe tvyro palanki atmosfera, tai reiškia yra moteriškių, kurios mielai imasi jį guosti, bent jau fizinei neištikimybei sąlygos visos. Todėl kartais taip nutinka, kad gimus kūdikiui šviežiai iškeptas tėtis ima ir susiranda meilužę arba pradeda lošti, gerti.

Kadangi ilgai išbūti be sekso sunku, vyras ieško kokios nors išeities. Jam atrodo, kad taip sprendžia savo problemas ir susitvarkys su šeimą ištikusia krize ir didžiuliu stresu. Praktika rodo, kad nedidelis neištikimybės epizodas neišardo santykių. Grėsmė iškyla tuomet, kai vyras prisiriša prie „globėjos“.

Ką daryti, kad neatsirastų ta trečioji?

Labai svarbu pajusti ribą, kiek laiko galima išbūti be lytinių santykių. Kuo daugiau laiko praeina, tuo sunkiau būna pajusti poreikį mylėtis. Daugelis moterų negali mylėtis ir paskutiniais nėštumo mėnesiais, o tai dar pailgina šeimos abstinencijos laiką. Manau, pagimdžiusią moterį lytiniams santykiams turėtų ruošti ir skatinti vyras labai švelniai rodydamas savo dėmesį. Bet kartais, užuot tai daręs, vaikšto piktas, kad gyvena be sekso. O moteris turėtų sau užsibrėžti tikslą, kada jos seksualinis gyvenimas sugrįš į senas vėžes. Lytiniai santykiai yra kokybiški tik tada, kai yra pastovūs. Jeigu susilaikysite ilgiau negu 3–4 mėnesius, atprasite vienas nuo kito ir teks iš naujo pažinti savo poreikius. O juk norisi, kad viskas vyktų sklandžiai, tarsi savaime.

Kartais psichologiškai sunku atnaujinti lytinį gyvenimą dėl pasikeitusių kūno formų ar, pavyzdžiui, pilvą išvagojusių strijų. Kas, jeigu vyrui nepatiks?

Pastebėjau, kad moterys dėl strijų ar kelių papildomų kilogramų baiminasi, jog yra negražios. Tačiau mylinčiam vyrui tai tikrai netrukdo. Kitos apskritai apsileidžia ir pasitinka vyrą sugrįžusį iš darbo kasdien su tuo pačiu chalatu ir riebaluotais plaukais. Manau, stengtis reikia abiem. Porai dažnai trūksta paprasčiausio išradingumo. Juk vyras gali pabūti valandą dvi per dieną su mažyliu, kad žmona skirtų laiko sau. Arba nusamdyti auklę kelioms valandoms ir dviese kur nors išvykti, kad sugrįžtų romantika.

Manau, ir vyras turėtų atsikratyti iliuzijų, kad viskas bus kaip anksčiau. Kai yra kūdikis, gyvenimas yra tiesiog kitoks. Kodėl vyrui nepasakius, kad didžiuojasi savo žmona, kuri pagimdė tokį nuostabų vaikutį. Rodydamas dėmesį, pamalonindamas ją komplimentais, galės ir vėl susigrąžinti savo moterį.

Negi seksas iš tiesų toks svarbus vyro ir moters santykiams?

Seksas šeimoje yra labai svarbu. Jei vyras ar moteris jaučia, kad jo trūksta, nukenčia santykiai. Blogiausia, kad vaikutis, girdėdamas, kaip mama šaukia ant tėčio, o šis trinksi durimis, prisiima visą kaltę. Vien jau dėl vaiko tėvai turėtų stengtis išsiaiškinti savo santykius – ir seksualinius taip pat.