Veterinarai atsako

Viskas prasideda nuo šlubavimo: jo nesprendžiant, pažeidimų tik daugėja

Nors dažnas augintinis su džiaugsmu priima kvietimą kartu pasivaikščioti, kai kuriems keturkojams judėjimas nėra toks malonus dėl kaulų deformacijos sukeliamų nepatogumų. Jei šuo šlubuoja, stengiasi praleisti žingsnį kuria nors koja ir kuo mažiau ją priminti, tai gali reikšti, jog jo kelio girnelė yra išnirusi, o kiekvienas judesys, neišsprendus šios problemos, sukelia sąnario kremzlės eroziją ir artritą.

Veterinarijos klinikos „Kaivana“ veterinarijos gydytojas Karolis Vainalavičius skaičiuoja, kad apie 98 procentai girnelių išnirimų yra nulemti anatominių šuns šlaunikaulio ar blauzdikaulio pakitimų. Likę 2 procentai – traumos pasekmė.

„Yra 10 anatominių pakitimų, kurie lemia išnirimą, ir begalė jų kombinacijų, tačiau beveik niekada nebūna vienos priežasties. Pagrindinės girnelių išnirimų priežastys yra X ir O stovėsenos deformacijos, negilus ar siauras girnelės griovelis, šlaunikaulio ir blauzdikaulio sąsukos. Dažniausiai priežastys nėra paprastai pastebimos, ypač tada, kai jos minimalios. Tačiau tuomet, kai girnelė nebūna idealiai stabili, judėdama sąnaryje ji sukelia sąnario kremzlės eroziją, artritą. Tai vėliau nulemia kitų sąnario struktūrų, pavyzdžiui, raiščių, pažeidimus“, – aiškina veterinarijos gydytojas.
Sąsuka

Galbūt kai kuriems šunų šeimininkams gali atrodyti, kad neįprasta augintinio eisena praeis savaime, tačiau K. Vainalavičius perspėja, kad į šią problemą reikėtų reaguoti kuo anksčiau, nes ilgainiui ji sukelia tik daugiau pažeidimų.

„Kadangi kelio girnelės išnirimas sukelia daug pažeidimų kitose sąnario struktūrose, todėl svarbu nelaukti, kol pasireikš pirmieji simptomai, ir į veterinarą kreiptis profilaktinei apžiūrai iki kol šuniui sukaks 6 mėnesiai. O jei jau pasireiškė simptomai, juos atpažinti labai nesunku. Šuo ima nešti koją, pritrauktą prie pilvo, stengdamasis nejudinti kelio sąnario. Tokia būklė pasireiškia staiga, be jokios priežasties ar traumos. Kitas specifinis požymis yra žingsnio „praleidimas“, kai sveika koja šuo padaro du žingsnius, o pažeista – vieną ilgą, labai trumpai koją laikant ant žemės“, – aiškina jis.

Kai kuriais atvejais užtenka vaistų, bet dažniausiai prireikia chirurginio gydymo

Girnelės išnirimo gydymas priklauso nuo išnirimo priežasties, kurią nustato veterinarijos gydytojai, padarę šuns galinių kojų rentgeno nuotraukas. Veterinarijos gydytojas pabrėžia, kad nustatyti išnirimo priežastį yra labai svarbu, nes jei tai negilaus, siauro girnelės griovelio ar kaulų iškrypimo priežastis nebus panaikinta, o bus tik atstatyta girnelė, ji greitai vėl išnirs.

Mažų veislių šunų I laipsnio, o kartais II laipsnio išnirimo atvejais, kuomet šlubavimas pasireiškia kartą per 2 mėnesius, užtenka vaistų ir hialurono rūgšties papildų. Didelių veislių šunims esant visiems išnirimo laipsniams ir mažų veislių šunims esant II-IV laipsniams, girnelės išnirimas gydomas chirurgiškai.
Esant ženklioms kaulų deformacijoms, atliekamos įvairios kaulų deformacijųkorekcijos

„Dažniausiai operuojamas girnelės griovelis yra platinamas ir gilinamas. Tačiau dabar pažangiausias metodas, kurį mes taikome, – girnelės griovelio keitimas ir protezavimas. Protezavimo nauda ta, kad dirbtiniu grioveliu galima kompensuoti kai kurias kaulų deformacijas, todėl nereikia labai invazyvaus gydymo, kaulų tiesinimo, trumpinimo, sukimo. Chirurginė invazija yra minimali, todėl reabilitacija labai trumpa. Praėjus 10 dienų po operacijos gyvūnas jau gali gyventi aktyvų gyvenimą be didelių apribojimų“, – teigia K. Vainalavičius.

Kadangi apsaugoti augintinio nuo girnelės išnirimo neįmanoma, veterinarijos gydytojas teigia, jog svarbu anksti diagnozuoti problemą ir anksti taikyti gydymą.

„Svarbu nedaryti daugumos kartojamos klaidos – netaikomas gydymas, kol gyvūno šlubavimas trumpalaikis ir nepastovus, anksčiau ar vėliau prives prie sąnario degeneracijos ir artrito. Jei gydymas tinkamas ir pašalinta girnelės išnirimą sukėlusi priežastis, jokių papildomų priemonių imtis nereikia ir nėra būtina“, – perspėja K. Vainalavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)