Vasara arčiau tavęs

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad vasaros metu šaltibarščių ingredientų pardavimai stipriai išauga – į pirkinių krepšelius pirkėjai kur kas dažniau deda kefyrą ar rūgpienį, rūgštelės turinčius marinuotus burokėlius, šviežio derliaus agurkus, bulves ir įvairiausias žoleles.

„Vasaros sezonas Lietuvoje neįsivaizduojamas be šašlykų ir šaltibarščių. Pastebime, kad gegužės–rugpjūčio mėn. gyventojai gausiai perka kefyrą – jo pardavimai padidėja apytiksliai iki 40 proc. Skubantieji ir taupantys laiką renkasi ir jau iš anksto paruoštus šaltibarščius, kurie prekybos tinklo asortimente siūlomi tik šiltuoju metų laikotarpiu“, – teigia V. Budrienė.

Skanių šaltibarščių paslaptis

Mokyti lietuvių, kaip gaminti šaltibarščius, tikrai nereikia – su šia užduotimi dauguma susitvarkytų net užsimerkę. Tačiau jei norite dar skanesnių, ryškesnio skonio, nepamirškite kelių gudrybių.

Visų pirma – visus šiai šaltsriubei reikalingus ingredientus laikykite šaldytuve. Jeigu gaminti šaltibarščius suskumbate vos grįžę iš parduotuvės, kefyrą, burokėlius ir agurkus bent kelias minutes palaikykite šaldymo kameroje. Kuo šaltesni, tuo šaltibarščiai bus skanesni.

Šaltibarščiams reikalinga rūgštelė, tad jų gaminimui idealiai tinka konservuoti burokėliai. Jei visgi burokėlius pirksite virtus ar nuspręsite patys juos išsivirti, į šaltibarščius įpilkite šlakelį obuolių acto ar šviežių citrinų sulčių. Įdomiu skoniu ir švelnia rūgštele šaltibarščius papildo ir marinuoti agurkėliai bei jų sunka.

Papildomo skonio šaltibarščiams suteikia šviežio derliaus žolelės – smulkinti svogūnų laiškai, krapai, mėtų lapeliai. Tam, kad žolelių aromatas ir skonis atsiskleistų maksimaliai, prieš dėdami į šaltibarščius, jas šiek tiek sutrinkite šakute, o pagamintiems šaltibarščiams leiskite pastovėti – tuomet kefyras sugers visus skonius.

Drąsiai improvizuokite atrasdami naujus derinius

Norint suskaičiuoti, kiek lėkščių šaltibarščių dažnas lietuvis suvalgo per vasarą, abiejų rankų pirštų tikriausiai nepakaktų. Skanu, sotu ir nebrangu, tačiau tam, kad nebūtų nuobodu, leiskite sau paimprovizuoti.

Jei norite išbandyti šį tą naujo, tačiau per daug nenutolti nuo klasikos, į šaltibarščius įpjaustykite šviežio derliaus ridikėlių. Jie suteiks malonaus traškumo, o papildomi vitaminai, kurių ridikėliuose išties gausu, taps dar vienu papildomu pliusu. Ridikėlius galite ir tarkuoti ar kartu su likusiais ingredientais sutrinti elektriniu trintuvu – tekstūra primins ispanišką gaspačo sriubą, tik lietuviškame šaltibarščių variante.

Mėgstantys drąsesnius eksperimentus ir ryškesnius skonius, šaltibarščius gardinti gali garstyčiomis ir krienais – šie ingredientai suteiks pikantiškumo ir burnoje švelniai atsiskleidžiančio subtilaus aštrumo.