Kiaušiniai – vienas perkamiausių produktų

Svarbiausiai pavasario šventei artėjant, krepšelius pirkėjai skuba pildyti kiaušiniais. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad šventinę savaitę kiaušinių pardavimai šokteli net tris kartus, tačiau pasiruošimo paskutinei minutei atidėti nelinkę lietuviai pastaraisiais metais kiaušinių skuba įsigyti ir iš anksto.

„Be kiaušinių neįsivaizduojamas ne tik Velykų stalas, bet ir kasdienis pirkėjų krepšelis. Žinoma, prieš šventes šios prekės pardavimai dar labiau išauga. Džiugu, kad mūsų pirkėjai dairosi ne tik patrauklių kainų, bet vis dažniau rūpinasi ir gyvūnų gerove, todėl mūsų asortimente visuomet galima rasti laisvai laikomų vištų kiaušinių“, – teigia V. Budrienė.

Ar tikrai švieži?

Patikrinti, ar kiaušiniai yra švieži, atrodytų visai nesudėtinga – tereikia pažvelgti į jų galiojimo datą ant pakuotės. Vis dėlto nurodyta šalia užrašo „geriausias iki“ – ne visada tiksliai nusako, kada kiaušiniai jau būna sugedę ir juos laikas išmesti. O ir pakuotę galbūt paskubėjote išmesti vos parsinešę kiaušinius namo.

Kiaušiniai – vienas iš tų produktų, kurių galiojimo laikas nėra griežtai apibrėžtas, mat jis priklauso ne tik nuo to, kada kiaušinis buvo išperėtas, bet ir nuo laikymo sąlygų: šaldytuve laikomi kiaušiniai šviežumą išlaiko ilgiau, o palikti kambario temperatūroje turėtų būti suvartoti greičiau.

Įsitikinti, kad kiaušiniai yra švieži ir tinkami vartojimui, galima pasitelkus paprastas gudrybes – panardinus kiaušinius į vandenį, stipriai pakračius ar praskėlus ir patikrinus baltymą.

Panardinto kiaušinio testas. Norint atlikti šį kiaušinių šviežumo testą, jums reikės gilaus dubens ir šalto vandens. Sudėkite kiaušinius į šaltu vandeniu pripildytą dubenį ir stebėkite – švieži kiaušiniai kaip mat nugrims į dugną, o nebetinkami vartojimui plūduriuos paviršiuje.

Kiekvienas kiaušinis turi nedidelę oro kišenę, kuri plečiasi orui patekus pro porėtą kiaušinio lukštą. Švieži kiaušiniai vandenyje grimzta, nes jų oro kišenės nedidelės, o štai ilgiau pagulėję po lukštu sukaupia daugiau oro, kuris iškelia juos į vandens paviršių.

Supurtyto kiaušinio testas. Jei po ranka dubens su vandeniu neturite, pabandykite kiaušinį stipriai papurtyti šalia ausies ir įsiklausyti – jei girdite teliuškavimą, tokio kiaušinio geriau nevalgykite, mat jis gali būti nebe šviežias. Laikui bėgant kiaušinio baltymas ir trynys traukiasi, tad jo ertmėje atsiranda daugiau vietos.

Praskelto kiaušinio testas. Įvertinti, ar kiaušiniai dar tinkami vartojimui, galima ir pagal baltymą bei trynį. Šviežio kiaušinio trynys turi būti iškilus, apgaubtas standaus baltymo, o paskleistas lėkštėje – išlaikyti savo formą. Vartojimui nebetinkamas kiaušinis greičiausiai išskys, jo baltymas bus vandeningas ir netvirtas.

Šaltinis
Temos
Projektas „Šviežumas arčiau tavęs“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją