Vaisiai ir daržovės sandėliuose neužsiguli

Kiekvienas vaisius ar daržovė, kurią pristato tiekėjai į „Iki“ prekybos tinklą, turi atitikti patvirtintus konkrečius kokybės rodiklius. Tuo tikslu tinklo priėmimo skyriuje įkurta mini laboratoriją ant ratų. Čia pilna įvairiausių prietaisų, kuriais tikrinami pristatytų vaisių bei daržovių kokybės parametrai, t. y. jų tinkamumas papulti į lentynas, o vėliau – ir į pirkėjo krepšelį.

Galbūt sunku įsivaizduoti, tačiau ta mini laboratorija – tarsi operacinė, kur kiekvienas prietaisas turi savo paskirtį: svarstyklės sveria, penetrometras matuoja vaisiaus tvirtumą (brandą), refraktometras rodo cukraus koncentraciją tirpaluose, taip pat pasitelkiamos vaisių ir daržovių spalvos matavimo skalės. Iš karto galvoje vaizdas, kaip renkatės dažus ir sklaidote vaivorykštės spalvų paletę, tiesa?

„Rūpinamės ne tik pristatomais vaisiais ir daržovėmis. Atsakingai žiūrime ir į personalą priėmimo ir kontrolės skyriuje, tad kartą per mėnesį jiems vedame mokymus apie vaisių ir daržovių savybes, ligas, augimo defektus. Atsižvelgdami į skirtingų vaisių bei daržovių laikymo specifiką, turime trijų temperatūrų lygių sandėlius, tačiau stengiamės tiekimo grandinę trumpinti, todėl produktai sandėlyje laikomi trumpai, kad kuo šviežesni pasiektų parduotuves“, – tikina „Iki“ prekybos tinklo komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Parduotuvėse vaisiai ir daržovės vėlgi reguliariai tikrinami, perrenkami, laikroduke pažymimas laikas, kada buvo atlikta „revizija“.

Anot V. Budrienės, pirkėjai ypač vertina „Iki“ parduotuves dėl uogų pasiūlos – jų galima ragauti visus metus.

Žuvis rūkoma parduotuvėse

Išskirtinumų galima rasti ir mėsos bei žuvies skyriuose. Štai vištiena siūloma tik lietuviška ir be antibiotikų, o filė čia bus ne malta, kaip įprasta matyti kitur, o smulkinta.

Sveriamoje vitrinoje galima rasti daugiau mėsos rūšių: lietuviškos vištienos ir kiaulienos, taip pat veršienos. O štai jautiena iš tiesų yra 5 dienas pabrandina buliaus mėsa – išties verta paragauti! Mėsa irgi nuolat revizuojama, tiekiama 6 kartus per savaitę, tad šviežumu abejoti netenka.

Žuvies mėgėjai spėjo įvertinti – net 23 parduotuvėse yra rūkyklos, kuriose darbuotojai patys rūko žuvį: karpio gabaliukus, skumbrę, ešerį. Beje, dar mieliau skrandžiui pajusti, o protui sužinoti – karpis patiekiamas tik lietuviškas!

Kepiniams lentynos nešildomos – taip gaminiai neišdžiūva

Bene karščiausias yra kepinių skyrius. Ir ne tik dėl to, jog jiems paruošti reikalinga aukšta temperatūra, bet dar ir dėl to, kad krosnis dirba visą dieną – tiek, kiek reikia, tiek ir kepama.

Nors švieži kepiniai lentynose paprastai neužsiguli, tačiau jų „jaunystės laiką“ pailgina laikymo būdas – kepiniai dedami į lentynas paprastai, jos nešildomos, todėl bandelės ir duonos nedžiūva.

Tačiau svarbi ne tik forma, bet ir turinys, o jį puikiai užpildo garsusis „Iki“ konditeris Thierry Lauvray: jo patirtis ir meistrystė padeda visai komandai kuriant naujų kepinių receptus. O naujovių netrūksta: tai duona su ispaninio šalavijo sėklomis ir linų sėmenimis, tai lygiavertė prancūziškam batonui atsiradusi ispaniška duonelė...

Tačiau bene didžiausi laurai – jo didenybei kruasanui, jau spėjusiam įsitvirtinti lietuvių valgiaraštyje ir valgomam visaip: su figų džemu, minkštuoju bri sūriu ar vytintu kumpiu. Beje, „Iki“ buvo vieni pirmųjų Lietuvoje, pasiūlę pirkėjams šviežiai keptų kruasanų, šie Th. Lauvray sviestiniai rageliai – ypatingi, nes juose yra daugiau sviesto.

Ir čia nebereikia jokio prietaiso gardumui matuoti – tiesiog reikia atsikąsti ir paragauti...