Vasara be rūpesčių

Parduotuvių lentynas jau pasiekė šviežių morkų derlius, tad valgyti jų reikėtų kuo daugiau. Beta karotino ir skaidulų gausa garsėjančios morkos – puikus antioksidantų šaltinis. Be to, jos pasižymi antiseptinėmis ir antibakterinėmis savybėmis, taigi padeda stiprinti imunitetą. Taip pat gerina virškinimą, yra naudingos regėjimui bei turi daugybę kitų teigiamų poveikių organizmui.

„Šviežio derliaus morkos pasižymi ypatingu skoniu ir švelniu aromatu, tad jos gali tapti ne tik lengvu, greitu ir sveiku užkandžiu namuose ar kelionėje, bet ir paskatinti atrasti naujus skonius virtuvėje“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „IKI“ komunikacijos vadovė.

Pasak jos, šviežio derliaus daržoves prekybos tinklas kasmet stengiasi pasiūlyti kiek įmanoma anksčiau. Tai įvertina ir pirkėjai, ypatingai pasiilgstantys Lietuvos ūkiuose užaugintų šviežio derliaus morkų.

Ne tik sveika, bet ir skanu

Šviežio derliaus morkos į pagalba atkeliauja ir svajojantiems apie gardų pyrago gabalėlį. Toks desertas – sveikesnė alternatyva įprastiniams pyragams bei kepiniams. Šis neįtikėtinai lengvai pagaminamas, purus ir drėgnas desertas puikiai tiks ir ant šventinio stalo, ir į iškylų krepšį. Be to, receptas pritaikytas ir keksiukams kepti. Juk morkų niekada nebus per daug, kaip ir progų pasimėgauti burnoje tirpstančiu, minkštučiu naminio morkų pyrago gabalėliu.

Puraus ir drėgno morkų pyrago receptas

Šiam pyragui prireiks itin paprastų, bene kiekvienoje virtuvėje jau turimų ingredientų. Na, ir šviežio derliaus morkų.

Reikės:

● 300 gramų šviežių morkų
● 5 kiaušinių
● 200 gramų cukraus (puikiai tinka balto ir rudo cukraus mišinys)
● 300 gramų kvietinių miltų
● 220 mililitrų rapsų aliejaus
● 80 gramų krakmolo
● 2 kupinų šaukštelių kepimo miltelių
● žiupsnelio druskos

Papildomai (nebūtina):

● saujos graikinių riešutų
● saujos razinų
● saujos kokoso drožlių
● puodelio smulkintų šviežių ar konservuotų ananasų
● šaukštelio vanilinio cukraus
● cukraus pudros

Gaminame: įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių, jeigu yra galimybė, renkamės kaitinimą iš viršaus ir apačios. Smulkiai sutarkuojame morkas ir leidžiame jų aromatui užpildyti virtuvę. Atskirame dubenyje persijojame miltus, juos sumaišome su krakmolu ir kepimo milteliais. Didžiausiame dubenyje smarkiai suplakame kiaušinius ir cukrų (papildomai galima įberti vanilinio cukraus). Į šį dubenį pilame aliejaus, sudedame morkas ir išmaišome. Į gautą masę beriame miltų mišinį ir darsyk išmaišome. Pageidaujant pyragui suteikti įmantresnės tekstūros, įmaišome smulkintų riešutų, džiovintų ar konservuotų vaisių.

Kepame: tešlą pilame į kepimo popieriumi išklotą formą ir apytikriai valandai šauname į orkaitę. Jeigu kepame keksiukus, kepimo laikas sutrumpėja perpus. Norėdami patikrinti, ar pyragas iškepė, įsmeigiame dantų krapštuką – jei ištrauktas jis lieka švarus, jau galima kaisti arbatą – pyragas iškepė.

Purumo paslaptis: jėgų nepagailėkite tik kiaušinių ir cukraus plakiniui. Visus kitus ingredientus sumaišykite palengva – permaišyta tešla blogiau kils kepant.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją