Vėžio dienoraštis

Šlapinimasis naktimis gydytojui sukėlė įtarimų

Pašnekovas teigia, kad PSA testo rezultatai visada buvo geri, o PSA rodmuo – netgi mažesnis negu nustatytos normos pagal amžių. Vyras atlikdavo testą kas dvejus metus ir jau buvo įpratęs, kad rezultatas visada geras. Optimistiškai nusiteikęs jis buvo ir prieš 8 metus, kai atėjo pas šeimos gydytoją sužinoti rezultatų. „PSA ir vėl buvo kiek mažesnis nei norma. Tačiau paprašiau siuntimo pas urologą, nes norėjau pasikonsultuoti dėl erekcijos. Didelių problemų nebuvo, tačiau, kaip visuomet, norėjau užbėgti galimoms bėdoms už akių. Urologas apklausė, išsiaiškino, kad naktimis kartą ar du keliuosi į tualetą. Tačiau aš to nesureikšmindavau, nes kiekvieną vakarą sportuodavau, po to gerdavau daug skysčių. Man atrodė natūralu, kad vėlai vakare daugiau išgėręs vandens, naktį keliuosi į tualetą", – pasakojo Marius.

Urologas atliko digitalinį-rektalinį tyrimą (prostatos apčiuopą) ir įtarė piktybinę ligą. „Gydytojas sakė, kad prostata kieta, todėl reikia atlikti biopsiją, kuri galiausiai ir patvirtino vėžį. Aišku, kad ištiko stresas. Tokios diagnozės tikrai nesitikėjau, juolab kad ir PSA buvo geras, ir jokių simptomų nejutau", – išgyvenimais dalijosi vyras.

Gera žinia – prostatos vėžys ankstyvos stadijos

Anot pašnekovo, gydytojas ramino, sakydamas, kad jeigu prostatos vėžys įtariamas atlikus PSA ar digitalinį-rektalinį tyrimą, jis dažniausiai būna ankstyvos stadijos, todėl tikėtina gera ligos prognozė. Tai patvirtino ir biopsijos rezultatai. Gydytojas paaiškino, kad mano atvejis – kliniškai mažai reikšmingas piktybinis susirgimas, todėl net ir specifinio gydymo skirti nebūtina. „Mano gydymas yra stebėjimas. Tai yra kas 3–6 mėn. atlikti PSA testą ir lankytis pas gydytoją, o kas 2–3 metus – kontrolinę prostatos biopsiją. Taip pat jis rekomendavo man profilaktiškai pavartoti augalinius preparatus, pvz. produktus su ugniažolėmis, gulsčiujų serenojų vaisiais. Prisipažinsiu, iš pradžių nerimavau, ar bus laiku pastebėtas ligos progresavimas. Bet gydytojas vėl nuramino, kad šiandien yra daug galimybių aptikti mažiausią naviko progresavimą", – prisiminė Marius.

Prostatos vėžys

„Taip prabėgo 5-ieri metai, tada PSA pradėjo po truputį didėti, nors dar ir buvo normos ribose pagal amžių. Bet buvo atlikti tyrimai ir nuspręsta atlikti laparoskopinę operaciją. Po operacijos jau praėjo 3-eji metai. Pagal numatyta planą lankausi pas gydytoją. Šiandien galiu džiaugtis, kad liga sustabdyta, o mano gyvenimas tęsiasi. Jeigu nebūčiau dėmesingas savo sveikatai, vėžys būtų išvešėjęs ir nustatytas jau pažengęs. Tuomet galbūt ir šių aštuonerių metų mano gyvenime jau nebūtų", – įsitikinęs pašnekovas.

Patarimai vyrams

Prostatos vėžys būna užleistas todėl, kad vyras nejaučia jokių negalavimų arba jų nesureikšmina. Todėl šiandien vienintelis būdas nepražiūrėti ligos – laiku atlikti PSA ir prevenciškai lankytis pas urologą. Pagal prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą, 50–69 metų vyrai, kurių PSA mažesnis nei 1 ar 2 ng/ml, priklausomai nuo amžiaus, turėtų tikrintis kas 5 metus. Urologai pataria tikrintis dažniau, kas 1–2 metus, tyrimas nėra brangus, tačiau leidžia stebėti pokyčius.

PSA padidėjimas daugiau kaip 0,2 ng/ml per metus yra reikšmingas ir gali pranešti apie besivystančius vėžinius procesus. Tokiu atveju, net jei šis žymuo yra mažesnis negu 3 ng/ml, tačiau stebimas minėtas augimas, būtinas išsamesnis ištyrimas ir biopsija.

„Patariu prevenciškai lankytis pas urologą, nes mano atveju tai buvo lemtingas vizitas, kuris leido ligą aptikti anksti", – ragina Marius.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Vėžio dienoraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją