Vėžio dienoraštis

Į realybę pažvelgė visai kitaip

Operacija buvo tausojanti – pašalintas tik darinys, krūtis palikta. Kartu buvo patikslinta diagnozė – liuminalinio A tipo navikas. Darinio piktybiškumas buvo žemas. Visa tai teikė vilčių ir lėmė, kad pakako tausojančios operacijos, hormonų teprapijos, spindulinio gydymo ir buvo apsieita be varginančios chemoterapijos. Tiesa, nors gydymas ir buvo gana švelnus, jis nepraėjo be pėdsakų. Labiausiai vargino silpnumas, nuovargis, apetito stoka, tapau imli ligoms, t.y. mano imunitetas buvo labai nusilpęs, todėl dažnai kamavo peršalimas.

Ignoravau ne ligą, o niūrias, slogias mintis. Rytą atsikėlusi sakydavau: „Truputį sergu, bet greitai pasveiksiu“. Viso gydymo metu stengiausi kuo daugiau dirbti, gyventi, tarsi ligos nė nebūtų. Uždariusi ligoninės duris ligą palikdavau už jų. Be abejo, ignoravimas nebuvo nukreiptas prieš gydymą: dariau viską, ką gydytojai sakė. Iki ligos rūkiau apie 20 metų. Atsibudusi po narkozės, daviau žodį, kad niekada nerūkysiu. Žodžio laikausi šešerius metus. Atsisakiau bandelių, pyragėlių – tai buvo sunkiausia. Dabar mano desertas – švieži ar džiovinti vaisiai, medus. Torto ragauju tik švenčių proga. Tai padėjo atsikratyti antsvorio. Tad ligos dėka tapau gražesnė, patrauklesnė.

Krūties vėžys

Kol nesusergi, viskas yra daug paprasčiau. Susirgęs pamatai įvairias gyvenimo puses. Tik susirgus rimtai pastebėjau, kad mūsų medikai labai apkrauti darbu, veikiausiai dėl to dažnai žiūri tik savo sritį. Atėjusi pasitikrinti, matydavau palinkusią prie stalo gydytoją, baigiančią pildyti prieš mane išėjusio paciento ligos istoriją. Iš tiesų, laiko ligoniui gydytojai turi nedaug, o juk ligonį reikia ir išklausyti, ir pasiūlyti tyrimus, ir paskirti vaistų. Todėl domėjausi liga pati ir siuntimų tyrimams neretai paprašydavau pati. Savo iniciatyva nuolat tikrinausi ir pas ginekologą dėl kiaušidžių, skaičiau, kad sergant krūties vėžiu ar po šios ligos, dažnai onkologinė patologija išsivysto ir jose.

Domėjausi ne tik tyrimais, gydymu, bet ir visais netradiciniais gydymo būdais. Kad ir kaip gydytojas yra užsiėmęs, jis yra profesionalas, ir jo nuomonė viršesnė už viską. Todėl dėl visų papildomų sveikatinimo variantų, tariausi su medikais. Tą patį daryti patariu visiems – nebijoti klausti gydytojo. Atminkite: gydytojai gydo ligas, o sveikatą reikia užsitikrinti mums pačioms. Todėl nesidrovėjau klausti apie viską. Sunku ir nepatogu buvo tik pradžioje.

Liga nebaisi, kai žinai kas su tavimi vyksta

Vėžys – viena sunkiausių ir pavojingiausių gyvybei ligų. Todėl domėjausi visais įmanomais būdais ligai įveikti. Skaičiau literatūrą, lankiau seminarus, teiravausi pas gydytojus. Labai patiko viena fitoterapeuto J. Ruolios paskaita, kurios metu buvo kalbama apie augalus, kurie tinka sergant vėžiu, paaiškinta, kodėl jie tinka. Fitoterapeutas aiškino, kad norint suprasti, kokie augalai gali būti naudingi sergant vėžiu, visų pirma, reikėtų žinoti, kaip auga navikas, kokie procesai vyksta organizme.

Krūtų patikra

J. Ruolia pabrėžė, kad navikams atsirasti priežasčių yra daug, tačiau svarbu žinoti, kad piktybinis auglys yra lėtinio uždegimo rezultatas. O uždegiminio proceso vystymasis siejamas su imuniteto mechanizmais. Taip pat jis pažymėjo, kad mokslinėje literatūroje, tyrinėjančioje navikinius procesus, pažymima, jog dažniausiai, kai formuojasi piktybinis auglys, sulėtėja savaiminis vėžinės ląstelės mirties mechanizmas.

Svarbiausia žinia, kurią noriu pasakyti moterims

Tikrinkitės profilaktiškai, darykite tai laiku, ir nedelsiant eikite pas gydytoją, jeigu:

- čiuopiamas kietas darinys krūtyje,

- stebimi krūties formos ir simetrijos pokyčiai,

- kinta spenelis, jis būna įsitraukęs, įdubęs,

- krūties oda tampa panaši į „apelsino žievelę",

- padidėja pažasties limfmazgiai.

Krūties vėžys šiandien – ne nuosprendis. Vis daugiau moterų pasveiksta, vis daugiau laimingų istorijų. Tačiau dažniausia dėl to reikia pakovoti: visų pirma, klausyti gydytojų, o antra, neatmesti alternatyvios medicinos, holistinio požiūrio į sveikatą. Linkiu nepalūžti, rasti savyje jėgų ir atlaikyti šį išbandymą. Mes juk stiprios!

Šaltinis
Specialusis projektas „Vėžio dienoraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją