Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Odos senėjimą nulemia ne tik genetika, bet ir įpročiai

Oda – barjeras, skiriantis žmogaus vidų nuo aplinkos, apsaugantis nuo vandens netekimo ir mikroorganizmų, taip pat turintis svarbią estetinę reikšmę. Bėgant metams, oda sensta, tačiau pirmuosius odos senėjimo požymius kiekvienas pastebi skirtingame amžiuje.

Kaip teigia gydytoja dermatovenerologė dr. Jūratė Garbaravičienė, tai, kaip ilgai žmogaus veidas išliks sveikas, jaunas ir stangrus, priklauso nuo vidinio (biologinio) ir išorinio odos senėjimo. Anot jos, neišvengiami odos senėjimo veiksniai yra laikas, gravitacija bei vidinis senėjimas.

„Biologinis senėjimas priklauso nuo paveldėto gebėjimo atsinaujinti kolagenui ir odos ląstelėms, nuo hormonų bei medžiagų apykaitos savybių. Yra nustatytas patikimas ryšys tarp odos senėjimo ir estrogenų kiekio mažėjimo, kuris pasireiškia esant menopauzei. Padidėjęs cukraus kiekis, pavyzdžiui, sergant cukriniu diabetu, gali žymiai pabloginti odos audinių atsinaujinimo savybes“, – spartesnį odos senėjimą nulemiančius veiksnius įvardija gydytoja.
Dr. Jūratė Garbaravičienė

Vien biologiškai senstanti oda atrodo sausa, pablyškusi, lygi, plona, tarsi permatoma, o pigmentacijos lygis joje labai nedidelis, tolygiai išsidėstęs. Gilios raukšlės paprastai stebimos kaktoje ir palei akis. Biologiškai senstančioje odoje formuojasi gerybiniai odos dariniai, o, prarasdama elastingumą, tokia oda pasižymi smulkutėmis raukšlėmis.

Kaip minėta anksčiau, odos senėjimą nulemia ne tik vidiniai, bet ir išoriniai veiksniai. Kaip išskiria J. Garbaravičienė, tai – saulės ekspozicija, rūkymas, alkoholio vartojimas, saikingo judėjimo, miego trūkumas, stresas, atmosferos užterštumas, nepakankama ir nesubalansuota mityba, kurioje trūksta antioksidantų savybėmis pasižyminčių vaisių, daržovių.

Anot jos, vartojant didesnius kiekius vitamino C ir alfa linoleno rūgšties, lėtėja raukšlių formavimasis, odos išsausėjimas.

„Išorinio odos senėjimo požymiai paprastai stebimi vietose, kurios būna eksponuojamos saulei – tai veidas, kaklas ir rankos. Dėl išorinių veiksnių senstanti oda praranda elastingumą, ima darytis šiurkšti, su giliomis raukšlėmis, blyškiai gelsva, su netolygia pigmentacija, išsiplėtusiais kapiliarais, joje gali formuotis įvairūs gerybiniai ir piktybiniai dariniai“, – aiškina gydytoja dermatovenerologė.

Procedūros, kurios lėtina senėjimą: kaip jos veikia?

Šiandien esama įvairių odos estetinės dermatologijos procedūrų, kurios lėtina senėjimo procesus, skatina odos regeneracines savybes, grąžina prarandamas stangrumo, skaistumo savybes, mažina raukšleles. Kaip pastebi J. Garbaravičienė, amžiaus, pervargimo, išsekimo ar ligos pėdsakus veide šiais laikais koreguoja ir vyrai, ir moterys.

„Paveldėtas odos tipas lemia, kada prasidės pirmieji akivaizdūs odos senėjimo ženklai, kokias odos priežiūros priemones rinksimės, kokios parinktos estetinės procedūros suteiks akivaizdžių teigiamų pokyčių. Dėl šiuolaikinių technologijų įmanoma veikti kone visus odos sluoksnius, todėl kompleksinis procedūrų taikymas užtikrina ilgametę senėjimo profilaktiką“, – sako J. Garbaravičienė.
Raukšlės

Anot jos, koks odos kokybės gerinimo metodas būtų optimalus konkrečiam žmogui, pasirenkama priklausomai nuo odos tipo ir vyraujančios problemos. Šiandien tam naudojami hialurono rūgšties užpildai, riebalų persodinimo procedūros, biomimetiniai peptidai bei veido atjauninimo procedūros lazeriu.

Biomimetiniai peptidai – „išmanieji užpildai“, kurie, įvesti į odą, sąveikauja su konkrečiais augimo veiksnių receptoriais, reguliuoja genų transkripciją odos fibroblastuose, keratinocituose, ir taip tiesiogiai stimuliuoja odos regeneracines savybes, lėtina senėjimą. Laboratorijoje sukurti amino rūgščių junginiai atpažįsta konkrečius receptorius, taip pacientui parenkamas preparatas su selektyviu poveikiu, pavyzdžiui, vien tik mažinančiu pigmentaciją arba riebalinių ląstelių apimtį.

Hialurono rūgšties užpildai ar riebalų persodinimo procedūros naudojamos, kai veidas ima prarasti „pilnumą“ ir smukti žemyn. Tankias smulkias raukšleles ar gilias rūpesčio raukšles koreguoti galima botulino toksino injekcijomis, kurios atpalaiduoja raumenis.

Toksino injekcijų alternatyva yra biomimetinių peptidų preparatas, kuris analogiškai 4-6-iems mėnesiams suteikia raukšleles atpalaiduojantį efektą.

Gydytoja dermatovenerologė prideda, kad neretai jaunesnei veido odos išvaizdai pakanka pakoreguoti porą nedidelių trūkumų – pašalinti pigmentinę dėmę ar išryškėjusį gerybinį apgamėlį. Anot jos, lazerinės, radiodažnio, aukšto fokusuoto ultragarso sistemos leidžia tiksliai ir efektyviai pašalinti išsiplėtusių kapiliarų tinklą, pigmentaciją, padidinti odos turgorą, mažinti odos porų spindį, bei atlikti lazerinį odos paviršiaus atnaujinimą.

Ne kiekvienas atvejis išsprendžiamas be operacijos

Kaip teigia medicinos centro „Northway plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Renaldas Vaičiūnas, didžiąja dalimi žmogaus išvaizdą ir odos senėjimo požymių atsiradimo laiką nulemia genetika, tačiau reikšmingą dalį taip pat sudaro gyvenimo būdas ir tai, kaip oda yra prižiūrima.

„Žmogaus išvaizdą stipriai lemia genetika ir gyvenimo būdas. Kalbant apie jį, labiausiai kenkia stresas ir rūkymas, nes tai paveikia kraujo cirkuliaciją ir greitina odos senėjimo procesą. Pagal klasikinius reikalavimus, jei žmogus rūko ilgą laiką arba jam yra virš 70 metų, net nepatartina daryti veido tempimo operacijos, nes gali kilti problemų su gijimu“, – aiškina jis.
Renaldas Vaičiūnas

Anot jo, dažniausiai dėl veido atjauninimo procedūrų ir plastinių operacijų kreipiasi vyresnės nei 40 metų moterys. Organizme vykstant hormoniniams pokyčiams, atsiranda pirmieji odos senėjimo požymiai – oda tampa ne tokia elastinga, atsiranda smulkios raukšlelės. Tai pastebėjus, ieškoma sprendimų, kaip senėjimo procesus atitolinti.

Esama nuomonės, kad šiandien taikant veido atjauninimo procedūras lazeriu, užpildų ir botulino injekcijas, galima ilgam atitolinti veido plastines operacijas arba išvis jų nebedaryti. R. Vaičiūnas sutinka, kad kai kuriais atvejais atjauninti veido odą galima be jokios operacijos.

„Į specialistus kreipiasi nemažai moterų, kurios sako, kad niekad gyvenime nėra naudojusios kosmetikos, tačiau senėjimui daug įtakos turi ir pati odos kokybė. Kartais odai pakanka padėti ir išspręsti problemas, nepulti iškart operuoti, tačiau tuomet, kai visi audiniai pasmunka žemyn, sunku kažką pataisyti injekcijomis ar kremais. Tada jau reikia plastikos chirurgo pagalbos“, – sako R. Vaičiūnas.

Atsiradus naujoms procedūroms, patempimo operacijų atliekama mažiau

Kaip pastebi plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas, dažniausiai dėl veido atjauninimo operacijų besikreipiančios pacientės kompleksuoja dėl nukarusių vadinamų „buldogo žandukų“, kuriuos pakelti be operacijos yra itin sudėtinga.

„Pagrindinis kompleksas, kurį dažniausiai akcentuoja pacientės – nusileidę „buldogo skruostai“. Tai – dažniausia problema, įprastai nulemta genetiškai. Jai spręsti kartais siūlomi veido masažai. Žinoma, jie nepakenks, bet ar kiek nors padės, labai stipriai abejoju“, – sako jis.
Plastinės operacijos

Anot R. Vaičiūno, dažniausiai operacijomis išsprendžiamos audinių padribimo problemos. Senstant dėl gravitacijos žemyn nusileidžia ir įdumba skruostai, pasikeičia veido bruožai, pacientės pastebi, jog joms pailgėja nosis, nors iš tiesų taip atrodo dėl aplink sumažėjusių, nutįsusių audinių.

„Kartais net nereikia didelės operacijos, pakanka suleisti kad ir paties žmogaus riebalų iš kitos vietos, tinkamai juos apdirbti ir suleisti ten, kur reikia. Kitas variantas – galima hialurono injekciją padaryti. Skirtingi sprendimai kiekvienam žmogui pritaikomi individualiai, priklausomai nuo to, kokio lygio odos audinių nusileidimas yra. Yra daug niuansų, kuriuos pats žmogus ne visada gali išspręsti, dėl to visada rekomenduojama kreiptis į specialistą, nes kiekvienam tinkamų taisyklių nėra“, – teigia jis.

R. Vaičiūnas pastebi, kad, atsiradus veido atjauninimo procedūroms lazeriu, užpildams ir botulino injekcijoms, reikšmingai sumažėjo veido patempimo operacijų, nes poreikis operacijoms nusikėlė į vyresnį amžių.

„Faktas, kad dabar ilgesnį laiką senėjimo procesus galima koreguoti veido atjauninimo procedūromis. Tik noriu pabrėžti, kad jos visos viena kitą papildo – tiek botulino toksino injekcijos, tiek hialurono injekcijos, tiek lazerinis šlifavimas. Šios procedūros viena kitą papildo ir viena kitos neatstoja“, – pabrėžia jis.