Branginantys kiekvieną ilgojo savaitgalio minutę greičiausiai pagudraus ir įsigys jau marinuotų mėsos patiekalų – kodėl gi ne, juk ir greita, ir skanu. Na o tiems, kuriems suktis virtuvėje – vienas malonumas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas atskleidžia keletą marinavimo paslapčių ir pataria, kaip tinkamai kepti mėsą.

Per savo gyvenimą tikrai ne vieną gardų kepsnį jau spėjęs iškepti G. Bačkovas pataria: jei mėsą kepsite grilyje, rinkitės turinčią šiek tiek riebaliuko, mat liesas kumpis ar nugarinė iškepusi bus pernelyg sausa. Neprašausite pasirinkę šašlykus, dešreles, marinuotus sprandinės kepsnius ar paukštieną. Grilinti galima ir žuvį bei jūros gėrybes, tačiau labai svarbu jų neperkepti, kepti mažesnėje kaitroje.

Įtakos skoninėms savybėms ir mėsos minkštumui turi ne tik pasirinkta jos rūšis, bet ir tai, kaip ši yra marinuojama, kokie ingredientai yra naudojami marinatui. „Jei pasirinkta mėsa yra sprandinė, šoninė, šonkauliai ar mentė, ją pakanka pamarinuoti druska, pipirais, apšlakstyti aliejumi ir galima tikėtis grilio šefo vertų kepsnių“, – sako G. Bačkovas.

Bet kurią mėsą, pasak jo, galima gardinti mėgstamomis žolelėmis: bazilikais, rozmarinais, čiobreliais, tačiau persistengti su ingredientais taip pat nereikėtų. „Labai dažnai užtenka tik minimaliai pagardinti mėsą ir mėgautis skaniu bei sveiku kepsniu“, – teigia prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologas.

G. Bačkovas atkreipia dėmesį ir į vieną daugumos daromą klaidą – nesaikingą acto naudojimą marinatuose. Pastarasis, anot pašnekovo, ištraukia iš mėsos sultis, ją sausina, todėl ji tampa mažai sultinga ir kieta.

„Kaip alternatyvą arba bent jau dalinai actą galima keisti gazuotu mineraliniu vandeniu, kuris turi atvirkštinį efektą – minkština mėsą“, – sako G. Bačkovas bei pateikia keletą paprastų mėsos marinavimo receptų.

1 kilogramo kiaulienos sprandinės šašlykų marinatas su mineraliniu vandeniu

Reikės:

  • 0,5 l gazuoto mineralinio vandens;
  • 1 citrinos;
  • 3 svogūnų;
  • druskos ir pipirų – pagal skonį;
  • keleto lapelių džiovinto baziliko.

Supjaustome kiaulienos sprandinę ir sudedame ją į dubenį. Tuomet smulkiai supjaustome svogūnus ir taip pat dedame į indą. Ant viršaus išspaudžiame citrinos sultis ir viską sumaišome. Toliau dubenį užpildome gazuotu mineraliniu vandeniu, pasūdome druska ir pipirais, dedame baziliko lapelius ir išmaišome. Marinatą laikome šaldytuve ne trumpiau nei 2 valandas ir ne ilgiau nei 1 dieną.

4 porcijų kiaulienos sprandinės kepsnio marinatas su garstyčiomis

Reikės:

  • 4 kiaulienos sprandinės kepsnių;
  • 2 skiltelių česnako;
  • druskos ir pipirų – pagal skonį;
  • 2 v.š. dižono garstyčių;
  • 50 ml sojos padažo;
  • 50 ml alyvuogių aliejaus;
  • trupučio balzaminio acto.

Inde sumaišome alyvuogių aliejų, balzaminį actą, sojos padažą ir garstyčias. Tuomet sutriname česnaką ir kartu su druska ir pipirais dedame į indą. Dar kartą viską gerai išmaišome. Marinatą pilame ant kepsnių ir paliekame marinuotis mažiausiai 2 valandoms. Tinka kepti tiek ant griliaus, tiek ir keptuvėje.