Tiesiog ramiau

Iš miego pakėlė traškesys

Darbų saugos specialiste dirbanti Dalia (vardas redakcijai žinomas) iš galvos negali išmesti tos birželio nakties: „Tą naktį buvau namuose. Miegodama, apie antrą nakties išgirdau traškesį, netoliese manęs gyvenusi teta taip pat nubudo nuo neįprastų garsų. Kai išbėgome į kiemą – viskas jau buvo pačiame įkarštyje. Gaisrinės jau darbavosi, bet tą naktį buvo labai, beprotiškai stiprus vėjas“, – atsiminimais dalinasi Dalia, kieme pamačiusi liepsnose skendintį savo ūkinį pastatą.

Kaimyniniame sklype kilęs gaisras pasičiupo ir Dalios mūrinį statinį netoli namo. Priešinga vėjo kryptis, sako Dalia, galėjo būti priežastis, kodėl ugnis nepasiglemžė dar ir moters namų. Nors ūkinis pastatas nebuvo tuščias, sudegė ten sandėliuoti daiktai, visgi ne jų, sako Dalia, labiausiai gaila: „Auginome vištas. Jų ten buvo penkiolika. Sudegė. Teta iki šiol, nors praėjo nemažai laiko, vis pakartoja, kad jų gaila labiausiai“.

Moterims jau išbėgus į kiemą, čia, anot Dalios, darbavosi bent septyni gaisrininkų ekipažai, o gaisras buvo toks stiprus, jog gęsinimas truko apie keturias valandas ir baigėsi jau sulaukus ryto: „Mūsų prie pastato net nebeprileido, jis jau buvo apimtas visiška liepsta. Žinot, šiferis labai gerai dega. Be to, kai pastatas jau įsidegė ir pradėjo krist į vidų – ten viduj buvo pridėta sausų malkų. Tai įsivaizduokit, kaip gerai degė.“

Vieną įvykį prilygina stebuklui

Visgi, vieną šios istorijos detalę, sako pašnekovė, galima vadinti kone stebuklu: liepsnoms ryjant ūkinį pastatą ir niokojant viską aplink jį, gaisrininkai, norėdami atlaisvinti priėjimą prie objekto, pamėgino patraukti ten stovėjusią būdą. O joje, visų nuostabai, susisukęs gulėjo išsigandęs, bet gyvas šuniukas:

„Atvirai pasakius, kai mes išbėgome ir pamatėme, kas vyksta, tą minutę iš streso aš visai apie jį pamiršau. O kadangi būda buvo prie pat ūkinio pastato, gaisrininkams pilant vandenį, sutrukdė būda. Pakelia tą būdą – joje guli mūsų Reksas. Tada jau mane prileido jo pasiimti, pagriebiau šunį ir nubėgau. Čia tikrai stebuklas, kad jis neužduso nuo dūmų ar nesudegė. Matyt gavo vandens būda, kol gesino tą pastatą, ir tai jį išgelbėjo“, – pasakoja Dalia.

Baimės liko iki šiol

Dalios namai ir ūkinis pastatas metų metais buvo draudžiami, tad po nelaimės moteris sako didžiausią finansinę pagalbą gavusi iš draudimo bendrovės. Visgi ir apylinkės gyventojai neliko abejingi:

„Mažai vaikštau po seniūnijas, bet po gaisro atėjo mūsų seniūnė, pasakė, kad jei reikės pagalbos – kreipčiausi, bet pačioj pradžioje iškart po įvykio apie tai galvoji mažiausiai. Vėliau kreipiausi į juos ir jie tikrai pagelbėjo.“ Su technika, reikalinga išvežti po gaisro likusias nuolaužas, padėjo Dalios buvusi darbovietė.

Vis dėlto moteris neslepia, kad įvykus tokiai nelaimei, paranoja ir noras apsisaugoti lieka visam gyvenimui – Dalia nutarė nebestatyti antro ūkinio pastato ir jo vietoje išdygo du metaliniai garažai: „Tie mažiau dega, jei kas“, – šypsosi Dalia.

Gaisrų statistika Lietuvoje – negailestinga: vien pernai šalyje kilo 8333 gaisrai, juose žuvo 94 žmonės. Daugiausiai gaisrų kyla gyvenamosios, viešbučių paskirties pastatuose ir atvirose teritorijose, o anot Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM pateikiamos statistikos, dažniausios įsiplieskiančios liepsnos priežastys yra pašalinis ugnies šaltinis, kaip Dalios atveju. Tarp daugiausiai gaisrų 2021-aisiais sukėlusių priežasčių taip pat rikiuojasi neatsargus žmogaus elgesys ir krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją