Virtuvė – namų širdis

Kas antras (47 proc.) Lietuvos gyventojas šią vasarą žada atnaujinti savo namus. Šiais metais prioritetas tenka gyvenamiesiems kambariams, virtuvei, miegamajam. Kone kas antras (44 proc.) planuojantis remontus namuose teigia, kad išlaidas didins. Daugiau nei 60 proc. teigia namų gerinimui išleisiantys daugiau nei 400 Eur, dar penktadalis teigia, kad išlaidos sieks 300-400 Eur. Palyginimui, praėjusiais metais 11 proc. teigė namų pagerinimui skirsiantys apie 300-400 Eur, 32 proc. 500 Eur ir daugiau.

„Nors pirmojo karantino metu absoliuti dauguma Lietuvos gyventojų gerino savo namus: susitvarkė apleistus kampus, atliko mažesnius ar didesnius remontus, laukia darbšti antra pandemijos vasara. Pagal tyrimą matyti, jog šiemet išlaidos namams augs, o dėmesio susilauks visos esminės namų erdvės. Iš pirkėjų elgesio taip pat pastebime skiriamą dėmesį namų atnaujinimui – antrojo karantino metu kone trečdaliu išaugo kreipimųsi dėl interjero dizaino paslaugų namams ar atskiroms namų erdvėms. Pastaruoju metu padaugėjo besinaudojančių virtualiomis planavimo programomis virtuvių ar kitų erdvių planavimui“, – teigia Jolita Juodzevičienė, IKEA rinkos vadovė Lietuvoje. Pasak jos, pavasarį Lietuvos gyventojai perka tiek stambesnius baldus – virtuves, miegamųjų baldus, tiek mažesnius aksesuarus namams.

Vasarą lietuviai atnaujins ir terasas, ir virtuves

Iš didesnių pirkinių, Lietuvos gyventojai šiemet planuoja investuoti į baldų atnaujinimą, naują buitinę techniką (atitinkamai – ketvirtadalis ir penktadalis apklaustųjų). Savo išlaidų dalį atsirieks ir sodybos bei vasarnamiai. Kas antras turintis tokį turtą, šiemet planuoja jas pagerinti. Kone 60 proc. respondentų teigė remontams skirs daugiau nei 400 Eur.

Kur atostogausime šią vasarą ir kaip skiepai pakeistų planus?

Paklausti, kokią antrąją karantino vasarą prognozuoja lietuviai, kas antras teigia, kad tikisi griežtesnių ribojimų negu praėjusių metų šiltąjį sezoną, 37 proc. mano, kad ribojimai bus tokie pat kaip praėjusiais metais.

Panašiai kaip ir pernai trečdalis tyrimo apklaustųjų šiemet atostogas planuoja leisti savo nuolatiniuose namuose. Penktadalis – nuosavoje sodyboje ar sodo namelyje, 44 proc. – Lietuvoje stovyklaus, išsinuomos sodybą ar viešbučio kambarį. Tačiau šiuos planus pakeistų vakcinos nuo korona viruso. Tyrimas rodo, jog daugiau nei trečdalis turėdami imunitetą keliautų į užsienį. Kelionės į kitas šalis, panašu, bus prioritetas ir pasibaigus karantino laikotarpiui.

Vasarą lietuviai atnaujins ir terasas, ir virtuves

„Pastebime, kad pirkėjai anksčiau nei įprastai pradėjo planuoti vasaros veiklas ir atostogas namuose. Šiemet susidomėjimas lauko baldų asortimentu pastebėtas itin anksti – jau sausį pirkėjai rinkosi lauko baldus, ko tokiu metu anksčiau nebūdavo. Tad turintieji terasas ar balkonus, šias erdves tarsi atrado iš naujo“, – pastebi J. Juodzevičienė.

Paklausti, kaip namų ūkio išlaidas keis pasibaigęs karantinas, dauguma atsako, jog išlaidas pirmiausia skirs kelionėms į užsienį (40 proc.), antroje vietoje liks išlaidos namams 38 proc., 30 proc. padidins išlaidas pramogoms, 27 proc. investuos į sveikatingumo paslaugas.

*Tyrimas, IKEA užsakymu, atliktas kovo mėnesį. Tyrimų bendrovės „Norstat“ vykdytoje apklausoje dalyvavo 500 Lietuvos gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją