Vasara arčiau tavęs

Į orą nuodingų medžiagų neskleidžia, tačiau pavojus kyla paragavus

„Iki“ parduotuvėse, be sėklų, galima įsigyti tiek skintų gėlių, tiek ir augalų vazonėliuose – jukų, sanpaulijų, kuokštinių chlorofitų, zamiokulkų.

„Iki“ augalų skyriaus darbuotoja Vesta Paukštelo atkreipia dėmesį, jog bet koks aplinkos daiktas gali tapti pavojingu, jei neprižiūrėsime tinkamai savo vaikų, augintinių ar nepasirūpinsime, kad namuose jiems būtų saugu.

„Lygiai taip pat ir buitinė chemija ar vaistai – jei juos laikysite vaikui pasiekiamoje vietoje, nenumatysite, kad aktyvi katė ar smalsus šuo prie jų gali lengvai prieiti, tai bėdos tikrai galite sulaukti.

O patys savaime augalai yra gėris – valo orą, šalina chemines medžiagas bei kenksmingus mikroorganizmus, gerina emocinę savijautą, padeda susikaupti ir, žinoma, kuria jaukumą, ramina“, – tvirtina V. Paukštelo.

Įdomu tai, kad gėlės, kurios yra priskiriamos prie nuodingų augalų, dažniausiai išsiskiria egzotine ir akį traukiančia išvaizda. Tokie augalai savyje kaupia nuodus, galinčius sukelti įvairių negalavimų. Vis dėlto, vien augdamos vazone, stovinčiame ant palangės, tokios gėlės bėdų nepridarys. Grėsmė atsiranda, jei jos yra liečiamos ar jų paragaujama.

Pasekmės gali būti labai liūdnos, jei nuodingų augalų paragauja mažamečiai vaikai ar augintiniai. Pastarųjų gali ir nepavykti išgelbėti – nuodinguose augaluose esančios medžiagos jiems mirtinos. Tad, jei žadate atsinaujinti namus ir įsigyti jaukumą suteikiančių kambarinių gėlių, verta pasitikrinti, ar jos nėra priskiriamos prie nuodingų.

Nors patys augalai į orą ir neišskiria kenksmingų medžiagų, didelis pavojus kyla paragavus jų lapų, žiedynų. O tai ypač mėgsta daryti naminiai gyvūnai – šunys, katinai, graužikai. Nuodingos gėlės, patekusios į burną, gali sudirginti gleivinę, ją smarkiai pažeisti. Tad, kokių augalų geriau nesirinkti, jei namuose gyvena gyvūnai bei mažamečiai vaikai?

Monstera – ne tik graži, tačiau ir nuodinga

Šiuo metu namuose itin populiaru auginti monsteras. Augdamos natūralioje gamtoje jos pasiekia įspūdingą aukštį, tačiau ir patalpoje, augdamos vazone, atrodo išskirtinai. Nors jų priežiūra yra nesudėtinga, tačiau būtina žinoti, kad monsteros – labai nuodingos. Jų sultys sukelia uždegimus, gali stipriai apnuodyti. Jei šios gėlės paragauja augintinis, mažai šansų, kad jam pavyks išgyventi.

Alijošius – ne tik imuniteto stiprinimui

Turbūt nustebsite, mat internete nemažai informacijos apie šį augalą ir jo naudą organizmui. Visgi alijošiaus sultys, jei jų padauginama, gali būti labai nuodingos. Kambaryje auginamo alijošiaus sultys gali sukelti rimtų virškinimo problemų, viduriavimą. Jei šio augalo paragaus mylimas graužikas, jo išgelbėti turbūt nepavyks.

