Vasara be rūpesčių

Pasvalyje įsikūrusiuose „Aukštikalnių soduose“ dabar pats darbymetis. Ilgus metus skaičiuojančių sodų vadovas Arvydas Paškevičius džiaugiasi šiųmečiu obuolių derliumi, jau keliaujančiu ir į parduotuvių lentynas bei pirkėjų krepšelius.

Obuoliai – kiekvieno skoniui

Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šviežio derliaus obuolių pirkėjai kasmet labai laukia, mat tai – vienas mėgstamiausių lietuvių vaisių.

„Nors parduotuvėse galima rasti obuolių iš įvairiausių šalių, pastebime, kad pirmenybė teikiama užaugintiems Lietuvoje. Vietos augintojų produkciją pirkėjai visuomet vertina kaip šviežumo ir kokybės ženklą“, – teigia V. Budrienė.

Alyviniai, antaniniai, ananasiniai, cukriniai, pepinai – šios Lietuvos kraštuose auginamos senosios obuolių veislės pažįstamos daugeliui. Ir nors anksčiau sodybos buvo neįsivaizduojamos be šalia namų augančių obelų, šiandien šalia jų pilnas vaisių šakas jau sveria ir kitų veislių vaismedžiai.

Obuolių ūkio šeimininkas pasakoja auginantis maždaug 16 skirtingų veislių obuolių. Labiausiai lietuvių pamėgtos „Auksis“ ir „Noris“ užima didžiausius plotus, tačiau ūkyje nuolatos auginamos ir naujos veislės.

„Lietuviškų veislių obuoliai išsiskiria minkštumu ir saldžiarūgščiu skoniu, o atvežtinės veislės įprastai būna tvirtesnės tekstūros, rūgštesnio skonio“, – pasakoja A. Paškevičius.

Šios veislės – tinkamiausios pyragams

Prasidėjus lietuviškų obuolių sezonui, gardžiais obuolių pyragų kvapais pakvimpa kiekvieni namai. Pyragų karaliumi šis desertas tituluojamas ne veltui – juk ir pagaminti lengva, ir kaip skanu!

Pačias įvairiausias obuolių rūšis savo soduose auginęs ir ragavęs A. Paškevičius obuolių pyragams rekomenduoja rinktis vis labiau populiarėjančius tvirtus „Bogatyr“ veislės vaisius, kurie tikrai patiks rūgštelės mėgėjams.

Mėgstantiems saldesnius skonius, vertėtų atkreipti dėmesį į Lietuvos ūkiuose auginamus „Geneva Early“ veislės obuolius.Tai viena sultingiausių ir saldžiausių ankstyvųjų obuolių veislių. Raudoni vaisiai plona odele ir kreminės tekstūros minkštimu puikiai tinka kepiniams: priduoda natūralaus saldumo ir drėgmės.

Obuolių pyragas be tešlos

Kai visi kepinių receptai jau išbandyti, verta pamėginti šį tą naujo – obuolių pyragą be kiaušinių ir pieno. Šis pyragas yra tikra rudens pažiba: puošnus ir gardus, o jį pagaminti paprasta kaip dukart du.

Reikės:

● Kilogramo obuolių
● Stiklinės miltų
● Stiklinės manų kruopų
● Stiklinės cukraus
● 100 g sviesto
● 2 šaukštelių kepimo miltelių

Glajui (nebūtina):

● 2 šaukštų cukraus pudros
● 1,5 šaukšto vandens
● Citrinos žievelės

Dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus: miltus, manų kruopas, cukrų ir kepimo miltelius. Obuolius nulupkite ir stambiai sutarkuokite. Kepimo formoje sluoksniais klokite miltų mišinį ir obuolius – gausite 3 sluoksnius tešlos ir 2 sluoksnius obuolių. Šaltą sviestą stambiai sutarkuokite ir padenkite juo pyrago viršų. Pašaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 45 - 55 minutes.

Glajui sumaišykite cukraus pudrą, vandenį ir smulkiai tarkuotą citrinos žievelę. Baigusį kepti pyragą iš karto palaistykite glazūra ir palikite 10 minučių atvėsti formoje. Tačiau, priklausomai nuo naudojamų obuolių veislės, glajaus gali ir nereikėti – kai kurie obuoliai natūraliai itin saldūs ir sultingi.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)