Nors šiuolaikinė patiekalo idėja atkeliavo iš egzotiškųjų Havajų, maisto istorikai įsitikinę – vietiniai polineziečiai „poke bowl‘us“ iš kapotos šviežios žuvies, jūros dumblių ir smulkintų riešutų gamino šimtmečiais iki Vakarų keliautojai atrado Havajų salas.

Su ryžiais, marinuotu tunu ir ryškiaspalvėmis pjaustytomis daržovėmis bei vaisiais pateikiamas tradicinis „poke bowl“ dubenėlis šiandien turi daugybę skirtingų variacijų, todėl tinka ir mėgstantiems pavalgyti sočiau, ir besidairantiems sveikos mitybos idėjų.

Svarbiausia – ingredientų kokybė

Pasigaminti gardų „poke bowl‘ą“ namuose vos per kelias minutes gali kiekvienas, tereikia nepamiršti svarbiausios taisyklės – rinktis kokybiškus produktus, ypatingą dėmesį skiriant šviežioms daržovėms bei vaisiams, kurie turėtų sudaryti maždaug pusę visų ingredientų. Pats tas pavasariui, kai kasdieniame mitybos racione norisi daugiau lengvumo ir žalumos.

Tai, kad pavasarį pirkėjai dairosi sveikesnių produktų, pastebi ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė. Į prekybos centrus užsukę lietuviai prekių krepšelius vis gausiau pildo daržovėmis ir vaisiais, ypatingą dėmesį skirdami šviežio derliaus produktams.

„Galime pasidžiaugti, kad platų kokybiškų daržovių ir vaisių asortimentų savo pirkėjams siūlome visus metus, o lietuviško šviežio derliaus daržovių mūsų pirkėjai gali įsigyti nuo pat ankstyvo pavasario“, – sako V. Budrienė.

„Poke bowl“ dubenėlyje – skonių įvairovė

Vienas didžiausių „poke bowl“ privalumų – galimybė derinti pačius įvairiausius ingredientus. Ne tik mėgausitės vis naujais skoniais, bet ir paįvairinsite mitybos racioną bei sumaniai panaudosite namuose esančius produktus.

  1. Išsirinkite pagrindą. Įprastai tai baltieji arba rudieji ryžiai, ryžių makaronai arba lapiniai žalumynai. Nepamirškite: ryžiai šiame patiekale turėtų būti patiekiami šilti, o makaronai – atvėsinti.
  2. Papildykite baltymais. Šviežia ar sūdyta, švelniai pamarinuota žuvimi, tofu sūriu, krevetėmis ar traškiomis vištienos juostelėmis.
  3. Pagardinkite padažu. Prie „sunkesnių“ ingredientų (pavyzdžiui, traškios vištienos) puikiai tiks majonezo pagrindu pagaminti padažai, o „lengvesnius“ ingredientus (krevetes, šviežią žuvį) papildys gaivus citrininis ar sojų padažas. Įdomių padažų variacijų verta pasidairyti prekybos centro azijietiškų produktų skyriuje.
  4. Rinkitės skirtingas daržoves. „Poke bowl“ dubenėlyje derinkite šviežio derliaus ir marinuotas daržoves, saldžius vaisius, įvairius žalumynus. Agurkai, ridikėliai, morkos, aitriosios paprikos, avokadai, marinuoti imbierai ar jūros dumbliai – tinka viskas, ką jūs mėgstate.
  5. Pridėkite traškumo. Mėgstate sūriau? Rinkitės smulkintus sūdytus skrudintus migdolus ar žemės riešutus. Norisi saldžiau? Puikiai tiks kokoso drožlės ar kepintos sezamo sėklos. Vertinate tradicinį skonį? Tuomet jums tikrai patiks kepinti traškūs svogūnai.

Kviečiame pasižvalgyti gardžių ir įkvepiančių „poke bowl“ idėjų!