Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad pomidorai metai iš metų rikiuojasi populiariausių daržovių trejetuke ir savo populiarumu nusileidžia tik bulvėms.

„Rinkdamiesi daržoves, pirkėjai ypatingą dėmesį skiria jų kokybei ir dairosi lietuviško derliaus. Džiaugiamės, kad kasmet nuo pat ankstyvo pavasario galime pasiūlyti vietos ūkininkų užaugintų daržovių, kurių pirkėjai labai laukia“, – sako V. Budrienė.

Lietuviški pomidorai išsiskiria savo skoniu

Tai, kad lietuviai išties vertina kokybę ir žino tikrų pomidorų skonį, patvirtina ir daugiau nei trisdešimtmetį Lietuvoje daržoves auginančio šiltnamių komplekso „Kietaviškių gausa“ vadovas Mindaugas Pupienis. Moderniai įrengtuose šiltnamiuose pomidorai vaisius nokina nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens.

„Nors dėl tamsoko sausio ir vasario pirmieji pomidorai sunoko šiek tiek vėliau nei praėjusiais metais, būsimam derliui įtakos tai neturės – šiais metais jis turėtų būti geras“, – tikisi M. Pupienis.

Anot jo, pasirodančios pavasarinės saulės ir šilumos šiltnamiuose jau laukia net 15 skirtingų pomidorų veislių. Kiekviena iš jų – savaip unikali ir išsiskirianti skoninėmis savybėmis. Kaip ir kasmet, pirmieji pirkėjus džiugina smulkiavaisiai lietuviški šviežio derliaus pomidorai – jie jau atkeliavo į „Iki“ parduotuves.

Lietuviško derliaus pomidorai, anot M. Pupienio, turi svarų privalumą prieš atvežtinius: jų transportavimo laikas gerokai trumpesnis, todėl pomidorų augintojai gali rinktis veisles, prioritetą teikdami būtent skoninėms savybėms, o ne pomidorų atsparumui. Dėl šios priežasties lietuviški pomidorai įprastai turi plonesnę odelę ir ryškesnį skonį bei kvapą.

„Jei norite, kad pomidoro skoninės savybės maksimaliai atsiskleistų, nusipirkę juos parduotuvėje, kelias dienas palaikykite ne šaldytuve, o kambario temperatūroje ir šviesoje – taip pomidoras pilnai subręs“, – pataria pašnekovas ir atskleidžia pats labiausiai mėgstantis rūgštelės šiek tiek turinčius avietinius pomidorus, kurie puikiai tinka ne tik tradiciniams, bet ir įmantresniems patiekalams ruošti.

Velykų stalui – įdaryti pomidorai

Skonių palete turtingi šviežio derliaus pomidorai gali tapti puikia inspiracija sveikesnės mitybos ir naujų skonių atradimų kelyje. Juk pavasarį gomurį ir skrandį palepinti galima ne tik lietuviška klasika jau tapusiomis pomidorų ir grietinės salotomis, bet ir skirtingų šalių įkvėptais patiekalais – italų itin mėgstamu šviežios mocarelos ir pomidorų užkandžiu, ispaniška gaivinančia trintų pomidorų gaspačo sriuba ar įdarytais pomidorais, leidžiančiais neribotai eksperimentuoti tobulai derančių ingredientų paieškose.

Įdaryti pomidorai

Bazilikais ir feta įdaryti kepti pomidorai

Reikės:

  • 4 vidutinio dydžio pomidorų;
  • 4 juodųjų alyvuogių be kauliukų;
  • 100 g fetos sūrio;
  • saujos šviežių bazilikų;
  • šlakelio alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Pomidorus kruopščiai nuplaukite, nupjaukite viršūnėles ir išskobkite jų vidų. Indelyje sumaišykite fetos sūrį ir bazilikus (lapelius galite pasmulkinti), suberkite smulkintas alyvuoges. Paruoštu įdaru įdarykite pomidorus.

Uždėkite nupjautas viršūnėles ir pomidorus patepkite aliejumi, padėsiančiu apsaugoti juos nuo trūkinėjimo kepimo metu. Pomidorus sudėkite į kepimo rankovę ar maišelį ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Po 10 minučių rankovę ar maišelį prakirpkite, šiek tiek padidinkite kaitrą ir pakepkite dar 5 minutes.

Įdaryti pomidorus galite pačiais įvairiausiais deriniais: mocarela ir česnaku, ryžiais ir kariu, malta mėsa ir šviežiais prieskoniais gardintu kuskusu. Drąsiais eksperimentuokite kaskart atrasdami vis naujus skonius.