Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Ilgalaikė kontracepcija: pranašumai prieš tabletes – akivaizdūs

Prieš keletą metų, sako akušerė ginekologė dr. Lina Mockevičienė, natūralus šeimos planavimas, pasitelkiant temperatūros, makšties gleivių kontrolę, buvo ėmęs stipriai populiarėti, tačiau pastaruoju metu natūralumą keičia ilgalaikė kontracepcija ir itin paklausios tampa kontraceptinės spiralės.

„Spiralės yra dviejų tipų – hormoninės ir nehormoninės. Moterys pažymi, kad kontraceptines tabletes pamiršta išgerti ir su tuo susijusi nepageidaujamo nėštumo rizika. Be to, tai nepatogu“, – apie skirtumus tarp kontraceptinių tablečių ir spiralių vardina „Northway medicinos centro“ medikė.

Anot pašnekovės, egzistuoja spiralės, pritaikytos negimdžiusioms moterims, jas galima naudoti ir žindant kūdikį, tačiau dalies pacienčių požiūris į šią kontracepcijos priemonę vis dar yra įtarus:

„Kad ir kokie mitai būtų sukurti, tai yra vienas iš patogiausių ir saugiausių kontracepcijos būdų. Hormoninėje spiralėje yra mažiausias hormonų kiekis, lyginant su visom kitomis kontraceptinėmis priemonėmis ir ypatingai su kontraceptinėmis tabletėmis. Spiralėje yra tik vienos rūšies kontraceptinis hormonas progesteronas. Kontraceptinėse tabletėse tuo tarpu yra dviejų rūšių hormonai ir jų kiekis yra didesnis. Spiralė taip pat aplenkia kepenų, virškinimo sistemą“ , – privalumus vardina gydytoja.

Šalutiniai poveikiai galimi net su hormonine spirale

Nors hormoninė spiralė gali veikti net keletą metų, anot medikės, būtina apžiūra ne tik mėnuo po spiralės įdėjimo, bet ir kasmet vėliau, mat spiralės kartais pasislenka, o tada nuo nėštumo jau nebesaugo. Šis procesas gali būti nepastebimas arba išryškėti tik lytinio akto metu, kuomet vyras sako jaučiantis spiralės siūlus, kurių tikrai neturėtų jaustis.

Kontraceptinė spiralė

Vis dėlto, visos hormoninės kontracepcijos priemonės, net medikės geriausia alternatyva įvardijamos spiralės, kartais gali kelti pašalinius poveikius – sumažėjęs libido, aciklinis kraujavimas (kuomet kraujingos išskyros pasirodo ne menstruacijų metu), spuoguotumas, tačiau renkantis tarp kontraceptinių tablečių ir spiralių, medikės teigimu, medicininiu požiūriu spiralė yra neabejotinai sveikesnis pasirinkimas.

Bet kuri hormoninė kontracepcija taip pat gali sukelti nuotaikų pokyčius, depresines nuotaikas. Dažnai, anot medikės, užtenka tiesiog pakeisti vieną hormoninės kontracepcijos rūšį į kitą, tačiau to nederėtų daryti savarankiškai, būtina gydytojo konsultacija ir rekomendacijos. Be to, egzistuoja kur kas daugiau priemonių, tarp kurių ir hormoniniai kontraceptiniai pleistrai, ir itin novatoriškai skambantis poodinis hormoninis implantas.

Dažnesnės makšties infekcijos taip pat yra vienas iš galimų šalutinių hormoninės kontracepcijos poveikių: „Vienareikšmiškai taip, kontraceptiniai preparatai tikrai didina makšties uždegimų, tame tarpe ir pienligės, tikimybę. Spiralė lygiai taip pat. Kartais, kai nebežinome, kuo gydyti, skiriame daug vaistų, o makšties uždegimai kartojasi, pasikartojančiu uždegimas laikomas tada, kuomet kartojasi tris kartus ir daugiau per metus. Tokių pacientų tikrai yra, būna atvejų, kuomet ateina ir kas mėnesį su makšties uždegimais. Jei skiriame gydymą po tyrimų ir tai yra neveiksminga – rekomenduojame išimti spiralę, nutraukti kontraceptinių priemonių naudojimą“, – pasakoja L. Mockevičienė

