Šviežia žuvis: kokią rinktis?

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviams vis dažniau ieškant įmantresnių žuvies rūšių, nuolat plečiamas šios kategorijos asortimentas.

„Žuvies ir jūrų gėrybių kategorijos pardavimai nuosekliai auga. Nors perkamiausių sąraše rikiuojasi tradicinė žuvis – lašiša, karpis, o artėjant šventėms – silkė, pirkėjai vien jomis neapsiriboja. Pastebime, kad vis dažniau išbandomos įmantresnės, kartais dar ir neragautos žuvų rūšys, todėl ypatingą dėmesį skiriame plačiam šviežios žuvies ant ledo asortimentui ir kiekvieną mėnesį pristatome vis kitą žuvies rūšį“, – teigia V. Budrienė ir primena, jog šiuo metu didžiosiose tinklo parduotuvėse, turinčiose ledo vitrinas, galima rasti ir šviežių stintų.

Mitybos specialistai vieningai tikina – jei norime gyventi sveikiau, į kasdienės mitybos racioną turime įtraukti daugiau šviežios kokybiškos žuvies. Beje, organizmui naudingos tiek riebios, tiek liesesnės žuvys.

Riebesnės jūrinės žuvys padeda aprūpinti organizmą itin vertingomis Omega-3 riebiosiomis rūgštimis, svarbiomis imuninės sistemos, širdies ir kraujagyslių, nervų sistemos palaikymui. Liesesnės žuvys turi daugiau organizmui būtinų baltymų, svarbių gerai fizinei bei emocinei savijautai, sklandžiai organizme vykstančių procesų eigai. Tad valgyti žuvies patariama įvairios – svarbiausia, kokybiškos ir šviežios.


Ant ledo – visuomet šviežia

Į prekybos centrų vitrinas šviežia žuvis atkeliauja iš skirtingų pasaulio kampelių, tad siekiant išlaikyti aukščiausią kokybę bei skonines savybes, žuvų transportavimui skiriamas ypatingas dėmesys. Tam, kad pasiektų prekybos centrų ledo vitrinas ir džiugintų pirkėjus, žuvys turi būti tinkamai termiškai apdorojamos.

Siekiant, kad žuvys išliktų šviežios ir neprarastų savo skonio savybių, išskrodus, jos įprastai yra sudedamos į specialias dėžes bei nuklojamos ledu ir iš karto išvežamos į prekybos vietas. Ledo vitrinose prie tokios žuvies matysite nurodytą užrašą „atšaldyta“ – tai šviežia, šalčiu apdorota, tačiau neužšaldyta žuvis, išsaugojusi visas savo maistines savybes, tekstūrą ir nepriekaištingą skonį.

Iš tolimesnių kraštų keliaujančios žuvys dėl ilgesnės logistikos grandinės dažniausiai būna užšaldomos ir atitirpinamos tik pasiekusios prekybos centro ledo vitrinas. Prie šios žuvies įprastai bus nurodytas užrašas „atitirpinta“ arba „atšildyta“. Tokia žuvis savo skoninėmis savybėmis bei kokybe nenusileidžia atšaldytai žuviai, tačiau vertėtų prisiminti, kad jos nepatariama pakartotinai užšaldyti.

Ne tik kepti, virti ar troškinti

Žuvis – ne tik organizmui naudingas, bet ir patiems įvairiausiems kulinariniams eksperimentams puikiai tinkantis ingredientas. Juk ją pasigaminti galima išties įvairiai – ne tik kepant, verdant ar troškinant, bet ir atrandant naujus šviežios žalios žuvies patiekalus.

Šviežias tunas su prinokusiais avokadais, mangais ar apelsinais vos per kelias minutes virs išskirtinio skonio tartaru, švelniai pamarinuota šviežia dorada – restoraniniu sevičė užkandžiu, o gabaliukais pjaustyta lengvai pasūdyta lašiša neabejotinai taps sveikuoliško šviežių daržovių dubens žvaigžde.

Šaltinis
Temos
Projektas „Šviežumas arčiau tavęs“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją