Vertinami ir gurmanų, ir sveikuolių

Vis dažniau išlendanti saulė ir po truputėlį kylanti oro temperatūra praneša apie tikrąją pavasario pradžią. Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pavasaris jau jaučiasi ir pirkinių krepšeliuose – pirkėjai juos pildo sveikatai palankiais produktais ir šviežio derliaus gėrybėmis, kurios jau pasiekė parduotuves.

„Pastebime, kad lietuviai vis dažniau vadovaujasi sveikos mitybos taisyklėmis, todėl šviežio derliaus daržovės bei vaisiai tampa neatsiejama kasdienio pirkinių krepšelio dalimi ir lentynose ilgai neužsibūna. Itin laukiamų šviežio derliaus produktų kiekvieną pavasarį tinklo pirkėjams stengiamės pasiūlyti kaip galima anksčiau“, – sako V. Budrienė.

Norintiems į kasdienės mitybos racioną įtraukti daugiau sveikatai palankių produktų, vertėtų atkreipti dėmesį į salierus, mat ši lietuvių jau pamėgta daržovė yra itin vertinga. Sultingi unikalaus skonio ir aromato salierai turi daugybę vitaminų ir organizmui būtinų mineralinių medžiagų, todėl yra puikus pasirinkimas norintiems maitintis sveikai ir subalansuotai.

Naudingos visos salierų dalys

Nors įprastai gaminimui naudojame tik sultingus salierų kotus, išmesti likusių šių daržovių dalių – lapų bei šakniavaisių – neskubėkite. Juose sukauptas visas naudingųjų medžiagų lobynas.

Salierų lapuose gausu vitaminų A ir C, odai itin naudingo keratino, taip pat eterinių aliejų. Baltymais ir angliavandeniais turtinguose šakniavaisiuose taip pat yra vitamino B, svarbaus imuniteto palaikymui, kovai su infekcijomis. Ne veltui iš smulkintų salierų šaknų gaminami įvairūs gėrimai, gerinantys inkstų darbą ir net padedantys gydyti šlapimo pūslės uždegimą.

Skaniausi ir maistui tinkamiausi, žinoma, yra saliero stiebai. Juose be vitaminų bei mineralinių medžiagų taip pat gausu organizmo valymui bei tinkamai žarnyno veiklai svarbių skaidulų, o luteilinas – vienas iš saliere randamų natūralių antioksidantų – efektyviai kovoja su laisvaisiais radikalais. Be to, salierai yra soti, tačiau visai nekaloringa daržovė, todėl puikiai tinka ir siekiantiems išlaikyti kūno linijas ar atsikratyti kelių per žiemą sukauptų kilogramų. Net 95 proc. salierų stiebų masės sudaro vanduo, todėl kalorijų šioje daržovėje itin mažai – maždaug 20 kcal/100 g.

Derinkite su šviežiais vaisiais bei daržovėmis

Šviežiai spaustos salierų sultys ar kitomis daržovėmis bei vaisiais praturtinti glotnučiai – puikus pasirinkimas, jei norite pasimėgauti vitaminų kupinu gėrimu.

Salierai dera kone su visomis žalios spalvos lapinėmis daržovėmis – špinatais, kale salotomis, petražolėmis. Jei norisi šiek tiek saldžiau – salierų sultis maišykite su saldžiarūgščiais obuoliais ar ananasais. Kreminės tekstūros kokteiliui suteiks sunokę avokadai ar bananai. Vis tik, stipriausiai savo gerąsias savybes salierai atskleis, jei gersite jų sultis nemaišydami su kitais priedais. Tik nepamirškite – net ir naudingomis medžiagomis turtingos salierų sultys neatstoja maisto, tad jos turėtų tapti tik subalansuotos mitybos papildu.