Hormoninė kontracepcija ir migrena: vienos rūšies reikia atsisakyti

Kontraceptinių tablečių informaciniame lapelyje žymima, kad šių preparatų negali vartoti moterys, turinčios migreninius galvos skausmus, tačiau atsakykime sau sąžiningai – kuri yra perskaičiusi visą, paklodę primenantį, kontraceptikų informacinį lapelį? O gal ir savo gydytojai apie migreną visai pasimiršta paminėti. Vis dėlto, L. Mockevičienė teigia, jog iš tiesų ši kontraindikacija yra svarbi ir moterys, kenčiančios nuo migrenos, neturėtų vartoti estrogeno sudėtyje turinčių kontraceptinių priemonių, mat pastarieji galvos skausmus dažnai tik paūmina.

Tokioms moterims išeitis yra tos kontraceptinės priemonės, kurios susideda tik iš vienos rūšies hormono. Tokios tabletės, sudarytos tik iš progestageno, egzistuoja, tačiau šios tabletės būtų geriamos be pertraukos ir šiuo atveju tikslumas turi lemiamą svarbą: tokias kontraceptines tabletes privalu gerti tiksliai, tuo pačiu paros metu, pamiršus išgerti šią tabletę, nepageidaujamo nėštumo rizika išauga ženkliai didesnė nei dieną pamiršus suvartoti sudėtinę kontraceptinę tabletę.

Įtaka vaisingumui: vis daugiau svarstymų ne pačia geriausia linkme

Ryšys tarp geriamų sudėtinių kontraceptinių tablečių (kai sudėtyje yra estrogeno) ir vaisingumo ilgus metus skirtingų medikų skirtingai aptariamas, tačiau medikės teigimu, neigiamas poveikis visgi yra:

„Jei eina kalba apie ilgalaikį kontraceptinių preparatų vartojimą, kalbu apie 5–10 metų, tai vienareikšmiškai turi įtakos vaisingumui. Dabar apie tai rašoma labai daug straipsnių ir daug kalbama užsienio literatūroje. Atliekamas dirbtinas kiaušidžių blokas, visiškai užblokuojami hormonai, tad ir kalbama, kokias pasekmes tai sukelia vaisingumui. Anksčiau buvo kalbama, kad tai tikriausiai nesukelia, tačiau dabar kalbama kitaip. Jei moteris naudoja pusmetį – metus, tarkime iki 5 metų, tai reikšmė yra maža, bet jeigu 5 metus ir daugiau – tai yra susiję su vaisingumu.“

Hormoninė kontracepcija taip pat gali sukelti nuotaikų pokyčius, depresines nuotaikas, seksualinės traukos mažėjimą. Dažnai, anot medikės, užtenka tiesiog pakeisti vieną hormoninės kontracepcijos rūšį į kitą, tačiau to nederėtų daryti savarankiškai, būtina gydytojo konsultacija ir rekomendacijos.

Natūralus šeimos planavimas: medikai palaiko, bet poros tingi?

Galiausiai, nesant galimybių vartoti hormonines ar barjerines kontraceptines priemones, o gal ir nenorint rinktis šio kelio, visuomet galimas natūralus šeimos planavimas ir, anot pašnekovės, dauguma medikų labai sveikina tokį porų sprendimą. Reikia paminėti, kad po sąvoka „natūralus šeimos planavimas“ slepiasi ne, kaip dar gana įprasta manyti, nutrauktas lytinis aktas, o visa virtinė veiksmų kaip makšties išskyrų stebėjimas, bazinės kūno temperatūros stebėjimas ir t.t.

Visgi praktikoje L. Mockevičienė sako iš pacienčių kur kas dažniau sulaukianti noro saugotis greitai ir paprastai, o pasiryžusių atsakingai natūraliai planuoti šeimos pagausėjimą lieka vienetai:

„Jei moteris norėtų – didžioji dalis gydytojų tą rekomenduotų. Tiesiog reikia labai didelės kontrolės, atsakomybės, savo organizmo kontrolės ir skaičiavimo. Daugiau dėmesio. Kad tai veiksminga – tikrai taip ir aš esu tikrai už. Bet labai mažai porų to nori“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)