Esminis pakeitimas susijęs su dokumentais: ukrainiečiai galės atsidaryti sąskaitą Šiaulių bake be tarptautinio paso. Užteks pateikti asmens tapatybės kortelę arba leidimą laikinai gyventi Lietuvoje ir vairuotojo pažymėjimą ar seno pavyzdžio, tik šalies viduje naudoti skirtą Ukrainos pasą.

Problema su dokumentais

Sąskaitų atidarymas ukrainiečiams Lietuvoje išlieka viena iš opesnių problemų. Juolab, kad labai daug žmonių iš karo draskomos šalies atvyksta tik su vadinamaisiais vidiniais pasais. Tarp jų yra nemažai tokių, kurie vis dar turi senojo pavyzdžio pasus, kurie ES nelaikomi legitimiais dokumentais, nes juose nėra nėra biometrinių duomenų, nenurodomas žmogaus asmens kodas, pilietybė ir kt. būtini duomenys.

Todėl Šiaulių bankas, siekdamas padėti nuo karo bėganties žmonėms, pakoregavo vidines procedūras, kad ukrainiečiai galėtų atsidaryti sąskaitas su asmens tapatybės kortelėmis. Tai palengvins procesą bent daliai atvykstančiųjų.

„Atsižvelgdami į Lietuvos ir ES teisinę aplinką, siekiame palengvinti gyvenimą Rusijos agresiją patiriantiems Ukrainos piliečiams. Suprantame, kad nuo karo bėgantys žmonės negalėjo pasiruošti netikėtai agresijai, bombardavimams ir apsiausčiai. Jiems būtina suteikti pagalbą, o pagrindinės banko paslaugos yra būtinos, kad jie galėtų jaustis ramiau ir gauti darbo užmokestį ar kitas socialines garantijas“, – komentuoja Andrius Kamarauskas, Šiaulių banko kasdienės bankininkystės direktorius.

Nuo karo besitraukiantiems Ukrainos piliečiams Šiaulių bankas taip pat nemokamai atidaro sąskaitą ir siūlo specialų paslaugų planą „Tradicinis Ukrainos piliečiams“. Jam 12 mėnesių nuo sudarymo datos netaikomas mėnesinis komisinis mokestis.

„Ukrainiečiai kviečiami atvykti į bet kurį mūsų klientų aptarnavimo skyrių. Jų sąrašą galima rasti čia. Vizitui prašome užsiregistruoti tel. 1813 arba internetu. Būtinai su savimi turėkite asmens dokumentą (asmens tapatybės kortelę, pasą, gimimo liudijimą, jeigu asmuo iki 18 m.), Migracijos departamento patvirtinimą ar registracijos kortelę su žyma, kad priimtas prašymas leidimui laikinai gyventi Lietuvoje ar darbo vizai gauti arba Lietuvos Respublikos išduotą leidimą laikinai gyventi Lietuvoje. Taip pat reikia pateikti savivaldybės ar kitos institucijos pažymą apie skirtą pašalpą ar paramą, darbo sutartį, darbdavio pažymą arba kitą dokumentą, pagrindžiantį ryšį su Lietuva“, – savo interneto svetainėje rašo bankas.

Išsamią informaciją apie tai, kaip atidaryti sąskaitą, ukrainiečių kalba galima rasti čia.

Bankai veikia, mokėjimai vykdomi

Kredito įstaiga taip pat skelbia, kad Ukrainos bankinė sistema veikia, mokėjimai į ir iš šios šalies vykdomi. Tačiau jie gali užtrukti ilgiau nei įprastai.

Banko atstovai primena, kad Lietuvoje toliau veikia ir Ukrainos bankų kortelės. Jomis atsiskaityti, išsigryninti pinigus, atlikti mokėjimus galima įprastai, jeigu kortelę išdavęs bankas veikia ir vykdo paslaugas.

A. Kamarauskas užsimena, kad į Šiaulių banką pastarosiomis dienomis kreipiasi daug ukrainiečių. Tačiau bankas dirba įprastu režimu ir be kliūčių aptarnauja visus norinčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją