Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.
Padidėjusi krūtinė kankina vis daugiau vyrų
Manau, problema dažnėja ir pacientų daugės, kadangi gyvename XXI amžiuje ir vyrai sąmoningai arba to nežinodami naudoja daugiau medžiagų, kurios gali sukelti arba provokuoti ginekomastiją.
Arūnas Jankauskas

Ginekomastija (iš graikų k. „panašus į moters krūtinę“) – tai vyrų pieno liaukų padidėjimas dėl liaukinio audinio išvešėjimo. Skaičiuojama, kad tam tikro laipsnio ginekomastiją turi net 40 proc. vyrų – taigi, ši problema ne tokia ir reta, kaip gali atrodyti.

Medicinos centro „Northway“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas dr. Arūnas Jankauskas mano, kad ateityje ginekomastijos atvejų tik daugės.

„Kiekvieną mėnesį mūsų klinikoje operuojami 3–6 pacientai, kurie kreipiasi dėl padidėjusių krūtų.
Manau, problema dažnėja ir pacientų daugės, kadangi gyvename XXI amžiuje ir vyrai sąmoningai arba to nežinodami naudoja daugiau medžiagų, kurios gali sukelti arba provokuoti ginekomastiją“, – pastebi A. Jankauskas.
Arūnas Jankauskas

Anot gydytojo, į plastikos chirurgus vyrai kreipiasi tuomet, kai pastebi krūtinės formos pasikeitimus – padidėjusias krūtis, atsikišusius spenelius. Ginekomastija gali turėti įtakos vėžiniams krūties susirgimams, taip pat tai gali būti ir ligos požymis, todėl, padidėjus liaukai, rekomenduojama kreiptis į specialistą dėl echoskopinio ištyrimo.
„Tokius pacientus trikdo krūtinės išvaizda. Jie jaučia psichologinį diskomfortą, nepasitikėjimą savimi, drovisi nusirengti, dėvėti plonesnius marškinėlius. Gali varginti spenelių jautrumas, skausmas“, – vardija jis.
Prevencija – nenaudoti steroidų, androgenų, narkotinių medžiagų, alkoholio. Reikia domėtis, ar paskirti vaistai neskatina liaukinio audinio augimo.
Arūnas Jankauskas

Kai kuriais atvejais problemą gali išspręsti tik chirurgai
Dėl kokių priežasčių kai kuriems vyrams tenka susidurti su šiuo nepatogumu? A. Jankauskas aiškina, kad ginekomastiją gali lemti moteriškų lytinių hormonų estrogenų perteklius, nutukimas, patologiniai organizmo sutrikimai (sėklidžių, skydliaukės, kepenų ar inkstų funkcijos sutrikimai), navikai, anabolinių steroidų, kai kurių vaistų vartojimas ar kitos priežastys.
Svarmenys

Anot jo, ginekomastija atsiranda pasikeitus hormonų testosterono ir estrogenų santykiui. Tai gali būti ir visiškai normalus reiškinys, kuris išnyksta savaime. Pavyzdžiui, ginekomastija stebima kūdikiams ir paaugliams.

Pieno liaukų audinys gali padidėti ir dėl didelio antsvorio – tai vadinama pseudoginekomastija. Tokiu atveju gali padėti sportas ir mitybos sureguliavimas. Tačiau gydytojas pabrėžia, kad tikros ginekomastijos atveju nei pratimai, nei dietos nepadeda. Vienintelis būdas išspręsti šią problemą – operacija.

„Vyras negali kontroliuoti ginekomastijos atsiradimo, jeigu yra liga arba hormonų patologija. Taip pat gali nežinoti, kad naudoja maistą, kuriame yra papildų arba hormoninių preparatų. Be to, yra skatinančių liaukinio audinio vešėjimą medikamentų, kurių pacientas negali nenaudoti.
Prevencija – nenaudoti steroidų, androgenų, narkotinių medžiagų, alkoholio. Reikia domėtis, ar paskirti vaistai neskatina liaukinio audinio augimo“, – perspėja A. Jankauskas.
Vaistai

Tais atvejais, kai ginekomastiją galima išspręsti tik chirurgiškai, diagnozė prieš operaciją patvirtinama echoskopiškai, o žymiai padidėjusi krūties liauka pašalinama chirurginiu būdu. Tai daroma pjūviu tarp areolės ir odos, dažniausiai taikant bendrinę nejautrą. Po operacijos į įprastą gyvenimo ritmą sugrįžtama pamažu – apie mėnesį tenka laikytis gydytojų rekomendacijų, kad gijimo laikotarpis praeitų sklandžiai.
Pacientų, kurie skundžiasi ginekomastija, atsiranda vis dažniau. Tai žmonės, kurie rūpinasi savo išvaizda – dėl šios problemos dažniausiai kreipiasi jauno amžiaus, sportuojantys žmonės. Įprastai tai būna vyrai nuo 18 metų, vyriausiam pacientui buvo apie 40 metų.
Rokas Bagdonas

„Po operacijos 4–6 savaites reikia dėvėti kompresinę liemenę. Į darbą galima grįžti jau po kelių dienų, tačiau didelio fizinio aktyvumo rekomenduojama vengti bent mėnesį. Operacijos rezultatas matomas iš karto. Iš pradžių būna jaučiamas patinimas, dalinis krūtinės aptirpimas, skausmas, kurį galima malšinti vaistais, matomas randas pjūvio vietoje. Kartais gali būti spenelio jautrumas, kuris išnyksta“, – aiškina gydytojas.

Labiausiai kenčia jauni vyrai: pagalbos prašo vos sulaukę 18 metų

Respublikinės Klaipėdos ligoninės plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriaus vedėjas Rokas Bagdonas taip pat pastebi, kad ginekomastijos šalinimo operacijų tenka atlikti vis daugiau. Vis dėlto, jis linkęs manyti, jog operacijų dažnumą lemia pasikeitęs žmonių požiūris į savo išvaizdą, o ne pačios problemos atvejų dažnėjimas.
Vyras

„Pacientų, kurie skundžiasi ginekomastija, atsiranda vis dažniau. Tai žmonės, kurie rūpinasi savo išvaizda – dėl šios problemos dažniausiai kreipiasi jauno amžiaus, sportuojantys žmonės. Įprastai tai būna vyrai nuo 18 metų, vyriausiam pacientui buvo apie 40 metų“, – skaičiuoja R. Bagdonas.
Plastikos chirurgo manymu, jauną pacientų amžių lemia tai, jog paaugliai – itin jautrūs patyčioms, kurių susilaukia dėl moteriškos krūtinės. Kadangi operacija atliekama sulaukus 18 metų, dažniausiai tokio amžiaus pacientai ir kreipiasi pagalbos į chirurgus.
Paaugliai yra jautrūs ir kompleksuoja dėl šios problemos. Paauglys, turintis nedidelę moterišką krūtinę, negali užsidėti aptemptų marškinėlių vasaros metu, iš jo gali tyčiotis būnant duše, persirengiant, nes krūtinės nepavyksta paslėpti. Vyresnio amžiaus žmonėms tai ne taip aktualu.
Rokas Bagdonas

„Paaugliai yra jautrūs ir kompleksuoja dėl šios problemos. Paauglys, turintis nedidelę moterišką krūtinę, negali užsidėti aptemptų marškinėlių vasaros metu, iš jo gali tyčiotis būnant duše, persirengiant, nes krūtinės nepavyksta paslėpti. Vyresnio amžiaus žmonėms tai ne taip aktualu“, – teigia R. Bagdonas.
Paauglys

Plastikos chirurgo teigimu, bendrinėje nejautroje atliekama operacija užtrunka apie valandą, jos metu pašalinama padidėjusi pieno liauka. Esant poreikiui, tos pačios operacijos metu atliekamas ir poodžio sluoksnio apsiurbimas.

R. Bagdonas teigia, jog jam tekę operuoti ir vyrus, užsiimančius lengvuoju kultūrizmu – ginekomastija gali išsivystyti dėl steroidų naudojimo. Dėl to plastikos chirurgas pataria atsargiau žiūrėti į šių priemonių bei hormoninių vaistų vartojimą. Vis dėlto, jei ginekomastija nulemta genetinių ypatumų, patys vyrai jos kontroliuoti negali.