Ukrainos Šeimos Lietuvoje

Pramogų netrūko nei patiems mažiausiems, nei vyresniems – vaikus džiugino pasirodymai pagrindinėje scenoje, įspūdingas batutų parkas, įvairios edukacinės ir pramoginės veiklos. O kokia vaikų šventė be skanumynų? Visus susirinkusius vaišino prekybos tinklas „Norfa“, specialiai „Draugų dienai“ sukūrę gardžius ledus.

Trijų vaikų mama ateitį planuoja Lietuvoje

Prie Baltojo tilto sutikta 3 vaikų – berniukų ir mergaitės – mama Irina džiaugėsi, kad Lietuvoje jaučiasi saugiai. Kaip pati sako – jau beveik kaip namuose, nors tikrųjų jos namų nebelikę.

„Kai išvažiavome į Lietuvą, raminau save ir vaikus, kad visa tai laikina – prisiglausime kuriam laikui ir sugrįšime namo. Deja, savų namų Ukrainoje jau nebeturime. Sakau tai garsiai, tačiau viduje vis dar negaliu patikėti“, – pasakoja moteris.

Pirmuosius mėnesius Irina kartu su vaikais glaudėsi taip pat daugiavaikės šeimos namuose. Dabar jau gyvena atskirame bute, kurį išnuomojo ją įdarbinusi logistikos kompanija. Moteris neslepia – sugrįžti į gimtinę labai norėtų, tačiau į ateitį žvelgia racionaliai ir galvoja apie galimybę pasilikti Lietuvoje.

„Esu labai dėkinga žmonėms, kurie mus priglaudė ir įmonei, kuri patikėjo mano jėgomis ir suteikė galimybę dirbti. Esu dėkinga visiems lietuviams, kurie dėl ukrainiečių ir Ukrainos padarė ir vis dar daro labai daug. Kad ir šis renginys – kažkam tai galbūt atrodytų smulkmena, o čia atvykusioms mamoms tai galimybė pabūti kartu, vaikams – proga atsipalaiduoti, vėl prisiminti, kas yra vaikystė“, – sako visose trijose „Draugų dienose“ kartu su mažaisiais dalyvavusi Irina.

Ukrainos mažiesiems – 930 ratuotų priemonių

Praėjusį savaitgalį visi lietuviai buvo raginami prisidėti ir nudžiuginti Ukrainos vaikus ratuotomis priemonėmis. Renginio organizatorius Laurynas Šeškus neslepia džiaugsmo – nors savo dovanos laukiančių vaikų dar tikrai daug, šį savaitgalį lietuviai pasistengė iš peties: padovanojot 930 dviračių, paspirtukų ir riedlenčių.

„Toks senjoras man paskambinęs ilgai pasakojo savo istoriją, apie sergančią žmoną ir sakėsi sunkiai galintis judėti, bet labai norintis padėti kokiam vaikui. Jį namuose aplankė savanoris Dainius ir pasisvečiavęs atvežė tarsi vakar pagamintą, suteptą ir nublizgintą “Kregždutę”. Dviračių meistrai vos nenugriuvo nuo dviračio kokybės. Toks Zenka (daug kas jį prisimena ir žino, taip tas pats Zenka) su draugu prisikabino priekabą ir apvažiavo visų kaimynų namus ir sodybas. Atvežė 19 dviračių. Mergina savaitgalį važiavo pro Baltąjį tiltą, sustojusi ilgai žiūrėjo, tada nulipo nuo dviračio, nusiėmė šalmą ir viską palikusi nuėjo. Kas kelias minutes ir į mūsų biurą (P. Vileišio 18A) ir šeštadienį atvažinėjo žmonės, dažnai su vaikais palikti savo dviračių. Nuostabiausia, kad žmonių veidai buvo labai labai šviesūs ir laimingi“, – savo facebook paskyroje rašo L. Šeškus.

Renginio organizatoriai prisidėti prie gerumo akcijos norinčius lietuvius ragina apsidairyti namuose – galbūt turite jūsų vaikams jau nebereikalingų transporto priemonių – dviračių, paspirtukų, riedučių ar riedlenčių, – kurios Ukrainos vaikams šiuo metu būtų išties didelė ir džiugi dovana.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Ukrainos šeimos Lietuvoje“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją