Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Nėštumo padariniai moters kūnui: keičiasi ne tik krūtys ir pilvas

Vertindama dažniausius nusiskundimus, „Northway“ medicinos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Indrė Sakalauskaitė išskiria, kad daugiausiai nerimo moterims po gimdymo kelia pakitusi krūtinė ir pilvas.

„Visi suprantame, kad nėštumas yra ypatingas tarpsnis moters gyvenime, o kūno formos keičiasi ne tik nėštumo, bet ir žindymo metu. Po žindymo laikotarpio praėjus metams ar pusantrų, moterys kreipiasi dėl pakitusios krūtų formos, pasmukusios pilvo sienos, padidėjusio pilvuko ir išsitampiusios odos. Beveik kiekvienai gimdžiusiai moteriai pasireiškia pilvo raumenų diastazė – pakinta vadinamoji baltoji pilvo linija, ji būna prasitampiusi. Nors ir kiek rečiau, bet būna, kad moterys kreipiasi ir dėl pakitusių mažųjų lytinių lūpų, kurios ištįsta“, – dažniausius nusiskundimus vardija I. Sakalauskaitė.

Asociatyvi nuotr.

Kalbant apie pakitusią krūtinės formą ir tūrį, gydytoja pamini, kad kai kuriais atvejais dėl nėštumo krūtinė pasikeičia net 2–3 dydžiais, o tai moterims sukelia papildomų nepatogumų. Norėdamos padailinti pilvo sritį, moterys imasi pilvo preso pratimų, tačiau kai kurioms jie iššaukia priešingą efektą

„Moterys skundžiasi, kad po nėštumo sportuojant virš bambos atsiranda guzas – tai minėta diastazė. O kai kurioms moterims, darant pilvo preso pratimus, pilvas neatsistato. Priešingai – tik dar labiau išsipučia. Taip nutinka dėl prasiskyrusių tiesiųjų pilvo raumenų, todėl pilvo preso pratimai po nėštumo dažniausiai yra nerekomenduojami. Nuo jų diastazė tik dar labiau padidės“, – įspėja gydytoja.

Susigrąžinti formas be gydytojų pagalbos pavyksta ne visoms

Minėti pokyčiai pasireiškia ne visoms moterims ir ne vienodu intensyvumu. Problemos, kurių gali kilti po nėštumo ir žindymo, priklauso nuo kiekvienos moters genetikos, audinių elastingumo. Tai lemia, kad daliai moterų po gimdymo pavyksta greitai sugrįžti į buvusią formą, kol kitoms tai užtrunka ilgiau net ir laikantis subalansuotos mitybos ir sporto režimo.

„Sėkmingas grįžimas į buvusias formas labai priklauso ir nuo to, kiek laiko mama žindys kūdikį krūtimi. Įrodyta ir žinoma iš praktikos, kad kuo moteris ilgiau žindo kūdikį, tuo lengviau atsistato kūno formos. Žindant trumpą laiką, nėštumo metu sukauptas riebalinis audinys gali užsilaikyti“, – pabrėžia I. Sakalauskaitė.

Vis dėlto, kai kuriems kūno pokyčiams nei sveika mityba, nei sportas padėti negali. Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja pastebi, kad sunkumų dėl pakitusių formų patiriančios moterys į gydytojus kreipiasi praėjus pusantrų ar dviejų metų laikotarpiui po gimdymo.

„Kai moterys mato, kad kūno formos nebegrįžta, kreipiasi pagalbos į medikus. Pirmiausia pasikalbama, ar geriau dar palaukti, ar spręsti problemas chirurginiu būdu. Tačiau tam, kad būtų galima tai padaryti, po gimdymo turi praeiti mažiausiai metai“, – sako gydytoja.

Indrė Sakalauskaitė

Tais atvejais, kai problemų natūraliai išspręsti nepavyksta, o jos moterims sukelia nepatogumų, problemos sprendžiamos chirurginiu būdu atliekant pilvo, krūtų, lytinių lūpų plastiką. Anot I. Sakalauskaitės, dažnai pageidaujamas operacijas galima atlikti ir vienos narkozės metu, tačiau kartais operacijas tenka skaidyti į etapus. Gydytoja pastebi, kad ilgainiui pagalbos į gydytojus kreipiasi daugiau moterų, norinčių susigrąžinti nėštumo laikotarpiu prarastas formas.

„20–30 metų atgal, kreiptis pagalbos dėl pakitusių kūno formų nebuvo įprasta. Dažniau buvo manoma, kad viskas, kas netenkina, praeis savaime, o jei ne – teks susitaikyti. Šiandien visiems suprantama, kad, norint gyventi kokybišką gyvenimą, svarbu nebijoti savo kūno“, – sako I. Sakalauskaitė.

Atvejai, kai problemos savaime neišnyks

Kaip žinoti, kad susigrąžinti prieš nėštumą turėtų kūno formų be gydytojų pagalbos nepavyks? Medicinos centro „Northway“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas dr. Arūnas Jankauskas teigia, kad atsakymas į šį klausimą įprastai paaiškėja po gimdymo praėjus maždaug pusmečiui.

„Viskas priklauso nuo genetikos. Kai kurioms moterims neprireikia net jokio ypatingo sporto, greitą sugrįžimą į buvusias formas lemia odos stangrumas, raumenų tonusas, elastingumas. Vienoms moterims ir krūtinė daugmaž savaime atsistato, kitoms – subliūkšta, lieka nusvirusi. Vienų moterų odoje nelieka jokių strijų, kitoms oda lieka sutrūkusi ir strijos niekada neišnyksta. Sakyčiau, kad jau po pusės metų galima nuspėti, ar pokyčiai bus negrįžtami“, – teigia A. Jankauskas.

Nėštumas

Anot jo, kai kuriais atvejais dėl elastingumo trūkumo pertemptus audinius galima atstatyti tik chirurgiškai – probleminės sritys koreguojamos suartinant raumenis ar išpjaunant odos perteklių.

„Jei moteris turėjo didelę krūtinę, kuri maitinant dar labiau padidėjo, o po maitinimo subliuško ir nusviro – tikėtina, kad krūtinė savaime į viršų nebepakils ir reikės pagalbos. Gimdžiusios moterys skundžiasi ir pilvo prijuostės tipo deformacija, kurios neatitaiso joks sportas ir oda lieka kabėti“, – negrįžtamus pakitimus vardija A. Jankauskas.

Po operacijų – griežtos rekomendacijos

Per pusę metų neišnykstantis atsikišęs pilvukas taip pat gali reikšti, kad be gydytojų pagalbos jo atstatyti nepavyks. Pasak gydytojo, dažni ir tokie atvejai, kai pertemptus pilvo raumenis lydi bambos išvarža.

„Pacientės skundžiasi ir sako – daktare, išgeriu stiklinę vandens, ir vėl kaip nėščia. Tai reiškia, kad tarpas tarp tiesiųjų raumenų yra pertemptas. Sportuok nesportavęs – jei tas pertempimas per pusę metų neatsistatė, tai niekaip neatsistatys. Jei pacientė pamato, kad vidurinėje linijoje ties bamba išlenda ryškus guziukas, o jį čiuopiant pirštu jaučiamas tarpelis – galima manyti, kad yra bambos žiedo išsiplėtimas ir galima išvarža“, – sako gydytojas.

Arūnas Jankauskas

Įprastai operacijos neatliekamos anksčiau nei praėjus metams po gimdymo. A. Jankausko teigimu, po operacijos pjūviai visiškai sugyja per kelias savaites. Taip pat jis pažymi, kad keletui dienų gali būti palikti drenai pilvo srityje, o dar 2 mėnesius privalu nešioti kompresinę liemenėlę ir pooperacinį pilvo korsetą, kuriuos parenka operaciją atlikęs plastikos chirurgas.

„Į darbą galima grįžti jau po savaitės, tačiau 4-6 savaites, gijimo metu, patariama vengti sunkaus fizinio darbo ir sporto, nekelti didesnio nei 5 kg svorio. Pooperacinius randus reikia tepti silikono geliu. Kad gijimo procesas būtų sklandus, pacientė turi nerūkyti, naudoti paskirtus medikamentus, laikytis fizinio aktyvumo rekomendacijų“, – teigia A. Jankauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)