Vasara be rūpesčių

Nuo pat ankstyvo pavasario pirkėjų susidomėjimo sulaukiantys iš šiltųjų kraštų atkeliavę arbūzai orams kaistant tampa vis paklausesni. Raudonieji, geltonieji, su sėklomis ar be jų – mažai kas žino, kad pasaulyje egzistuoja daugiau nei 1200 skirtingų arbūzų rūšių.

„Iš Maroko, Irano, taip pat Ispanijos ir netgi Panamos bei Kosta Rikos atkeliavę arbūzai nuo pat šiltojo sezono pradžios atsiduria pirkėjų krepšeliuose, tačiau savo pardavimų piką pasiekia vasarai įsibėgėjus ir persiritus į antrąją pusę. Liepos ir rugpjūčio mėnesiais arbūzų pardavimai išauga iki 15 kartų“, – sako prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Net 90 proc. arbūzo sudaro vanduo, tad šis vaisius idealiai tinka karštomis vasaros dienomis, kai norisi atsigaivinti ir mėgautis lengvais užkandžiais. Dėl arbūzuose esančio cukraus mitybos specialistai ragina šiuo vaisiumi nepiktnaudžiauti, tačiau mėgaudamiesi saikingai naudos tikrai turėsite, mat arbūzai ne tik skanūs, bet ir naudingi: jų sultyse yra vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais.

Vitaminas C, kurio arbūzuose gausu, palaiko imunitetą ir normalią nervinės sistemos veiklą, cholinas vertingas protiniams ir fiziniams gebėjimams, o vitaminas A – visų auginių augimui ir atsinaujinimui, odos ir plaukų grožio puoselėjimui.

Rinkdamiesi arbūzą, atkreipkite dėmesį į 3 dalykus

Žinant vertingąsias arbūzų savybes, pats laikas vieną parsinešti namo, tiesa? Tačiau, kaip išsirinkti tikrai sunokusį ir sultingą arbūzą? Ne vienerius metus arbūzus auginanti kėdainietė Rūta Stasiulienė patikina – žalią nuo sunokusio arbūzo atskirti nėra labai sudėtinga, tereikia žinoti keletą gudrybių. Viena jų – patikrinti arbūzo svorį.

„Sultingas arbūzas visada bus sunkesnis už dar neprinokusį, todėl prieš perkant, verta pakilnoti keletą panašaus dydžio arbūzų ir išsirinkti daugiau sveriantį. Optimalus arbūzo svoris turėtų būti apie 5-7 kilogramus – tokie būna patys skaniausi“, – sako augintoja.

Dar viena gudrybė, kuria atskleidžia R. Stasiulienė – arbūzo skleidžiamas garsas į jį lengvai pastuksenus. „Jei stuksenant į arbūzą yra girdimas duslus garsas, vadinasi jis yra prinokęs, jei skamba silpnai – vaisius dar žalias arba jau pernokęs“, – aiškina augintoja.

Patikrinti, ar arbūzas prinokęs, galima pažvelgus ir į jo spalvą, o tiksliau – tą žievės vietą, kuri augant vaisiui, liečiasi su žeme. „Jei toje vietoje spalva balta arba žalsva – arbūzas dar nesunokęs, tačiau jei ryškiai geltona, tuomet drąsiai galite dėti į pirkinių krepšelį“, – sako specialistė.

Ar arbūzas yra sunokęs, galima įsitikinti ir žvilgtelėjus į jo kotelį, jei šis vis dar nenuskabytas nuo vaisiaus. Prinokusio arbūzo kotelis turėtų būti rudas ir šiek tiek padžiūvęs. Jei jis dar žalias ir kietas – arbūzą reikėtų panokinti.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją