Restorano įkūrėjas olandas Tim van Wijk, Lietuvoje gyvenantis jau beveik dešimtmetį, pasakoja, kad nieko nežinojo apie Užgavėnių tradiciją valgyti blynus, kol Lietuvoje neatidarė restorano, dabar garsėjančio skaniausiais blynais sostinėje bei socialine misija padėti žmonėms su negalia integruotis į darbo rinką.

Užgavėnės įneša daug gyvybės. Padidėja klientų srautas restorane, vykdome daug užsakymų į biurus, nes bendrovės nori pradžiuginti savo darbuotojus ir padovanoti jiems šventę. Renkasi mus, nes išleisdami tą pačią sumą, kartu gali prisidėti prie gerų darbų, o jeigu įmonėms patinka mūsų produktai, jos lieka su mumis ne vienerius metus. Turime nuolatinių klientų, kurie užsisako blynus Užgavėnėms, pavyzdžiui: „Nasdaq Baltic“, „Caverion“, „Laisva linija“ ir kiti, o šiemet sulaukėme labai didelio užsakymo iš „Maxima“ prekybos tinklo. Biuro darbuotojų Užgavėnėms iškepsime 800 porcijų – iš viso 2 tūkst. blynų. Tai bus didysis Užgavėnių iššūkis, bet labai naudingas ir mūsų darbuotojams, ir verslui“, – pranešime spaudai kalba T. van Wijk.

Užgavėnių iššūkis suvienija komandą

„Pirmo blyno“ įkūrėjas ir vadovas pasakoja, kad tokie intensyvūs periodai paįvairina restorano rutiną, darbuotojams suteikia naujų emocijų ir galimybę išmokti naujų dalykų, išmėginti save kitokiose situacijose.

„Dirbame per naktį, kad klientai ryte gautų šviežius blynus – kepame, pakuojame, išvežiojame. Tai tampa savotišku komandos formavimo momentu – visi dirba kartu, juokauja, nėra nei geresnių, nei greitesnių, kiekvienas atsakingas už savo užduotį. Panaši atmosfera būna ir ruošiant kalėdinių dovanų užsakymus – uždarome restoraną kelioms savaitėms ir visi kartu dirbame kaip viena didelė komanda. Tai sukuria ypatingą jausmą“, – sako T. van Wijk.

Pirmas blynas

Jei maistas būtų prastas, socialinė misija netektų prasmės

„Pirmojo blyno“ komandoje – 12 nuolatinių darbuotojų iš kurių 8 turi negalią. Restorane taip pat lankosi 15 negalią turinčių praktikantų, kurie mokosi įvairių įgūdžių, kad galėtų sklandžiai įsilieti į darbo rinką.

T. van Wijk pabrėžia, kad restoranas veikia kaip įprastas verslas, kurio konkurencingumo pamatas yra kokybiškas produktas.

„Norime, kad klientai grįžtų ne dėl to, jog mes esame socialiai atsakingas verslas, o dėl to, kad mūsų blynai yra skanūs ir kokybiški. Jei maistas būtų prastas, mūsų socialinė misija netektų prasmės. Mūsų tikslas – įrodyti, kad žmonės su negalia gali dirbti profesionaliai ir gaminti puikų maistą“, – kalba pašnekovas.

T. van Wijk atkreipia dėmesį, kad kitų šalių panašiuose projektuose vyrauja tendencija, jog apie 70 proc. jų pajamų sudaro subsidijos, o „Pirmo blyno“ išskirtinumas tas, kad subsidijos sudaro tik penktadalį įmonės pajamų.

„Mūsų veiklos modelis yra realus verslas, o ne tik socialinė iniciatyva. Jei visos subsidijos dingtų, mes sugebėtumėm išsilaikyti, o didelių klientų užsakymai leidžia mums toliau augti ir plėstis. Dėl to esame save išlaikantis verslas, kuriame žmonės su negalia gali įrodyti, kad yra stiprūs ir savarankiški rinkos dalyviai“, – teigia „Pirmo blyno“ įkūrėjas ir vadovas.

Pirmas blynas komanda

Sulaukė tarptautinio pripažinimo

Dėl tokio save išlaikančio socialinio veiklos modelio šiais metais „Pirmas blynas“ laimėjo tarptautinį „The Zero Project“ apdovanojimą ir yra pakviesti pasidalinti savo patirtimi konferencijoje Vienoje. „The Zero Project Conference“ yra prestižinė konferencija, vykstanti Jungtinių Tautų būstinėje, kur susirenka inovatyvios socialinės organizacijos iš viso pasaulio, kad pasidalintų gerosiomis praktikomis apie žmonių su negalia įtrauktį ir lygybės užtikrinimą.

„Kaip tik po Užgavėnių vyksiu į šią konferenciją pasidalinti patirtimi. Labai tuo didžiuojuosi. „Zero Project“ siekia sukurti pasaulį be barjerų, o mūsų modelis, kai socialinis verslas veikia kaip įprasta konkurencinga įmonė, buvo pripažintas išskirtiniu. Tai didelis žingsnis į priekį ne tik mums, bet ir visam regionui, nes tai, ką darome, Baltijos šalyse dar nėra plačiai paplitę. Tikimės, kad tai ne tik padės mums augti, bet ir paskatins daugiau įmonių galvoti apie socialinio verslo modelį kaip realią, konkurencingą alternatyvą tradiciniam verslui“, – teigia T. van Wijk.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją