Vasara be rūpesčių

Sezoniniai vaisiai ir uogos pasižymi ne tik ryškesniu skoniu, bet ir didesne maistine verte, gausesniu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų organizmui naudingų medžiagų kiekiu.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad uogos – neatsiejama vasaros pirkinių krepšelio dalis. „Pirkėjai itin laukia vietos ūkininkų užaugintų uogų, kuriomis džiuginame nuo pats ankstyvos vasaros. Braškės, šilauogės, serbentai – šiltasis metų sezonas tikrai gausus lietuvišku derliumi“, – sako V. Budrienė.

Viename recepte su gerai savijautai palankiais ingredientais, tokiais, kaip kefyras, varškė ar pilno grūdo sausainiai, vasariškais desertais galima mėgautis be jokios sąžinės graužaties.

Kefyro kokteilis su serbentais

Desertas, mintimis nukeliantis į dūzgiančias vaikystės pievas ir senelių sodybą kaime. Močiučių virtuvės paveldas – išties nepaprastas. Vos iš kelių ingredientų jos sumeistraudavo gardžiausius patiekalus, kuriuos su nostalgija prisimename iki šiol.

Reikės:

  • Stiklinės šalto kefyro
  • Saujos serbentų (tinka ir kitos uogos)
  • Pusės banano

Močiutė vietoje banano būtų bėrusi cukraus, tačiau jį kuo puikiausiai galima pakeisti puse banano. Uogas ir bananą sutrinkite šakute ar elektriniu trintuvu, sumaišykite su kefyru ir skanaukite. Norėdami kremiškesnės tekstūros, naudokite šaldytas uogas ir bananą.

Naminiai braškių ir aviečių ledai

Renkantis ledus, reikėtų pasikliauti ne tik skoniu, bet taip pat atkreipti dėmesį ir į sudėtį, pirmenybę teikti natūraliems produktams, įvertinti cukraus kiekį. Konditeris Thierry Lauvray įsitikinęs, kad ledus nesudėtingai galima pasigaminti namuose ir rekomenduoja išbandyti laiko jau patikrintą receptą.

Reikės:

  • Indelio kondensuoto pieno
  • 200 ml grietinėlės
  • Puodelio braškių
  • Puodelio aviečių

Supjaustykite nuplautas braškes, sudėkite į gilesnį dubenį, suberkite avietes ir elektriniu maišytuvu viską sutrinkite iki vientisos masės. Suplakite grietinėlę iki vidutiniškai tirštos masės, supilkite kondensuotą pieną ir viską išplakite iki kreminės konsistencijos. Sumaišykite uogų masę su išplaktu grietinėlės ir kondensuoto pieno mišiniu. Viską lėtai sumaišykite, supilkite į pailgą formą, uždenkite maistine plėvele ir kiškite į šaldymo kamerą. Palikite ledus šaldiklyje 8 valandoms. Prieš serviruodami palikite kambario temperatūroje bent 10 min.
Vos per kelias minutes galite pasigaminti ir tikrai nekaloringus gaivinančius vaisinius ledus. Prireiks tik arbūzo, kivių, poros šaukštelių medaus ir šlakelio citrinų sulčių. Viską sutrinkite trintuvu, supilkite į ledams skirtas formeles ir dėkite į kamerą. Po kelių valandų mėgaukitės vaisiniu šerbetu.

Greitas šilauogių ir varškės desertas


Priklausomai nuo turimų ingredientų, šis desertas kaskart gali būti vis kitoks. Vietoje įprastos varškės galima naudoti maskarponę, vietoje šilauogių – braškes, vyšnias ar kitas uogas, o pilno grūdo sausainius galima keisti riešutais ar granola.

Reikės:

  • 300 gramų kreminės varškės
  • 200 gramų šilauogių
  • 200 ml grietinėlės, 35% riebumo (šaltos)
  • 100 gramų pilno grūdo sausainių
  • 30 gramų sviesto
  • cukraus pagal skonį
Sausainius sugrūskite iki stambių trupinių ir sumaišykite su tirpintu sviestu (jeigu naudosite granolą arba riešutus, sviesto dėti nereikia). Gautą masę sukrėskite į stiklines ir lengvai spustelkite šaukštu, kad trupiniai sukibtų. Iki standumo išplakite šaltą grietinėlę su cukrumi ir atsargiai sumaišykite su varške. Jeigu norite, šilauoges šiek tiek patrinkite šakute. Sausainiais išklotose stiklinėse sluoksniuokite varškės masę su šilauogėmis ir palikite šaldytuve 1-2 valandoms.
Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją