Vasara be rūpesčių

Kuomet kalba pasisuka apie žuvies gaminimą gamtoje, dauguma įsivaizduoja tradicinę katiliuke virtą gardžią žuvienę. Tai – anaiptol ne viskas, ką galima pagaminti iš žuvies produktų. Ypatingo skonio, burnoje tiesiog tirpstanti lašiša su traškia odele, gardžios česnakinės krevetės – ant grilio čirškinti galima kone viską, ką tik panorėsite.

Trys vasaros taisyklės: greita, paprasta ir nenuobodu

„Grilinimo tendencijos Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, kasmet populiarėja. Pastebime, kad lietuviai vis dažniau maistu mėgaujasi gamtoje, tačiau visi puikiai žinome, kaip greitai vasara prabėga. Todėl mes sakome „Nemarinuok vasaros!“ ir siūlome visiems gamtos bei gero maisto mėgėjams daugiau dėmesio skirti ne pasiruošimui, o mėgavimuisi naujais skoniais“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nemėgstantiems suktis virtuvėje ir ieškoti naujų receptų, tikras išsigelbėjimas – gaminimui jau paruošti žuvies patiekalai, leisiantys pasinerti į išskirtinių skonių pasaulį. Tailandietiškame ir juodo alaus marinate ruoštas šamas, svogūnų bei krapų padaže marinuota lašiša, paprikų ir česnakų marinate išsimaudžiusios krevetės – kasdien atraskite naujus skonius be jokio vargo. Tereiks iškepti ir mėgautis.

5 patarimai kepantiems žuvį grilyje:

1) Birią žuvį kepkite folijoje. Šalia įdėkite pjaustytų daržovių – įvairiaspalvių paprikų, pievagrybių, svogūnų žiedų. Folijos lakštą tvirtai suspauskite kaip vokelį, kad neištekėtų skysčiai. Kepdamos kartu su marinuota žuvimi, daržovės suminkštės ir sugers marinato skonius, o žuvis bus ypatingai minkšta.

2) Jei žuvį kepsite tiesiai ant grotelių, pirmiausia pasirūpinkite, kad jos būtų gerai nuvalytos ir suvilgytos aliejumi – taip žuvis neprikeps, lengvai atsiskirs kai ją reikės perversti. Lengviausias būdas sutepti groteles aliejumi – pavilgyti aliejuje popierinio rankšluosčio gumuliuką arba naudoti tam skirtą šepetėlį.

3) Žuviai iškepti reikalinga optimali, ne pernelyg karšta temperatūra. Lengviausia ją pamatuoti tiesiog delnu – palaikykite jį maždaug 10-15 cm aukštyje virš grotelių. Jei karštis juntamas pakankamai stipriai, tačiau delną išlaikote apie 5 sekundes – kaitra žuvies kepimui tinkama.

4) Žuvies kepimo laikas priklauso nuo jos storio. Universali taisyklė: 8 centimetrų storio žuvis kepa maždaug 10 minučių, tad atsižvelgdami į tai galite numatyti žuvies kepimo laiką.

5) Svarbi taisyklė – žuvies grilyje dažnai nevartyti. Apversti žuvį reikia tik vieną kartą, tad jei pabandžius lengvai nepavyksta (žuvis kimba prie grotelių) – luktelkite minutę kitą, nes žuvis dar nepakankamai apskrudo.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją