Meksikietiškoje virtuvėje nėra patiekalo, prie kurio nebūtų patiekiami švieži, šilti paplotėliai. Dažnai jie vartojami vietoj duonos arba kaip šaukštas ar lėkštė.

Kukurūzų tortiljos yra kepamos iš kukurūzų miltų, kurie gaminami naudojant specialų tešlos rauginimo būdą, vadinamą nixtamalisado. Meksikoje tortiljos daromos turguose ant didelių padėklų, vadinamų comales. Tačiau parduodami ne tik iškepti paplotėliai, bet ir tešla tortiljoms. Tokią tešlą Meksikoje parduoda įvyniotą į popierių ar maišelius, jos galima nusipirkti specialiose tortiljų kepyklose arba prekybos centruose. Europoje taip pat parduodami kvietinių ir kukurūzų paplotėlių pusgaminiai.

Daugelis Meksikos namų šeimininkių ir šiandien tortiljas bei joms reikalingus miltus daro pačios. Iš kukurūzų burbuolių išgliaudo grūdus ir juos išverda vandenyje. Atšaldžiusios viralą, moterys grūdus trina rankomis tol, kol atsiskiria apvalkalėliai. Dar kartą nuplovusios kukurūzų grūdus išdžiovinami ir ant akmens sutrina. Iš šviežių miltų, trupučio taukų arba aliejaus ir drungno vandens užminkoma tešla. Iš šios tešlos (iš maždaug kiaušinio dydžio gabalėlių) rankomis formuojami labai ploni paplotėliai ir ant karštų akmenų išdžiovinami.

Ant kviečių ar kukurūzų paplotėlių dedami įvairūs įdarai. Daugelis nežino, ką reiškia Taco, Burrito ar Fajita. Jie mano, kad tai vienas ir tas pats. Tačiau šie meksikiečių patiekalai labai skiriasi. Šie patiekalai gaminami su paplotėliais, tačiau skiriasi jų įdarai, paruošimo ir patiekimo būdai.

Pagal tortiljų įdarą skirstoma, ar pagamintas patiekalas - Taco, Burrito ar Enchilada. Kukurūzų tortilja su įdaru yra vadinama Taco. Kviečių tortiljos ritinukas su įdaru arba Burrito. Riebaluose gruzdintos Burrito yra vadinamos Chimichango. Jos kilusios iš teksasietiškos-meksikietiškos virtuvės.

Jeigu kvietinės tortiljos įdaromos pačių valgytojų, patiekalas vadinamas Fajita. Įdarytos susuktos ir su Salsa padažu paskrudintos kukurūzų tortiljos Enchiladas. Tostadas - tai plokščios ir įdarytos kukurūzų tortiljos. Tortiljos su mėsos įdaru-Taco.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją