Vasara be rūpesčių

Miško ir sodo uogos – supermaistas ir desertas. Laiku nuskintos ir tinkamai paruoštos, vitaminais žmogaus organizmą jos gali aprūpinti net žiemą.

Naudingiausia uogienė – iš prinokusių uogų

Kad ir kokias uogas mėgstame labiausiai, iki soties prisiragavus jų šviežių, roges žiemai verta ruošti vasarą. Virti, džiovinti, o gal šaldyti?

Nusprendus virti uogienę ir norint joje išlaikyti kuo daugiau vitaminų, rekomenduojama į puodą berti tik prinokusias uogas – jų virimo laikas ženkliai trumpesnis, taigi, išsaugoma daugiau sveikatai palankių mikroelementų. Vis tik gardžios uogienės paslaptis – ne tik šviežios uogos, bet ir nemenkas kiekis cukraus. Jis – viena svarbiausių uogienės sudedamųjų dalių. Deja, organizmui ne pati sveikiausia, mat per didelis kiekis pridėtinio cukraus užgožia gerąsias uogienių savybes.

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad galima eksperimentuoti, cukrų pakeičiant sveikesniais, bet ne mažiau saldžiais ingredientais.

„Cukrus ne tik suteikia saldumo, bet taip pat veikia kaip konservantas – padeda išlaikyti produkto formą ir pailgina jo galiojimo laiką. Todėl jei vietoje cukraus nuspręsite naudoti natūralius saldiklius, pavyzdžiui, datules ar medų – atidžiai išvalykite tarą, antraip uogienė ims greitai gesti“, – sako „Iki“ atstovė.

Nusprendusiems neeksperimentuoti ir naudoti cukrų, V. Juodkazienė rekomenduoja rinktis nerafinuotą – jis verdant ne taip stipriai putoja. Norintiems cukraus pilti mažiau, ekspertė pataria rinktis skirtą specialiai uogienėms – tokiu atveju uogienė bus ne tokia saldi, tačiau greičiau sutirštės.

Avietės – imunitetui, vyšnios – miegui

Vos prasidėjusi vasara dovanojo pintines braškių ir pilnas saujas žemuogių, o liepą miško patalai nusidažė mėlynėmis. Tiesa, šių miško karalienių derlius jau link pabaigos, tad verta jų ne tik atsivalgyti iki soties, bet ir virti uogienes. Paskubėti reikėtų ir serbentų mėgėjams – raudonieji, geltonieji ar juodieji serbentai turi daugybę organizmui reikalingų vitaminų. Be to, rūgščios uogos net ir išvirtos išlaiko didelę dalį naudingųjų savybių, o dėl natūraliai jose esančio pektino, šioms uogienėms reikia mažiau cukraus.

Jau visai netrukus džiaugsimės ir miškuose ar soduose sunokusiomis saldžiosiomis avietėmis. Avietė ne veltui laikoma viena svarbiausių vasaros uogų. Vitaminu C, geležimi, magniu ir antioksidantais turtinga uoga, manoma, gerina apetitą, stiprina regėjimą ir imunitetą, o šaukštas aviečių uogienės į arbatą nuo seno vartojama peršalus.

Pirmoje rugpjūčio pusėje sodybose nuo šakų svyra sultingos vyšnios ir trešnės, o neauginantys savo derliaus, turėtų suskubti šių superuogų įsigyti parduotuvėse. Skambiai apdainuotos ir lietuvių tautosakoje dažnai sutinkamos vyšnios – ne tik skanios, bet ir ypatingai naudingos uogos. Jos gali pagerinti smegenų veiklą ir nuotaiką, mažinti raumenų skausmus ir mėšlungį, o natūraliai gausios melatonino, vyšnios netgi padeda užmigti.

Į eilę praturtinti organizmą vitaminais ir mineralais jau rikiuojasi ir kitos uogos: maždaug rugpjūčio viduryje pradeda nokti agrastai, spanguolės ir bruknės. Taigi, netrukus sveikatą stiprinančių uogienių bus galima išsivirti ir iš šių raudonskruosčių.

Aviečių džemas per 10 minučių

Variantas nenorintiems ilgai gaišti virtuvėje – vos per 10 minučių pagaminamas naminis aviečių džemas. Avietes pakeitus bruknėmis ar spanguolėmis, turėsite puikų pagardą kalėdiniam kalakutui.

Šiam receptui reikės tik trijų ingredientų: kilogramo aviečių, vienos citrinos sulčių ir kilogramo uogienių cukraus.

Į puodą, kuriame virs džemas, suberkite pusę kiekio uogų ir išspauskite vienos citrinos sultis. Viską susmulkinkite bulvių trintuvu ir gautą masę 5 minutes pavirkite ant vidutinės kaitros. Tuomet supilkite visą cukrų, išmaišykite. Sudėkite likusias avietes ir pavirkite dar 5 minutes. Išpilstykite į sterilius stiklainius ir sandariai uždarykite. Pradarytą džemą laikykite šaldytuve, o nepradarytas, savo skoninių savybių jis nepraras maždaug metus.

Beliks užklijuoti etiketes su saldžiausiais linkėjimais, ir tai bus ne tik mišku kvepiančios vasaros akimirka stiklainyje, bet ir puiki dovana tiems, kuriems linkite saulėtų dienų.


Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją