Vasara be rūpesčių

„Dabartinės oro sąlygos voveraitėms dygti yra labai geros, todėl jų šiuo metu galima rasti praktiškai visuose Lietuvos miškuose. Net ir nepatyręs ar miško gerai nepažįstantis grybautojas visai nesunkiai, per kelias valandas gali prisirinkti pilną pintinę šių miško gėrybių“, – tikina V. Daugutis.

Pasak jo, voveraitės vietovėms neišrankios, todėl kuo puikiausiai auga tiek lapuočių, tiek ir spygliuočių miškuose, ten, kur nėra aukštos žolės. Rinkti jas taip pat nėra labai sudėtinga, svarbiausia – žinoti keletą taisyklių.

„Voveraites dažniausiai galima rasti po samanomis ar nukritusiais lapais, tačiau jos gana smulkios, tad patogiausia jų ieškoti einant ir žiūrint sau po kojomis, o ne žvelgiant į tolį. Pastebėjus keletą voveraičių, reikėtų apsidairyti aplinkui, nes didelė tikimybė, kad kelių metrų spinduliu jų auga dar ne viena dešimtis“, – pasakoja grybautojas.

Geriausias laikas grybavimui, V. Daugučio teigimu, yra ankstyvas rytas arba vėlyvas vakaras, kai nuo vasariškos rasos yra sudrėkusios samanos.

„Kol samanos dar šlapios, kur kas patogiau yra ištraukti grybą. Pavyzdžiui, voveraites yra labai trapios, todėl jas reikėtų traukti ypatingai atsargiai, kad nenulūžtų kotelis. Ryte arba vakare grybauti geriau ir dėl to, kad neakina saulės spinduliai, todėl pastebėti grybus kur kas lengviau“, – aiškina grybautojas.

Grybautojo pasiteiravus, kiek dar mus džiugins šie geltonkepuriai grybai, vyriškis prognozuoja – sezonas šiais metais bus ilgas: „Voveraitės yra pakančios, auga lėtai ir yra linkusios palaukti grybautojų. Priešingai nei baravykai, kuriuos nuskinti reikėtų per 3-4 dienas. Dabartinės orų prognozės rodo, kad voveraičių turėsime iki vasaros pabaigos ir dar gerą dalį rudens, todėl visi norintys jų pasirinkti, tikrai turės galimybių“.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad net ir grybavimui laiko pritrūkę lietuviai pirmųjų voveraičių vis tiek nepraleidžia – vos pasirodžiusių suskumba įsigyti parduotuvėse.

„Nors vasaros metu pirmasis voveraičių derlius sulaukia tikrai nemažai pirkėjų susidomėjimo, lietuviški grybai pirkėjams aktualūs ne tik vasaros laiku – džiovinti baravykai ar voveraitės itin graibstomi ir prieš didžiąsias žiemos šventes“, – sako V. Budrienė.

O kokios voveraitės be šviežio lietuviško derliaus bulvių? Susigundžiusiems bene gardžiausiu vasaros patiekalu, siūlome išbandyti šį lengvai pagaminamą receptą.

Šviežios bulvės su voveraitėmis ir šonine

Reikės:

200 g voveraičių;
400 g šviežio derliaus bulvių;
100 g šoninės;
50 g sviesto;
50 g grietinės;
Kelių svogūnų laiškų;
Druskos ir pipirų pagal skonį.


Įkaitinkite puodą vandens ir sudėkite virti šviežias bulves. Kol bulvės verda, pasiruoškite voveraites. Norėdami voveraites švariai nuvalyti, kelis kartus įmerkite jas į šaltą vandenį su druska, tačiau ilgai nelaikykite, iškart ištraukite. Druska padės nuo voveraičių lengviau atlipti įvairiems lapeliams ir spygliams. Jei voveraitės pakankamai didelės, jų nepjaustykite peiliu. Geriau sulaužykite tiesiog pirštais. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir suberkite grybus.

Kai voveraitės ims šiek tiek minkštėti, pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais, sumeskite smulkiai pjaustytą šoninę ir pakepinkite 2-3 minutes. Įdėkite grietinės ir viską išmaišykite. Išvirusias bulves nusunkite, sudėkite į lėkštę. Ant viršaus gausiai užpilkite kepintų voveraičių su padažu ir paskaninkite smulkintais svogūnų laiškais.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją