Virtuvė – namų širdis

Pasak IKEA interjero dizainerės Eglės Čyvės, dauguma pirkėjų yra įsitikinę, kad atnaujinti būtina visą virtuvę iš karto, tačiau pokyčius galima įgyvendinti etapais, spintelė po spintelės, pavyzdžiui, pirmiausia atnaujinant sienines spinteles, apatinę dalį paliekant vėlesniam laikui. Atnaujinimo darbus suskirsčius etapais, išskaidžius išlaidas ir pasitelkus patogius planavimo įrankius, svajonių virtuvę pavyks pasiekti išvengiant didelių išlaidų vienu metu.

Pakeiskite virtuvės interjerą

Jeigu anksčiau butuose virtuvė buvo uždara patalpa, skirta tik maisto ruošimui, tai dabar ji vis dažniau tampa atvira namų erdve, sujungiama su gyvenamuoju kambariu ar valgomuoju. Dažnuose namuose nebėra atskiros svetainės. Tad, atnaujinus poilsio ar valgomojo erdvę, natūraliai gali kilti poreikis atnaujinti ir virtuvės interjerą. Tačiau tai nereiškia, kad reikia pirkti naują virtuvę.

Norint atsinaujinti, nebūtina pirkti naujos virtuvės įrangos

„Jeigu virtuvė iš esmės patogi, tačiau norisi atnaujinti jos interjerą ar priderinti jį prie likusių namų – galima pakeisti spintelių fasadus. Mažoje virtuvėje patartina rinktis šviesių, blizgių spalvų fasadus, nes taip erdvė atrodys didesnė. Didelėje virtuvėje galima pažaisti renkantis dabar itin madingą sprendimą – dviejų spalvų virtuvių fasadus, kai skiriasi viršutinių ir apatinių spintelių spalvos. Visais atvejais, fasadus atsinaujinti galima palaipsniui, pradėjus nuo viršutinių spintelių ar atvirkščiai. Tai leis išskaidyti išlaidas“, - sako E. Čyvė.

Ji priduria, kad IKEA yra didelis virtuvinių fasadų pasirinkimas, todėl priimtiną kainą ras kiekvienas. Išsibandyti vienokį ar kitokį sprendimą galima neišėjus iš namų – naudojantis nemokama virtuvės planavimo programa, kuri leidžia pasirinkti skirtingus variantus, susikurti 2D arba 3D projektus ir taip išsirinkti labiausiai patikusį. IKEA planavimo programoje galima „pažaisti“ renkantis skirtingas medžiagas, spalvas, ir iš karto matyti galutinę projekto kainą.

Galima virtualiai pasirinkti skirtingus fasadus ir pažiūrėti, kas geriau tinka

Atnaujinkite virtuvę dalimis

Virtuvę gerinti ilgainiui leidžia ir galimybė modulinius komplektus įsigyti ar atnaujinti dalimis. IKEA virtuvės patogios tuo, jog baldų korpusai yra universalūs, todėl nusprendę po kelerių metų atsinaujinti, tai galite be vargo padaryti. Šis principas padeda ir įsirenginėjant virtuvę nuo nulio: iš pradžių spintelės gali būti atviromis lentynomis, pasitaupius galima nusipirkti dureles, stalčius. Stalčiai yra patogesnis sprendimas, nes taip lengviau pasieksite daiktus, jų sutalpinti galėsite daugiau. Tačiau kainuoja brangiau negu lentynos.

„Norint funkcionalesnės virtuvės, galima keisti spinteles su durelėmis į spinteles su stalčiais, vietoj platesnės spintelės, pasirinkti siauresnę ir atvirkščiai, įsirengti vidinius stalčius ar vielinius krepšius vietoje lentynų. Kampinėse spintelėse vietoje lentynų galima rinktis sukamas/išvažiuojamąsias dalis. Prieš imantis pokyčių, pravartu „išbandyti“ norimus variantus būtent jūsų virtuvėje: padarinėti stalčius ar spintelių duris ir įsitikinti, kad jos niekur nekliūna. Tą padaryti vėlgi galima su virtualiomis planavimo programomis. Prireikus profesionalios pagalbos ar kilus klausimams, bet kuriame etape galima konsultuotis su IKEA virtuvių planavimo specialistais – telefonu ar rezervuojant nuotolinę konsultaciją“, - sako E. Čyvė.

