Vasara arčiau tavęs

„Iki“ prekybos centruose pasirodžius šviežutėliams persikams bei nektarinams iš saulėtosios Ispanijos, būtų tiesiog nuodėmė šių vaisių neparagauti. Ne tik todėl, kad jie – sultingi, minkšti ir skanūs, tačiau ir todėl, kad juose gausu organizmui itin naudingų medžiagų.

Kruopščiai atrinkti ir itin švieži

Pavasaris – pats tinkamiausias laikas mėgautis persikais ir nektarinais. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad šie vaisiai – itin populiarūs. Pirkėjai juos vertina dėl skonio ir vitaminų gausos.

„Persikai ir nektarinai mūsų prekybos tinklo parduotuvėse yra itin mėgstami pirkėjų. Klientai teigiamai įvertina kruopščiai atrinktus vaisius, kurie yra sultingi, minkšti ir labai skanūs“, – sako V. Budrienė.

Jai pritaria ir Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ šviežių daržovių ir vaisių ekspertė. Anot jos, mažai kaloringus persikus ir nektarinus vertėtų rinktis visiems, savo gera savijauta besirūpinantiems žmonėms.

„Įrodyta, kad persikai ir nektarinai pakelia nuotaiką, gali sumažinti patiriamo streso jausmą. Svarbu ir tai, kad šie vaisiai gerina virškinimą, juose gausu ir vitaminų: A, B, C, taip pat fosforo, kalcio, magnio, kalio“, – teigia pašnekovė.

Galybė paruošimo būdų

J. Sabaitienė pastebi, kad persikai ir nektarinai gali būti vartojami kaip puikūs bei sveiki kasdieniai užkandžiai. Taip pat juos galima kepti grilyje ar paskaninti net paprasčiausią desertą, taip jam suteikiant naujų skonių.

„Įprasta persikus ir nektarinus naudoti desertams gaminti. Jie puikiai tinka pyragams, tortams, trintiems kokteiliams. Net ir pasirinkus obuolių ar slyvų pyrago receptą, šiuos vaisius drąsiai galima pakeisti persikais, kurie suteiks švelnios rūgštelės, ar nektarinais, kurie išsiskiria savo subtiliu saldumu“, – pataria ji.

Pašnekovė teigia, kad desertai – anaiptol ne vienintelis būdas panaudoti persikus ir nektarinus. Šiuo metu labai madinga šiuos vaisius kepti grilyje. Pikniko stalą galima paįvairinti ruošiant šiuos vaisius su sūrio griežinėliais bei brandintu kumpiu. Jei norisi saldumo, persikus ir nektarinus rekomenduojama kepti pagardinus maskarpone. Šie vaisiai puikiai tinka tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams.

„Persikai ir nektarinai – puikūs šviežių salotų ingredientai. Šie vaisiai gali būti patiekiami ir prie mėsos patiekalų, vietoj garnyro. Tereikia pasitelkti fantaziją ir nebijoti eksperimentuoti“, – sako J. Sabaitienė, kuri dalijasiapversto persikų pyrago receptu, kurio skonis – tiesiog neprilygstamas.

Apverstas persikų pyragas


Persikų paruošimui reikės:

  • 10 vnt. persikų;
  • 2 v. š. rudojo cukraus;
  • 2 v. š. skysto medaus;
  • 1 v. š. sviesto.


Pyrago tešlai reikės:

  • 200 g miltų;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 240 g cukraus;
  • 120 g sviesto;
  • 120 ml pieno;
  • žiupsnelio druskos.


Gaminimas:

Apvalią kepimo skardą ištepkite sviestu. Ant skardos dugno paskirstykite skystą medų, apibarstykite ruduoju cukrumi.

Persikus supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite skardoje. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Baltymus išplakite su žiupsneliu druskos, tada pamažu supilkite pusę nurodyto kiekio cukraus. Plakite, kol baltymai taps blizgūs.

Trynius išplakite su likusiu cukrumi. Į masę supilkite tirpintą sviestą, išmaišykite. Suberkite mitus, supilkite pieną. Atsargiai į masę įmaišykite kiaušinių baltymus.

Paruoštą tešlą supilkite į kepimo skardą ant persikų. Kepkite apie 50 minučių. Pyragui leiskite atvėsti ir tik tada jį apvertę išimkite iš skardos.

Skanaus!