Marinatas – itin svarbi kepinių ant grilio dalis. Mėsai jis suteikia minkštumo, papildo ir praturtina įprastą produktų skonį. Vis tik nors marinuoti paprasta kaip du kart du, kelių svarbių taisyklių nereikėtų pamiršti.

3 svarbiausios marinavimo taisyklės

Klaidingai manoma, kad kuo ilgiau mėsa marinuojama, tuo minkštesnė ji tampa, sugeria daugiau prieskonių. Tai – ne visai tiesa, mat pernelyg ilgai marinuojama mėsa gali prarasti natūralią tekstūrą, naudingąsias savybes. Idealiu atveju mėsą reikėtų marinuoti nuo 2 iki 24 valandų, geriausia – laikant šaldytuve.

Antra svarbi taisyklė – ištraukti mėsą iš šaldytuvo likus valandai ar dviem iki planuojamo kepimo. Mėsa turi būti tolygios kambario temperatūros, tuomet ji bus minkšta ir sultinga, tolygiai iškepusi.

Jei marinavimui turite tik valandėlę, tuomet įsidėmėkite patį svarbiausią patarimą: druska kepinius gardinkite tik jiems iškepus, mat prieš kepimą panaudota druska ištrauks mėsos sultis, ji bus kietoka. Tą patį galima pasakyti ir apie nesaikingą acto naudojimą marinatuose. Kaip alternatyvą arba bent jau dalinai actą galima keisti gazuotu mineraliniu vandeniu, kuris puikiai minkština mėsą.

3 marinatai gardiems kepiniams

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, lietuviai kepimo ant grilio srityje tampa vis išradingesni, ieško įdomesnių skonių ir drąsiai bando naujoves.

„Pastebime, kad pirkėjai neapsiriboja vien tik mėsos gaminiais, noriai bando įvairiausius produktus, skirtus kepti ant grilio – nuo šamo filė juodajame alaus marinate iki ypatingai paruoštų lašišų filė kepsnių, kepimui skirtų bulvių ir sūrių, kurie sulaukia didelio pirkėjų dėmesio ir dažnai atsiduria jų krepšeliuose“, – sako V. Budrienė.

Tamsaus alaus marinatas

Reikės:

  • 2 svogūnų
  • 200 ml tamsaus alaus
  • 3 v. š. vyno acto
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. grūdėtų garstyčių
  • Žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų

Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir įtrinkite į mėsą - taip jie šiek tiek suminkštės, išleis savo sultis. Likusius ingredientus sumaišykite tarpusavyje ir užpilkite jais mėsą. Marinuokite 4-24 valandas. Idealiai tinka kiaulienai, galima marinuoti ir jautienos kepsnius, daržoves.

Egzotiškas Rytų skonių marinatas

Reikės:

  • 200 ml kokosų pieno
  • 3 skiltelių česnako
  • 1/2 šviežiai spaustų laimo sulčių
  • 1 v. š. cukraus
  • 1 v. š. sojos padažo
  • Žiupsnelio malto imbiero, citrinžolės, maltų aitriųjų paprikų

Visus ingredientus sumaišykite tarpusavyje ir užpilkite jais marinuojamus produktus. Jei norite, maltus prieskonius keiskite šviežiais produktais – tarkuota imbiero šaknimi, citrinžolės stiebu ir aitriosiomis paprikomis. Marinatas idealiai tinka paukštienai bei žuviai ir jūros gėrybėms. Pastarosioms išsimarinuoti pakaks pusės valandoms, o paukštienai galite skirti ir daugiau laiko – iki 24 valandų.

Universalus pikantiškas marinatas

Reikės:

  • 1/3 puodelio sojos padažo
  • 1/3 puodelio alyvuogių aliejaus
  • 1/3 puodelio šviežių citrinų sulčių
  • 1/4 puodelio „Vorčesterio“ padažo,
  • 1 v. š. česnako miltelių
  • 3 v. š. džiovinto baziliko
  • 1 v. š. džiovintų petražolių
  • 1 a. š. maltų juodųjų pipirų

Visus ingredientus sumaišykite tarpusavyje ir užpilkite jais marinuojamus produktus. Mėsą marinuokite 12-24 valandas, paukštieną ir žuvies produktus – šiek tiek trumpiau. Marinatas universalus, tad tinka visiems produktams marinuoti.