Vėzdūnė – gėlė, kuri sukelia alergiją

Šis augalas – labai gražus, todėl yra apgyvendintas ne vienuose namuose. Vis dėlto, nutarus pasisodinti vėzdūnę, svarbu žinoti, kad ši gėlė sukelia stiprią alergiją. Net ir suaugusiam žmogui rekomenduojama ją liesti tik mūvint pirštines. Jei augintinis šios gėlės paragaus, alerginė reakcija gali įvykti žaibiškai – jam pradės tinti liežuvis, gali atsirasti žaizdų gomurio srityje.

Dracena – ypač pavojinga katėms

Ši gėlė priskiriama prie sukeliančių vidutinę alerginę reakciją. Teigiama, kad ji ypač pavojinga katėms, kurios linkusios paragauti dracenos lapų. Mylimam augintiniui ši gėlė gali sukelti dusulį, stiprų vėmimą, viduriavimą.

Gebenė – filtruoja orą, tačiau yra mirtina gyvūnams

Gebenė yra labai mėgstama, mat ji – visiškai nereikli, gražiai atrodo bei greitai auga. Ir nauda jos didžiulė – teigiama, kad gebenė efektyviai filtruoja namų orą. Vis dėlto ją auginti rekomenduojama tik ten, kur šios gėlės nepasieks augintiniai ir vaikai. Jos stiebas – labai nuodingas. Paragavus jo, gali įvykti žaibinė alerginė reakcija – prasidėti intensyvus dusulys, vėmimas, galvos svaigulys. Jei šios gėlės paragauja augintinis, rekomenduojama nedelsiant jį vežti į veterinarijos kliniką.

Azalija – nepaprasto grožio augalas, tačiau nuodingas

Ši gėlė šiuo metu labai populiari. Jos žiedai – itin gražūs, o ir kvepia ji nuostabiai. Visgi gyvūnams azalija geli sukelti didelių sveikatos bėdų. Paragavęs šios gėlės augintis gali prarasti koordinaciją, jam gali paralyžiuoti galūnes, ištikti net koma. Azalija priskiriama prie gėlių, kurios yra ypač nuodingos ir pavojingos.

Difenbachija – gėlė, kuri sukelia dermatitą

Ne visos šios gėlės rūšys pavojingos, tačiau namuose žmonės dažniausiai augina būtent kenksmingas, mat jos – labai gražios. Difenbachijos sultys augintiniams ir vaikams gali sukelti dusulį, net kontaktinį dermatitą. Jei šios gėlės sulčių pateks į akis – jos bus žaibiškai sudirgintos, gali prireikti ir medikų pagalbos.

Oleandras gali būti kaltas dėl galvos skausmo

Šios gėlės labai mėgstamos dėl puošnių žiedų ir akį traukiančių lapų. Ši gėlė išsiskiria itin maloniu aromatu, ilgai žydi ir namams suteikia jaukumo. Vis dėlto būtent žydėjimo laikotarpiu oleandras gali sukelti ir alerginę reakciją – galvos skausmą ir svaigimą. Žinoma, svarbu žinoti, kad nemalonūs simptomai gali varginti tik tuo atveju, jei paragausite šios gėlės lapų ar žiedų.

Fikusas – madinga gėlė, kuri pavojinga keturkojams

Šiuo metu fikusus renkasi nemažai žmonių, puošiančių savo namus. Šios gėlės nelepios, atrodo visus metus gražiai. Tačiau jei jūsų namuose yra vaikų ir augintinių, fikusus verčiau keisti kitomis, nenuodingomis gėlėmis. Suvalgius fikuso lapų gali prasidėti dusulys, vėmimas, viduriavimas.

Klivija – nekoks pasirinkimas, jei namuose auga vaikai

Pavasario pradžioje ši kambarinė gėlė džiugina nepaprastai išraiškingais žiedais. Vis dėlto ji yra priskiriama prie itin nuodingų augalų. Klivijos sultys sukelia stiprius kepenų pažeidimus, gali būti kaltos dėl kraujavimo iš virškinamojo trakto. Mažiems vaikams ir augintiniams šios gėlės sultys gali būti mirtinos.