Vasara be rūpesčių

Trešnės, pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės, yra viena populiariausių uogų lietuvių tarpe – per sezoną jų nuperkama maždaug 500 tūkst. kilogramų. „Lietuviai vertina ir daugybę vitaminų turinčias vyšnias, tačiau jų nuperkama mažiau, mat jos parduotuvių lentynas pasiekia vėliau, vasarai jau įsibėgėjus“, – sako V. Budrienė.

Tad kai prisirpusių vyšnių ir trešnių prisiskanaujame iki soties, o džemai žiemai jau surikiuoti stiklainiuose, metas antram gyvenimui prikelti jų kauliukus.

Vyšnių kauliukų kuras kepsninėms

Vyšnių kauliukai palieka mažiau pelenų, dega karščiau ir lėčiau nei medžio granulės. Be to, grilio patiekalams suteikia išskirtinio aromato.

Išdžiovinkite vyšnių kauliukus džiovyklėje arba ant popierinio rankšluosčio kambario temperatūroje (tokiu atveju kauliukai džius apie dvi paras). Išdžiūvusius, suberkite į stiklainius ar bet kokią kitą sandarią tarą. Kitą kartą kurdami kepsninę, saują sausų kauliukų berkite tiesiai ant anglies arba, norėdami aromatu mėgautis dar ilgiau, juos įvyniokite į foliją.

Vyšnių kauliukų šildyklė

Kūdikius auginantiems tėvams vyšnių kauliukų šildyklė nėra naujiena – ji nepamainoma pilvo diegliams malšinti, o kai kurie vaikai (ir suaugusieji!) su šiltų kauliukų ryšulėliu mėgsta net užmigti.

Reikės:

● saujos džiovintų vyšnių kauliukų
● frotinio audinio skiautės
● adatos ir siūlų


Išdžiovinkite vyšnių kauliukus džiovyklėje, iš audinio pasiūkite maišelį, suberkite į jį kauliukus ir pilnai užsiūkite, kad neliktų tarpų. Prieš kiekvieną naudojimą, šildyklę trumpam pašildykite mikrobangų krosnelėje ir įsitikinkite, kad šildyklė pernelyg neįkaitusi.

Trešnių kauliukų sirupas

Puikus pagardas ledams, naminiam limonadui, kokteiliams ar arbatai. Leiskitės į dar neatrastų skonių kelionę!

Reikės:

● 1 stiklinės trešnių kauliukų
● 1 stiklinės cukraus
● 2 stiklinių vandens


Viską sumaišykite puode ir nuolatos maišydami, kaitinkite iki užvirimo. Nukelkite puodą nuo kaitros, leiskite sirupui atvėsti ir perpilkite į sandarų indą su visais kauliukais. Kuo ilgiau kauliukai bus sirupe, tuo intensyvesnis bus jo skonis. Sirupą laikykite šaldytuve, suvartokite per mėnesį laiko.

Vyšnių kauliukų actas

Nors galima naudoti ne tik kauliukus, bet ir visą vyšnios minkštimą, būtent kauliukai suteikia subtilų aromatą, o toks actas idealiai tinka salotoms gardinti. Naudokite tik sveikus, nepažeistus ir nesutraiškytus vyšnių kauliukus.

Reikės:

● pusės stiklinės vyšnių kauliukų (arba pilnos stiklinės vyšnių su kauliukas)
● 2 stiklinių obuolių sidro acto arba baltojo vyno acto


Užpilkite vyšnių kauliukus actu, sandariai uždarykite ir palikite per naktį. Kitą dieną nukoškite ir naudokite salotoms. Actą laikykite kambario temperatūroje, suvartokite per vienerius metus.

Išauginkite vyšnią

Taip, iš kauliuko tikrai įmanoma užauginti medį, tačiau norintiems džiaugtis gausiais vyšnių žiedais, teks apsišarvuoti kantrybe.

1. Keletą minučių pamirkykite kauliukus šiltame vandenyje, švelniai pašalinkite visus minkštimo likučius.
2. Paskleiskite kauliukus ant popierinio rankšluosčio, patiesto šviesioje ir saulėtoje vietoje (geriausia, ant palangės). Penkias dienas laikykite juos sausai.
3. Po penkių dienų perkelkite kauliukus į sandarų stiklinį indą ir dešimčiai savaičių įkurkite šaldytuve. Jis imituos šaltąjį sezoną, kai medis ilsisi. Šią datą pasižymėkite kalendoriuje.
4. Po 10 savaičių išimkite stiklainį iš šaldytuvo ir leiskite kauliukams sušilti iki kambario temperatūros (prireiks maždaug trijų valandų).
5. Metas sodinti vazonuose su žemėmis. Priklausomai nuo vazono dydžio, į kiekvieną sodinkite po du ar tris kauliukus.
6. Vazonus statykite saulėtoje vietoje ir reguliariai laistykite – žemė nuolat turi būti drėgna, bet ne šlapia.
7. Kai sodinukai bus maždaug 5 cm aukščio, juos praretinkite, palikdami tik aukščiausią. Laikykite saulėtoje vietoje, o jeigu naktimis dar vyrauja šalna, vakare sodinuką įneškite į kambarį. Praėjus šalnų pavojui, sodinukus jau galima sodinti lauke.
Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)