Vasara arčiau tavęs

Trumpas derlius, kuriam didžiausią įtaką turi orai

Smidrai yra tikras vitaminų užtaisas, kurio taip reikia po žiemos nualintam organizmui. Ši daržovė pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, joje gausu geležies, vitaminų A ir K. Teigiama, kad smidrai turi priešvėžinių savybių ir net gali padėti kovojant su depresija.

„Nors populiariausios daržovės išlieka bulvės, morkos, agurkai, pomidorai ir kopūstai, pardavimų duomenys rodo, kad smidrus mūsų tautiečiai taip pat mėgsta. Patys mylimiausi – žalieji smidrai, tačiau pirkėjų krepšeliuose neretai atsiduria ir kiek egzotiškesni – baltieji smidrai. Šios daržovės į „Iki“ prekybos tinko parduotuves atvyksta net iš Peru, o ankstyvą pavasarį jau galime pasiūlyti ir lietuviškų smidrų. Juos į parduotuves tiekia vietos ūkininkai, su kuriais glaudžiai bendradarbiaujame“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Anot jos, lietuviškų smidrų derlius prasideda gegužės mėnesio pradžioje ir tęsiasi maždaug iki Joninių. Jei pavasaris vėlyvas, tikėtina, kad ir derlius nebus itin gausus. Tad šią egzotinę daržovę jau dabar vertėtų įtraukti į savo kasdienio maisto racioną.

Pagaminti – lengviau nei lengva, o skonis patinka bene visiems

Šiais laikais vis daugiau žmonių nori, kad lėkštėje esantis maistas būtų ne tik sveikas, tačiau ir išvaizdus. Būtent tokie ir yra smidrai. Šios egzotinės daržovės gražios lyg gėlės, tačiau pasižymi ir virtine naudingų sveikatai savybių.

„Smidrai – puikus maistinių skaidulų šaltinis, juose gausu folio rūgšties. Svarbu paminėti ir tai, kad smidrai – itin nekaloringi, tad galima jais mėgautis, kiek tik norisi“, – sako Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ šviežių daržovių ir vaisių ekspertė.

Anot jos, pasaulyje labiausiai paplitusi žalios spalvos smidrų rūšis. Vis dėlto, ji – tikrai ne vienintelė. Prekybos centruose galima įsigyti ir baltųjų bei violetinių smidrų, kurių skoninės savybės kiek skiriasi nuo žaliųjų.

„Žalieji smidrai – švelnaus skonio, tad labiausiai patinka daugumai žmonių. Baltieji – intensyvesnio aromato, išraiškingesnio skonio. Na, o violetiniai smidrai išsiskiria savo saldžiu skoniu, kuris primena ne daržovę, o vaisių. Vertingiausi maistine prasme – žalieji smidrai. Juose yra daugiau baltymų, angliavandenių, vitaminų“, – paaiškina pašnekovė.

Anot jos, smidrai vertingiausias savo maistines savybes išlaiko, jei kuo mažiau apdorojami. Juos galima virti garuose ar vandenyje, kepti keptuvėje, orkaitėje ar grilyje. Šiuo metu itin populiaru smidrus apvynioti šonine ir tada kepti kepsninėje bei patiekti su graikiško jogurto padažu.

Kaip paruošti, kad netektų nusivilti

J. Sabaitienė sako, kad vertingiausia ir skaniausia – smidro ūglio galvutė. Būtent joje daugiausia naudingų maisto medžiagų.

„Prieš ruošdami smidrus, nupjaukite jų sumedėjusius stiebo galiukus. Jei įsigyti smidrai itin stori, juos reikėtų apskusti daržovių skustuku. Tai padarę nuplaukite daržoves šaltu vandeniu ir nusausinkite“, – pataria prekybos tinklo „Iki“ atstovė.

Anot jos, variacijų, kaip pagaminti smidrus, – apstu. Pats paprasčiausias – smidrus virti giliame puode vos 4 minutes. Svarbiausia smidrų nepervirti, mat taip jie praras savo skonį bei naudingas medžiagas.

„Galima smidrus ruošti ir dar paprasčiau. Suriškite juos į ryšulėlį, jį pastatykite giliame puode, kad daržovių viršūnės nebūtų apsemtos vandens, o virtų garuose. Tokiu būdu pasigaminsite tikrą „supermaistą“. Taip išvirtus smidrus valgykite vienus arba su keptais kiaušiniais“, – rekomenduoja pašnekovė.

Ji įsitikinusi, kad neapdoroti smidrai puikiai tinka ir pagardinti salotas, valgyti juos kaip puikų ir skanų užkandį drauge su mėgstama užtepėle.

J. Sabaitienė dalijasi itin paprastu, tačiau labai gardžiu receptu, kurį išbandyti rekomenduoja šventinį Motinos dienos savaitgalį.

Svieste kepti smidrai su česnakais ir kietuoju sūriu

Reikės:

  • 10 vnt. smidrų;
  • 3 skiltelių česnakų;
  • 3 v. š. sviesto;
  • žiupsnelio druskos;
  • žiupsnelio pipirų;
  • saujos kietojo sūrio.


Gaminimas:

Supjaustykite česnakus nedideliais griežinėliais. Nupjaukite kietąsias smidrų galūnes.

Keptuvėje šiek tiek pakaitinkite sviestą, sudėkite kepti smidrus. Juos apibarstykite druska ir pipirais. Suberkite česnakus ir viską išmaišykite.

Iškepusius smidrus sudėkite į lėkštę ir juos apibarstykite kietuoju sūriu. Ant jų užpilkite keptuvėje likusį sviestą. Pagerintas variantas – smidrus apvynioti šoninės griežinėliu, apkepinti ir pabarstyti sūriu.