Norint visą virtuvės atnaujinimo procesą palikti profesionalams ir gauti projekto pasiūlymą – tai padaryti taip pat galima. Tereikia užpildyti virtuvės planavimo formą ir laukti preliminaraus projekto.

Atsinaujinimas dalimis irgi nekainuos brangiai

Praplėskite savo virtuvę

Galimybės virtuvės baldus modeliuoti tarpusavyje – kone beribės. Galima rinktis iš daugybės aukščio ir pločio spintelių bei pakeisti komplektaciją pridedant papildomas dalis ir taip bet kada praplėsti virtuvę.

„Jei norite išplėsti virtuvės erdvę, prie laisvos sienos galite suplanuoti indaują, spintelių ar lentynų. Tokiu būdu ji taps tarsi virtuvės tąsa, indų, įrankių, tekstilės laikymo vieta. Jei virtuvėje yra pakankamai vietos, galima net įsirengti aukštą spintą maisto atsargoms, buitiniams prietaisams, dėžutėms ar kepimo indams. Siekiant, kad ji būtų kuo patogesnė bei funkcionalesnė, rekomenduojama lentynas derinti su stalčiais“ – pataria interjero dizainerė.

Pasak jos, turint mažą virtuvę, reikėtų stengtis atlaisvinti nuo daiktų stalviršį, kad daugiau vietos liktų maisto ruošimui. Sieniniai skersiniai, sistemos yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori virtuvę suorganizuoti kiek įmanoma funkcionaliau. Čia sukabinti galima samčius, grūstuvus, pjaustymo lenteles, sietelius ar net susidėti prieskonius.

Galimybės virtuvės baldus modeliuoti tarpusavyje – kone beribės

Dar keli būdai sutaupyti

Atnaujinant virtuvę, sutaupyti galima ir renkantis detales, dekoracijas – nebūtinus sprendimus galima atidėti vėlesniam laikui.

• Rinkitės sieninę plokštę vietoj keramikinių plytelių. Dažnai virtuvės kainą padidina ir sprendimas tarp stalviršio ir pakabinamų spintelių klijuoti keramikines plyteles. Įsigijus tam skirtą sieninę plokštę – sutaupysite.
• Taupykite dekoracijų, papildomos apdailos sąskaita. Atnaujinant virtuvę, papildomi dekoratyviniai elementai, kaip karnizai, dekoratyvinės plokštės, apšvietimo elementai kainuoja papildomai. Jie virtuvei suteikia jaukumo ir papildomų funkcijų, tačiau jų atsisakius, baldų patogumas nenukentės. Dekoracijas galėsite įsigyti pasitaupę vėliau.
• Atnaujinkite tik aksesuarus. Net atnaujinus stalčių ir spintelių rankenėles ir prie jų priderinus keletą naujų aksesuarų bendrą virtuvės vaizdą galite iš esmės atnaujinti.
• Tiek planuojant virtuvę nuo nulio, tiek ją atnaujinant – skaičiuojant biudžetą itin pravers nemokamas skaitmeninis IKEA planuoklis. Pasirinkti sprendimus, juos išbandyti virtualiai, susiskaičiuoti biudžetą ir palyginti kelis variantus tarpusavyje galima kompiuterio ekrane, namuose. Norint pakeisti seną virtuvę, tiesiog suvedus virtuvės matmenis galima pasidėlioti norimą virtuvę ir jau turėti savo viziją.

*Tyrimą IKEA užsakymu 2021 m. kovo mėnesį atliko tyrimų bendrovė „Norstat“. Apklausoje dalyvavo 500 respondentų iš Lietuvos.

Užsakymo nr.: PT_86894095