Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad duona metai iš metų patenka į perkamiausių prekių sąrašą, tačiau lietuviai noriai išbando ir naujus dalykus.

„Kepiniai yra svarbi kasdienių mūsų pirkėjų krepšelio dalis. Nors pati perkamiausia yra duona, tačiau jie mielai išbando ir įvairias naujienas, saldžius kepinius. Mūsų prekybos tinklo komanda visuomet drąsiai kuria naujus receptus, seka pasaulines kepinių naujienas, o svarbiausia, didžiausią dėmesį skiria kokybiškiems ingredientams ir šviežumui“, – sakė V. Budrienė.

Kepti duoną pradeda nuo ankstyvo ryto

Užsukusius į prekybos tinklo „Iki“ parduotuves visuomet pasitinka nosį maloniai kutenantys ką tik iš krosnies ištrauktų kepinių kvapai. Tam, kad vos pravėrus parduotuvės duris, klientai galėtų mėgautis šviežiais ir kvapniais kepiniais, duonos skyriaus darbuotojai suktis pradeda nuo pat ankstyvo ryto.

Krosnys čia neišjungiamos iki vėlumos, mat kepalėlį tradicinės lietuviškos duonos, ką tik iškepto batono ar bandelių pusryčiams, pietums bei vakarienei į pirkinių krepšelį įsideda dažnas pirkėjas. Tam, kad pirkėjai įsigytų kuo šviežesnius gaminius, kai kurios duonos rūšys kepamos net tris kartus per dieną. Svarbu ir tai, kad prekybos tinklo kepiniai yra laikomi ne ant šildomų, bet paprastų lentynų. Tokiu būdu jie neišdžiūva.

Dar prieš 30 metų, atvėrus pirmųjų parduotuvių Lietuvoje duris, prekybos tinkas „Iki“ bene pirmasis pirkėjus nudžiugino tuomet neįprastais šviežiais kepiniais. Prie tradicinės juodos duonos pratusius lietuvius stebino ir neįprastos formos ilgi traškūs batonai, ir kepti minkštutėliai kruasanai.

Šiandien, norint suskaičiuoti prekybos tinkle siūlomus skirtingus šviežius kepinius, dviejų rankų pirštų tikrai nepakaktų. Lentynose galima rasti nuo tradicinės juodos, plikytos duonos, prancūziškų batonų iki itališkų duonų bei bemielės, viso grūdo duonos, duonos su daržovėmis: džiovintomis morkomis, burokėliais, špinatais ar įvairiomis sėklomis. Žinoma, gausu ir saldžių kepinių: lentynos kupinos šviežių kruasanų su skirtingais įdarais ir įvairiausių bandelių.

Pavasarį pasitinka šviežiomis naujienomis

Šį pavasarį „Iki“ kepinių asortimentą papildys ne viena gardi naujiena tiek ypatingoms progoms, tiek kasdieniam pasimėgavimui ir išvykoms gamtoje.

Jau išbandę įvairias tradicinės duonos variacijas, įvertins sezono naujieną – duonelę su pesto padažu ir sūriu, kuri taps puikiu užkandžiu vakarėlių ar pikniko metu. Puikiai deranti su įvairiomis užtepėlėmis, ypač tinkanti sumuštiniams ir tokia gardi, kad gali būti valgoma tiesiog be nieko. Į pikniko krepšelį būtinai įsimeskite ir mėsainio bandelę su ciberžole, juk geras maistas suartina, o susitikimus paverčia nepamirštamais.

Sotiems pusryčiams, pietų užkandžiui ar pasilepinimui vakare idealiai tiks puri ir aromatinga pynė, dosniai įdaryta varške, sūriu ir pagardinta špinatais. Išvykoje ar ant užkandžių stalo šis gaminys nepakeičiamas – sotus, gardus ir labai patogus valgyti bei dalytis. Maloniai nustebinti bus ir spurgų mėgėjai, mat šviežios, kvapnios ir minkštos spurgos nuo šiol siūlomos įdarytos dešrele.

Ypač nudžiugti turėtų laukiantys saldžių naujienų, mat šviežių kepinių asortimentą šį pavasarį papildė ypatinga naujiena – krafinas su pasiflorų įdaru. Šis unikalus kepinys, keksiukas iš sluoksniuotos kruasanų tešlos, pirmą kartą pagamintas Melburne, „sujungus“ kruasano (pranc. croissant) bei keksiuko (ang. muffin) receptus, dar kartą įrodo, kad viskas, kas paprasta, yra genialu.

Desertas pagardintas gaiviai saldžiu pasiflorų įdaru, tobulai derančiu prie apskrudusių ir traškių tešlos sluoksnių, neabejotinai taps populiariu piknikų bei vakarėlių užkandžiu. Taigi krafinas turi puikiausias galimybes tapti skanėstu, kuris nurungs lietuvių taip pamėgtus kruasanus. O gal į pirkinių krepšelį dėti abu?